Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

22.8.2016 klo 16:00

Onko Suomessa työvoimapula?

Kolumni_Päivi_Tyni_180x396

PÄIVI TYNI
Tiedotusvälineitä seuraamalla saa työmarkkinatilanteesta ihmeellisen kuvan. Paljon kirjoitetaan liian alhaisesta työllisyysasteesta ja massatyöttömyydestä. Mutta paljon kirjoitetaan myös siitä, kuinka työllistymistä estävät kannustinloukut, liian pitkään opiskeleminen ja liian varhainen eläkkeelle jääminen.

Myös vanhempainvapaat estävät työllistymistä. Pyritään saamaan kotona lasta hoitavat vanhemmat nopeasti takaisin työelämään. Etsitään poikkeuskeinoja saada töihin eläkeikää lähestyvät työttömät ja vajaakuntoiset sekä ”vaikeasti työllistyvät”, kuten maahanmuuttajat, jotka eivät vielä osaa kunnolla suomen kieltä. Ammatillinen koulutuskin haluttaisiin siirtää työpaikoille. Tilanne tuntuu samalta, kuin sodassa, kun asekuntoisia sotilaita oli menetetty paljon, ja siksi nostoväkeen alettiin ottaa ala- ja yli-ikäisiä sekä huonokuntoisiakin miehiä.

Töihin halutaankin nyt  patistaa myös laajentamalla työssäkäyntialuetta ja velvoittamalla työtön ottamaan vastaan työtä myös silloin, kun se on taloudellisesti kannattamatonta. Työn perässäkin pitäisi ihmisten olla nykyistä halukkaampia muuttamaan – jopa omistusasunto pitäisi olla valmis myymään, vaikka työn vakinaisuudesta ei olisi mitään takeita.

Kun työttömiin lasketaan työssäoppijat, -kuntoutujat ja työtä kokeilevat – joille ei siis makseta palkkaa vaan työttömyyspäivärahaa – on yhtä avointa työpaikkaa kohden lähes kolmekymmentä työtöntä. Työ- ja elinkeinopalvelujen verkkopalvelussa on kaikkiaan 15 737 avointa työpaikkaa. Siis yhteensä koko maassa ja kaikilla aloilla. Mukana ovat osa-aikaiset ja määräaikaiset työt, palkka- ja provisiopalkkatyöt sekä yrittäjä- ja oppisopimuspaikat.

Kun rajaa TE-palvelussa avoinna olevat työpaikat siten, että työ kestää ainakin 12 kuukautta, ei ole vuokratyö ja on kokopäiväinen palkkatyö, jää jäljelle alle viisi ja puoli tuhatta avointa työpaikkaa. Siis koko maassa!

Jos vielä katsoo tarjolla olevien työpaikkojen sijaintia maakuntatasolla, on näistä paikoista reilu 40 % (2319) sijaitsee Uudellamaalla. Tampereella tällaisia paikkoja on avoinna 334 kappaletta.

Tampereella kokoaikaisia, vähintään vuoden kestäviä palkallisia muita kuin vuokratöitä, on eniten tarjolla myynti- ja ostoagenteille (47 paikkaa), seuraavaksi eniten on paikkoja (38) systeemityön erityisasiantuntijoille. Kaksi seuraavaa kärkisijaa menevät tekniikan erityisasiantuntijoille (29 paikkaa) ja myynnin, markkinoinnin ja tiedotuksen erityisosaajille (19 paikkaa). Samat ammattinimikkeet ovat kärjessä myös valtakunnallisesti – vain hieman eri järjestyksessä.

Näistä ammattinimikkeistä saa vaikutelman, että kyseessä eivät ole pienipalkkaiset työt, joihin hakeutumista estäisivät kannustinloukut ja joissa osana palkkaa pitäisi voida käyttää sosiaaliturvaa. Kannustinloukkujen poistoa etuuksia leikkaamalla ja palkka-alea ajetaan kuitenkin kuin käärmettä pyssyyn työllistymisen edellytyksinä.

Hallituksen ehdotusten ja toimenpiteiden perusteella ajatellen meillä onkin Suomessa kova työvoimapula, joka johtuu siitä, että ihmiset eivät mene töihin. Siispä nyt sankoin joukoin kaikki pienten lasten kotivanhemmat, eläkeikää lähestyvät, vajaakuntoiset, juuri peruskoulunsa päättäneet ja suomen kieltä osaamattomat, puhumattakaan terveistä koulutetuista nuorista, aikuisista ja keski-ikäisistä, hakemaan näitä tarjolla olevia työpaikkoja ja paikkaamaan kansantaloutta. Sanotaanhan työttömyysuutisten kommenttiketjuissakin usein kokemuksen syvällä rintaäänellä, että ”Kyllä tekevälle töitä löytyy”.

Kirjoittaja on pitkäaikaistyötön yhteiskuntatieteiden maisteri, entinen kirjapainotyöntekijä ja tutkija, joka tekee vapaaehtoistyötä Vasen Kaistan varapäätoimittajana.

|||

Etusivun kuva:

Mol. fi -palvelussa 18.8. 2016 avoinna olleet työpaikat (Grafiikka: Päivi Tyni)
Mol. fi -palvelussa 18.8. 2016 avoinna olleet työpaikat (Grafiikka: Päivi Tyni)

 

Aiheesta muualla verkossa:

Avoimet työpaikat TE-palvelussa (18.8.2016 klo 13.39)

Työministeriön ykkösmies jyrähtää KL:ssä: Suomessa ”on aika käydä vakava keskustelu” matalapalkkatöistä (Uusi Suomi 22.8.2016)

Leikkauksia ansiosidonnaiseen, harjoittelijapalkalla töihin – HS: Työryhmä esittää kovia lääkkeitä työttömyyteen (Talouselämä 18.8.2016)

Nyt tuli kova syytös: hallituksen kaavailut vaarantavat 8 000 työpaikkaa (Talouselämä 18.8.2016)

Orpo: ”En lähde huu­to­kaup­pa­kil­pai­luun päi­vä­hoi­dos­ta” – kokoomus ei kannata yli 60-vuotiaiden työttömien eläkerysäystä (Kaleva 20.8.2016)

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *