Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

24.11.2016 klo 11:50

Pian sinäkin työskentelet ilmaiseksi

Niko Vallenius kolumnistikuva 200x443NIKO VALLENIUS
Hallitus esitteli alkuviikosta uuden version työttömyysturvalaista, ja se on kylmää luettavaa. Tulevassa laissa annettaisiin TE-toimistolle enemmän valtuuksia osoittaa työttömiä erinäisiin toimenpiteisiin täysin omavaltaisesti. Tähän asti TE-toimiston käsiä on ollut sitomassa määräys laatia työllistymissuunnitelma, ja toimenpiteiden on pitänyt jollain tavalla liittyä tähän asiakirjaan. Tästä periaatteesta ollaan kuitenkin luopumassa ja samalla koko suunnitelmasta tulee paperi, jolla ei ole mitään käytännön painoarvoa.

Työtön voidaan jatkossa määrätä ”työllisyyttä edistäviin toimenpiteisiin” mihin tahansa paikkaan puolentoista tunnin työmatkan säteellä. Nämä toimenpiteet voivat olla oikeaa palkkatyötä, palkkatuettua työtä tai ilmaistyötä, josta käytetään nimitystä työharjoittelu tai työkokeilu. Mikäli osoitetusta toimenpiteestä kieltäytyy, evätään työttömältä jatkossa kolmen kuukauden työttömyysturva. Käytännössä tämä tarkoittaa työhön pakottamisen tunnusmerkit, vaikka pakkotyön teettäminen on kielletty Kansainvälisen työjärjestö ILO:n sopimuksessa, jonka Suomikin on allekirjoittanut. Vielä raskauttavammaksi asian tekee se, jos pakkotyöstä ei makseta palkkaa ja työmatkat joutuu kustantamaan omasta pussista.

Oikeisiin töihin ei tarvitse pakottaa, sillä Suomi on täynnä motivoituneita työntekijöitä. Todellisuudessa työpaikkoja tuskin syntyy näissä olosuhteissa lisää, sillä työnantajat ovat tajunneet, ettei varsinaisia palkkatyöntekijöitä oikeastaan tarvita, koska saatavilla on ilmaistakin työvoimaa. Tämän takia harjoittelijoiden ja työkokeilijoiden ketjuttamisesta on tullut monien työpaikkojen arkea. Toissa vuonna 35 000 teki töitä ilmaiseksi vasten tahtoaan.

Tulevaisuuden työelämä näyttää karulta jo pelkästään edellä mainitun lakimuutoksen seurauksena. Tilanne muuttuu vielä huolestuttavammaksi, jos hallituksen aikeet siirtää työnvälitystoiminta yritysten hoidettavaksi toteutuu. Pahimmassa mahdollisessa skenaariossa yritykset saavat täydet valtuudet määrätä työttömiä ilmaistöihin toisiin yrityksiin – ilman, että tässä olisi mitään laitonta. Yritykset voisivat siis käytännössä irtisanoa palkkatyöläisiä ja paikata työvoiman tarpeensa ilmaistyöläisillä. Jos Fazer onnistui irtisanomaan 40 palkkatyötä tekevää ja ottamaan tilalle 120 ilmaistyötä tekevää jo nykyisissä olosuhteissa, tulevaisuus ei näytä tämän ennakkotapauksen valossa aurinkoiselta.

Nyt on aika herätä ja katsoa totuutta silmiin. Dystopia, jossa yritykset kauppaavat ihmisiä toisilleen orjiksi, ei ole enää kovin kaukainen. Kaikki ainekset tällaisen yhteiskunnan syntymiseen on juuri tällä hetkellä hallituksen työpöydällä, ja näitä muutoksia yritetään viedä määrätietoisesti läpi. Hallitukselle ei riitä, että metsät, vedet, tiet ja kaikki mahdollinen saatetaan yhtiöiden hallintaan. Ilmeisesti yhtiöiden on saatava hallita myös kansalaisia.

Tämä on tulevaisuus, jota kukaan meistä ei halua. Sen vuoksi meidän on yhdessä vastustettava nyt ehdotettuja muutoksia. Muuten saatamme huomata elävämme maassa, jossa kaikki meistä työskentelevät ilmaiseksi.

Kirjoittaja on perheellinen opetusalan asiantuntija, jolla on laaja kokemus sekä työelämästä että työttömyydestä.

 

Aiheesta muualla verkossa

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

ILO:n sopimus: C029 – Forced Labour Convention, 1930 (No. 29)

Forssalainen Minna Linna tekee raskasta työtä maatilalla ilman palkkaa (Yle uutiset 11.11.2014, päivitetty 20.11.2014)

Fazer lupasi töitä 125 vaikeasti työllistyvälle – bloggari: tosiasiassa tarjoaa ilmaistyötä hyväkuntoisille (Helsingin uutiset 20.7.2016)

|||

Etusivun kuva: Gustave Boulangerin öljyvärimaalaus Orjamarkkinat vuodelta 1886 (Public Domain -lisenssi)

*

Kommentteja: 2

  1. Orjuus on vapautta,kuten erään tullevaisuus dystopian eräs tunnuslause meni.
    Orjuuden muotoja ovatt myös velkaorjuus, mikä saa ihmise rehkimään asuntolainansa vuoksi elämänsä kalkkiviivoille saakka.
    Tegnoligisen edistyksen tuottama tarpeettomien ihmisten joukko,saisi ihmisarvonsa takaisin jos huonosti käyttäytyvät yksilöt määrättäisiin eristämisteolisuuden työvoimaksi, he voisivat omallla työvoimallaan vaikkapa rakentaa lisää muureja avoimen yhteiskunnan turvaksi.
    Nykyisen kaltaisissa eristyslaitoksissa on se vika,kun juuri yhteiskunta maksaa vaarallisen yksilön eristämisestä.

  2. Mites jos kaikki orjat, tai edes osa, osallistuisi presidentille osoitettuun armahduspyyntöön orjanaolosta? Minua kyllä ihmetyttää ettei oikeusoppineet nosta tästä orjuuttamisesta meteliä, eihän nämä toimet ole todellakaan ILOn sallimia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *