Artikkeli: Uutiset 2013–2018

22.9.2016 klo 07:57

Unelma uudesta uljaasta kuntakeskuksesta lässähti Pirkkalassa

Uuden rakennuskompleksin  piti nousta korkealle ja hallita kuntakeskustan profiilia. Kuva on kaapattu Pirkkalan kunnan verkkosivuilta.
Uuden rakennuskompleksin piti nousta korkealle ja hallita kuntakeskustan profiilia. Kuva on kaapattu Pirkkalan kunnan verkkosivuilta.

 

Teksti: JOUNI KALLIOLUOMA
Kolme vuotta sitten Pirkkalassa alettiin haaveilla uudesta kuntakeskuksesta. Kunnan parhaalla paikalla oleva kunnantalo kärsi sisäilmaongelmista mittavan ja kalliin remontin jälkeenkin. Olisi syytä katsoa rohkeasti eteenpäin.

Innostus olikin kova ja käytännössä kaikki valtuustoryhmät olivat kuntakeskuksen kehittämisen takana. Tontilla suoritettiin muun muassa arkeologisia kaivauksia. Joitakin muinaisesineitä löytyikin ja ne saatiin talteen.

Tontin kehittäminen kilpailutettiin ja voittaja ratkesi syksyllä 2014. Voiton vei Lujatalo Oy, jonka suunnitelma Käräjäkivet edusti tarjouskilpailussa haettua ennakkoluulottomuutta ja tavanomaisuuden yläpuolelle nousevaa kaupunkirakennustaidetta. Tontille piti rakentaa paitsi kunnan tarvitsemat toimistotilat ja valtuustosali  myös parkkitilaa, asuntoja ja liiketiloja. 

Hanke kaatui – kipurahat rakennusyhtiölle

Sitten tuli mutkia matkaan ja aikaa kului. Lainkaan vähäisimpänä ei asiaan ole vaikuttanut sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, jonka yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriö varoitteli kuntia rakentamasta mitään sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöön tulevia tiloja. Pirkkalassa  ministeriön varoitukset on otettu täysimääräisesti käytäntöön. Päätöksenteossa ei ole otettu huomioon kunnantalon sisäilmaongelmia, joiden vuoksi muun muassa sosiaalitoimisto on sijoitettu väistötiloihin, väliaikaiseen viipalerakennukseen. Mielenterveyden avopalvelut toimivat samoista syistä epäsopivissa tiloissa Tampereella.

Nyt kunnanhallitus on päättänyt jäädyttää koko hankkeen. Lujatalo Oy:lle maksetaan niin sanotusti kivusta ja särystä eli kaikista nyt torpatusta hankkeesta aiheutuneista kustannuksista 85 000 euroa.

Jatko jää tässä vaiheessa täysin avoimeksi. Vanha kunnantalo on osittain suljettuna, osaa käytetään kokousten pitämiseen ja valtuustosalikin on edelleen käytössä. Mutta kunnan työntekijät tekevät työnsä muualla. Osa työntekijöistä  ei pysty enää lainkaan työskentelemään vanhassa kunnantalossa. Kaiken kaikkiaan väliaikaisratkaisuista näyttää tulevan enemmän tai vähemmän pysyvä olotila useaksi vuodeksi.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Pirkkalan kunnan keskustakorttelin kokonaisuus arvioidaan uudelleen (Pirkkalan kunnan verkkosivut)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *