Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

11.10.2016 klo 15:18

Voitoista ei jousteta

SINIKKA TORKKOLA
Leipomotoimintojen kehittäminen ja 22 miljoonan investoinnit koreilivat Vaasan osakeyhtiön maanantaina lähettämän tiedotteen kärjessä. Vasta ensimmäisen kappaleen viimeisessä virkkeessä kerrottiin, että yhtiö aloittaa myös yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat 670 ihmistä.

Hyvin ovat menneet imagonhallinnan opit perille yrityksen viestinnässä. Yhtiön tiedotusjärjestys kertoo myös muusta kuin vain positiivisen tiedottamisen oppien hallinnasta. Nostamalla kärkeen toimintojen kehittämisen, suomeksi siis yrityksen voittojen kasvattamisen, Vaasan yhtiön tiedote kertoo olennaisen. Yhtiön tarkoituksena ei ole leipoa leipää kansalaisten ruokapöytiin eikä tarjota työtä vaan tuottaa voittoa omistajilleen.

Vaasan osakeyhtiö on ollut kesästä 2015 osa 27 000 ruotsalaisten maanviljelijän omistamaa Lantmännenin monialakonsernia, joka tuottaa elintarvikkeita, koneita ja bioenergiaa. Yhtiön ideologia tiivistetään pellolta pöytään ja farmilta haarukkaan -iskulauseisiin. Verkkosivuillaan yhtiö hehkuttaa vahvaa (maanviljelijöiden) omistajuutta, joka takaa kauaskantoisen, maan ja luonnon huomioon ottavan päätöksenteon.

Vaasan osakeyhtiön toiminta eikä tiedotuskaan ole poikkeuksellista. Yritykset ja työnantajajärjestöt vaativat työntekijöitä pidentämään työaikaansa ja pienentämään palkkaansa, jotta Suomi pelastuisi. Suuryritysten omaan toimintaan eivät pelastusyritykset kuulu. Joustoja ei venytetä yhtiön osinkoihin eikä johtajien tulospalkkioihin.

Vaasan yhtiön yhteiskuntavastuullisuutta kuvaavat sanat ovat kauniita kuin yhtiön mediapankin kuvat. Se voittavatko sanat vai voiton tarve, jää nähtäväksi. Isoa vetoa sanojen puolesta en löisi.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

Yli 200 leipomotyöntekijää uhkaa irtisanominen (11.10.2016)

 

Etusivun kuva on kuvakaappaus Lantmännenin verkkosivulta. Kuvan teksti kertoo: ”Kaikki alkaa ja päättyy sitoutumiseemme ja vastuuseemme pellolta, leipomon kautta haarukkaan.”

 

Lantmännen 11.10.2016

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *