Artikkeli: Uutiset 2013–2018

24.8.2016 klo 15:08

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja Maahanmuuttovirasto eri linjoilla

2016-07-12_joukko_900x507_cm
Kuva Ihmisyyden puolesta -mielenosoituksesta Tampereella heinäkuussa.

 

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI   
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ratkaissut Ruotsin maahanmuuttoviraston ja irakilaisen perheen kiistan turvapaikkaoikeudesta perheen hyväksi muun muassa sillä perusteella, että Irakin turvallisuustilanne on heikentynyt.

Vasen Kaista osoitti viime viikolla julkaistussa jutussaan, että Migrin (Maahanmuuttoviraston) Irakin turvallisuustilanteen parantumista koskeva analyysi ei perustu tosiasioihin. Migri esimerkiksi väitti heinäkuun lopulla, että Bagdadissa on kuollut noin 500 ihmistä kuluvan vuoden aikana. Terrori-iskujen siviiliuhreja oli Bagdadissa yksinomaan heinäkuussa 594.

Perättömien tietojen perusteella valtaosa irakin kansalaisten turvapaikanhakijoiden hakemuksista on hylätty. Irakilaisten turvapaikkahakemuksista sai kielteisen päätöksen kuluvan vuoden tammi‒toukokuussa 28 prosenttia. Toukokuussa Migri päätti maan turvallisuustilanteen olennaisesti parantuneen, ja kesäkuussa hylättiin jo 77 prosenttia irakilaisten turvapaikkahakemuksista.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös tehtiin korkeimmalla tasolla, suuressa jaostossa. Vaikka puheena oleva ratkaisu koskee vain Ruotsia, on sillä ennakkotapauksen luonne, siten se koskee myös Suomea. Asiasta kertoivat muun muassa Sveriges radio ja Hufvudstadsbladet eilen.

Turun yliopiston oikeustieteen professori Juha Lavapuro toteaa tänään Helsingin Sanomille:

‒ Se, mitä tästä voidaan johtaa on, että myös Suomessa on vastaisuudessa arvioitava irakilaisten turvapaikanhakijoiden tapauksia tarkemmin.

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta kiinnittää huomiota  ihmisoikeustuomioistuimen näkemykseen, että turvallisuustilanne Irakissa on heikentynyt.

‒ Tämä horjuttaa sitä tausta-ajatusta, että Irak ylipäätään tai jotkin sen tietyt osat olisivat sellaisia, joita voidaan automaattisesti pitää turvallisina, sanoo Ojanen Helsingin Sanomissa.

Lue lisää:

Sverige förlorade mål i Europadomstolen – irakisk familj får stanna (Sveriges radio 23.8.2016)

Ruotsi hävisi käännyttämälleen irakilaisperheelle ihmisoikeustuomioistuimessa – voi vaikuttaa Suomeenkin (Helsingin Sanomat 24.5.2016) 

Maahanmuuttovirasto kohtelee mielivaltaisesti myös tietoja (Vasen Kaista 17.8.2016) 

Aiheesta lisää Vasen Kaistassa:

Irakissa on vain kuolema (5.8.2016)

Mahmoud Machaal – suomalainen sillanrakentaja Libanonista (25.7.2016)

Mielenosoitus kääntyi kansanjuhlaksi ihmisyyden puolesta(13.7.2016)

 

Miten lukutaitoinen voi väittää turvallisuustilanteen parantuneen?
Miten lukutaitoinen voi väittää turvallisuustilanteen parantuneen?

 

Maahanmuuttovirasto soveltaa saksalaisen Joseph Goebbelsin ohjetta ”Kun valhetta toistetaan riittävän monta kertaa, se muuttuu totuudeksi”.
”Kun valhetta toistetaan riittävän monta kertaa, se muuttuu totuudeksi”.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *