Artikkeli: Uutiset 2013–2018

24.9.2016 klo 20:18

Peli vihellettiin poikki Tampereellakin

Kuva: Emmi Liinalaakso.
Peli poikki vaativat mielenosoittajat, Puheiden aika on ohi. Tarvitaan tekoja, jotta fasisistinen ja rasistinen väkivalta loppuu.


Teksti ja kuvat: EMMI LIINALAAKSO   

– Ei ei ei, rasismille ei! Peli poikki -huudot  kaikuivat  vaikuttavimmin asematunnelissa, kun 700 ihmistä osoitti mieltään lauantaina rasismia, fasismia ja äärioikeilaistolaisuutta vastaan Tampereella. Marssi  kulki rauhallisesti, mutta kovaa ääntä pitäen Hämeenpuistosta Tullinaukiolle.

Kansalaisjärjestöt ja aktiiviset kansalaiset ympäri maata ovat järjestäneet erilaisia tapahtumia, muun muassa kynttilämuistotilaisuuksia Jimi Karttuselle ja nyt Peli poikki -mielenosoituksia.  Lauantaina Peli poikki -mielenilmauksia järjestettiin Tampereen lisäksi Helsingissä ja Jyväskylässä. Helsingissä mielenosoitukseen osallistui yli 15 000 ihmistä.

 Rasismi ei pelota vaan hiljaisuus

Vaikka tamperelaisia oli lähtenyt busseilla Helsingin Peli poikki -mielenosoitukseen, oli kaupunkilaisia runsaasti liikkeellä Tampereellakin. Hämeenpuistossa oli kansainväliset markkinat ja Tampereen taidemuseon kupeessa Saastamaa-kollektiivin pop up -Maailmanlopun kahvila, jonka myyjät kertoivat hekin olevansa mielenosoituksen hengessä mukana.

Hämeenpuistossa porukkaa johti tapahtuman järjestäjä Javiera Marchant Aedo. Hän kannusti ihmisiä pitämään meteliä iskuhuudoin ja pillein. Mukana oli lapsiperheitä, nuoria, vanhoja ja jopa innokas Hevi-niminen koira, joka kuulemma kotona piti kovaa meteliä mutta nyt oli hiljaa kun omistajan tarkoitus oli päinvastainen.

‒ En pelkää rasisteja vaan hiljaisuutta joka sallii rasismin, painotti Javiera Marchant Aedo puheessaan Tullinaukiolla ja sai raikuvat aplodit.

Marchant Aedo vetosi kuulijoihin ja sanoi, ettei pelkkä passiivinen rasismin vastustaminen riitä, vaan  meidän pitää toimia aktiivisesti rasismia vastaan.

Katariina Penttilä kuva Emmi Liinalaakso
Katariina Penttilä lähti mukaan rikkomaan fasismia ja rasismia vähättelevän hiljaisuuden.

 

Rasismi, äärioikeistolaisuus ja uusnatsismi ovat olleet viime viikon puhutuin aihe Suomessa. Jimi Karttusen kuolema on saanut kansalaiset liikkeelle. Karttunen menehtyi  vammoihin, jotka hän sai vastustaessaan Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoitusta Helsingissä. Tällaista ei olla  maassamme nähty pitkään aikaan.

‒ Tulin koska haluan osoittaa, etten ole enää hiljaa, vastasi Katariina Penttilä kysymykseen miksi tulit.

Penttilä on huolissaan siitä, kuulevatko päättäjät kansalaisen huolen. Sysäävätkö mielenilmaukset liikkeelle päätöksenteon, joka lopettaa fasistisen ja rasistisen väkivallan.

‒ Kansalaiset ovat viime aikoina olleet hyvin liikkeellä ja paljon hyviä puheita on pidetty. Mutta onko se riittävästi, jotta tarvittavat päätökset saadaan aikaan, miettii Penttilä.

 

Aiheesta aiemmin Vasen Kaistalla muun muassa:

Kynttilä Jimille (21.9.2016)

Rasismia ja katupartioita (9.1.2016)

Siirtolaisuus ja rasismi Suomessa puhuttaa (9.11.2015)

Mielenosoitukset: Solidaarisuus 10–0 rasismi (3.10.2015)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *