Artikkeli: Uutiset 2013–2018

8.11.2016 klo 12:01

Vasemmisto vaati lisärahaa koulutukseen Ylöjärvellä

Kuvassa Liisa Schali (vas.), Leena Mäkinen, Rauno Kesseli ja Arja Uusikartano. (Kuva: Rauno Kesseli)
Kuvassa Liisa Schali (vasemmalla), Leena Mäkinen, Rauno Kesseli ja Arja Uusikartano. (Kuva: Rauno Kesseli)

 

Toimittaja: PÄIVI TYNI   
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esitti maanantaina Ylöjärven valtuuston kokouksessa koulutusleikkauksista luopumista. Vasemmistoliiton esitti talousarvioon lisärahoitusta koulutukselle. Vasemmiston esitys hävisi äänin 31–18. Käytännössä koulutusleikkaukset tarkoittavat ryhmäkokojen kasvattamista ja tuntikehyksen pienentämistä.

Sen sijaan kaupunginhallituksessa vasemmistoliiton esitys 12 koulunkäynninohjaajan toimen jatkamisesta sai riittävän kannatuksen. Koulunkäyntiavustajien toimien lakkauttamisesta luopumisesta sovittiin valtuustoryhmien puheenjohtajien palaverissa ennen valtuuston kokousta.

Vääntöä kaupungin sote-lausunnosta

Ylöjärven kaupunginvaltuuston kokouksessa vasemmiston valtuutetut tarttuivat muun muassa kaupungin lausuntoon sosiaali. ja terveysuudistuksesta, jossa kehutaan palvelusetelillä tuotettua valinnanvapautta.

Rauno Kesseli esitti  palveluseteliä kannattavan kohdan poistamista, sillä siinä väitetään sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnan vapauden toteutettavan pääosin palvelusetelien avulla. Ylöjärven vasemmisto kuitenkin katsoo, että palvelusetelit sopivat vain joidenkin, tarkoin harkittujen, palvelujen järjestämiseen.

–  Näyttää siltä, että palveluseteleitä ollaan ottamassa yhä useammin käyttöön korvaamaan  julkisesti tuotettuja palveluita. Se tulee se pitkän päälle kalliiksi sekä kunnille että kuntalaisille, arvioi  Kesseli.

Kesselin mukaaan jo nyt on nähtävissä että vain pari kolme ylikansallista yhtiötä on valtaamassa sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotannon.

– Pienet ja keskisuuretkaan hoiva-alan yritykset eivät tule pärjäämään kilpailutuksissa.suurille kansainvälisille yrityksille, jotka ohjaavat verovaroista hankkimansa voitot veroparatiiseihin, kommentoi Kesseli.

Kunnan oma kotihoito edullisinta ja hyvälaatuista

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Uusikartano iloitsi puheessaan siitä, että kunnassa on pystytty myöntämään kunnan itse tuottamien palvelujen voivan tulla edullisemmiksi kuin ostopalvelujen hankinta.

– Kuntalaisilta on saatu hyviä arvioita kaupungin omana tuotantona järjestetyistä kotihoitopalveluista. Taloudellisuuden lisäksi palveluissa pitää ottaa huomioon palveluiden laatu asiakkaiden kannalta sekä töiden järjestely siten, että henkilökunta jaksaa hoitaa velvoitteensa, Uusikartano painotti.

Uusikartano linjasi puheessaan, että kunnan rahoituksen turvaamiseksi Ylöjärven vasemmisto kannattaa maan hallituksen sallimaa kiinteistöveron korotusta mieluummin, kuin kunnallisveron korottamista.

Setelipäiväkodit eivät ole ratkaisu

Ylöjärven vasemmistoryhmä on huolissaan varhaiskasvatuksen siirtymisestä yksityisille päiväkodeille.

– Setelipäiväkodit eivät voi olla ainoa oikea keino lisätä varhaiskasvatuksen paikkoja, arvioi Uusikartano ja esitti huolen, ettei varhaiskasvatus jatku päiväkodista kouluun.

– Onko Ylöjärven kaupungilla sananvaltaa yksityisten päiväkotien toiminnan sisältöön? Ja tuleeko setelipäiväkodeista lopulta säästöjä, kysyi  Uusikartano.

Uusikartano oli huolissaan myös liikuntasalien vuokrankorotuksista. Hänen mielestään ainakin junioritoiminnan pitäisi olla näiden korotusten ulkopuolella, koska lapsia ja nuoria pitäisi kannustaa liikkumaan. Mielekäs liikunta lapsuudessa ja nuoruudessa yleensä luo hyvän pohjan aikuisiän terveydelle.

 

Aiheesta aiemmin Vasen Kaistassa

Ylöjärven valtuusto loi lumerahaa ja kavensi demokratiaa (7.6.2016)

Ylöjärven vasemmisto: eriarvoistaako digiloikka? (26.2.2016)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *