Artikkeli: Uutiset 2013–2018

22.8.2016 klo 11:25

Jo kymmenes Maailmantango-festivaali Tampereella

Maailmantango-tapahtuman festivaalijohtaja Simón Riestra
Maailmantango-tapahtuman festivaalijohtaja Simón Riestra

 

Toimittaja: PÄIVI TYNI, kuvat: TOMMI TAIPALE   
Syksystä 2007 asti on Tampereella juhlittu tangon taikaa chileläissyntyisen kuvataiteilijan, festivaalijohtaja Simón Riestran idean ansiosta. Hänen mielestään Tampereella oli tangon mentävä aukko, joka piti täyttää, ja näin syntyi ajatus koko kansan kaupunkitapahtumasta, joka yhdistäisi hänen nykyisen ja entisen kotimaansa.

Maailmantango-festivaali on kymmenessä vuodessa laajentunut kattamaan lähestulkoon kaikki taidelajit, ja sen musiikkitarjonta on monipuolistunut. Festivaaliohjelma kestää lähes koko syyskuun ajan. Kymmenvuotisjuhlavuoden teemana on Muistot, kertoo tapahtuman tuottaja Anna Toivonen.

Pääohjelmisto on suomalaisen ja argentiinalaisen tangon juhlaa

Pääohjelmisto syyskuun 16–18  tarjoavaa konsertti- ja tanssielämyksiä 14 tapahtumassa. Argentiinalainen ja suomalainen tango ovat pääosassa, mutta mukana on myös rautalanka- ja maailmanmusiikkia.

Martin Alvarado nousee Pakkahuoneen lavalle  tapahtuman pääohjelmassa
Martin Alvarado nousee Pakkahuoneen lavalle tapahtuman pääohjelmassa

Toivonen kertoo, että yksi parhaista Buenos Airesista nousseista tangoäänistä, Carlos Gardelin manttelinperijäksi kutsuttu Martin Alvarado nousee Pakkahuoneen lavalle varta vasten festivaalin kymmenvuotisjuhlaa varten seitsenhenkiseksi laajennetun Tango del norten kanssa. Trio-kokoonpanoa täydentävät kotimaiset huippumuusikot Henrik Sandås, Mikko Helenius, Petri Mäkiharju ja Antti Heerman.

– Tanssittavaa argentiinalaista tangoa soittava Solo Tango Orquesta on niin ikään laajennettu festivaalin juhlavuotta varten sekstetiksi. Orkesteria täydentää argentiinalainen Lautaro Greco, jota pidetään yhtenä maailman parhaimmista bandoneonisteista, Toivonen jatkaa.

Laitakaupungin muistot -konsertissa Remu Aaltonen, Marjo Leinonen ja Harri Marstio esittävät elämänmakuisia kappaleita eri vuosikymmeniltä säestäjänään festivaalin ”house bandiksi” muodostunut  Antti Heermanin johtama Uusi suomalainen tango-orkesteri.

Lauantaina Pakkahuoneen lavalle nousevat Agents & Vesa Haaja sekä Marko Haavisto & Poutahaukat. Samana iltana kolmannen polven amerikansuomalainen, taiturimainen kitaristi ja viulisti Erik Hokkanen soittaa etnoswingiä Lumisudet-orkesterin kanssa Kulttuuritalo Telakalla.

Nuoret laulaja-lauluntekijät esiin

Festivaalin ennakko-ohjelmisto levittäytyy ravintoloihin ja kahviloihin jo elokuun viimeisenä päivänä. Pääasiassa maksuttomissa konserteissa kuullaan musiikkityylejä laidasta laitaan syyskuun puoliväliin saakka.

– Mukana on nuoria, kotimaisia laulaja-lauluntekijöitä, kuten Laura Moisio, Joose Keskitalo, Alma Sipilä ja Nicolas Kivilinna. Ennakko-ohjelmisto avataan 31.8. Siuron Koski-Baarissa, Nokialla, jossa kotimaista, vanhaa iskelmää ja rautalankaa soittaa Trio Nautilus solisteinaan Janne Laurila ja Katwi, tuottaja Toivonen esittelee.

Nykytaidenäyttely kysyy ”Missä runous pesii?”

Festivaaliin sisältyy myös nykytaidenäyttelyitä teemalla Missä runous pesii?. Näyttelyt on kuratoinut meksikolais-italialainen taidehistorioitsija Giovanna Esposito Yusif ja ne ovat esillä useissa kahviloissa ja gallerioissa 8.–29.9. Näyttelyohjelma toteutetaan yhteistyössä Tampereen Taidemuseon ja Tampereen ammattikorkeakoulun Arts & Media -yksikön kanssa. Ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelijoiden pitämä taidekahvila on avoinna 10., 17. ja 24.9. Galleria Himmelblaun neljännessä kerroksessa.

Muita näyttelyitä on esillä Galleria Emilissä, Grafiikanpaja Himmelblaussa, Pispalan kirjastotalossa, Rajaportin kahvilassa, Kahvila Runossa ja Vastavirta-klubilla.

Mukana ovat taiteilijat Aino-Marjatta Mäki & Jaakko Juhani Karhunen, Ali Akbar Mehta, Elina Juopperi, Elina Vainio, Fatmir Mustafa-Carlo, Jouni Kopsa, Juho Pöysti, Kaija Kiuru, Minna Henriksson, Minna Pöllanen, NÆS – Nomad Archive/Agency of Emergent Studies, Sezgin Boynik, Tapio Junno ja Vidha Saumya.

Pasi ja Maria Laurén vetävät kahden päivän alkeistanssikurssin Telakalla (Kuva: Joonas Kainulainen)
Pasi ja Maria Laurén vetävät kahden päivän alkeistanssikurssin Telakalla (Kuva: Joonas Kainulainen)

Muu ohjelma

Osana festivaalia on elokuvanäytöksiä, jotka järjestetään yhteistyössä Elokuvateatteri Niagaran kanssa Tampereen Kehräsaaressa.

– Lauantaina 17.9. maailmanensi-iltansa saa argentiinalaisen Gabriela Aparicin ohjaama Tango Suomi -dokumenttielokuva, joka esittelee kahden maan, Argentiinan ja Suomen tangokulttuuria. Elokuvaa on kuvattu myös Maailmantango-festivaalin 2010 aikana, kertoo Toivonen.

Argentiinalaisen tangon ensiaskeleita voi ottaa kirjastokiertueen aikana Tampereen lähikirjastoissa, joissa nautitaan myös kuvataiteesta. Festivaalijohtaja Riestra on koonnut Muistot-teeman ympärille yhteisnäyttelyn, jossa ovat mukana Miina Äkkijyrkkä, Sauli Iso-Lähteenmäki, Maria Atosuo ja Sebastian Boulter. Näyttelyt ovat esillä 7.−29.9.2016 Hervannan, Tesoman, Lielahden ja Sampolan kirjastoissa.

Lauantaina 17.9. klo 12.00 Pääkirjasto Metson musiikkiosastolla pidetään keskustelutilaisuus, jossa ovat mukana festivaalijohtajan lisäksi muusikot Martin Alvarado ja Marko Haavisto sekä nykytaidenäyttelyiden kuraattori Giovanna Esposito Yussif. Festivaalin aikana 16.9. Tampereen vanhalla kirjastotalolla puolestaan järjestetään tangovientiin liittyvä seminaari, jonka tuotannosta vastaa saksalainen FINtango-festivaali.

– Argentiinalaisen ja suomalaisen tangon tanssikurssit järjestetään yhteistyössä Tango aMoroso ry:n ja Tanssiseura Hurmion kanssa. Argentiinalaisen tangon tanssiharrastajat pääsevät nauttimaan runsaasta milonga- eli tanssi-iltatarjonnasta. Milongoissa soittavia dj-vieraita saapuu Suomen lisäksi Italiasta ja Venäjältä, Toivonen tarkentaa.

– Viini- ja olutfiestan aikana 9.–18.9. on mahdollisuus nauttia eri maiden viini- ja olutherkuista Tampereen tunnelmallisimmissa ravintoloissa, mainostaa Toivonen.

 

Screenshot 2016-08-21 at 14.25.43

 

Festivaaliohjelma

Aiheesta aiemmin Vasen Kaistassa:

Maailmantango soittaa laitakaupungin lauluja (19.9.2014)

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *