Artikkeli: Uutiset 2013–2018

21.12.2016 klo 08:01

Eteläpuistoa uhkaa tuho

 Kerrostalokolossit korvaavat vapaat rannat ja puistot Tampereen keskustassa. Kuva on kaapattu Tampereen keskustan kärkihankkeet 2016 -raportista. Eteläpuiston aluetta osoittava ympyrä on lisätty kuvaan jälkeenpäin.

Kerrostalokolossit korvaavat vapaat rannat ja puistot Tampereen keskustassa. Kuva on kaapattu Tampereen keskustan kärkihankkeet 2016 -raportista. Eteläpuiston aluetta osoittava ympyrä on lisätty kuvaan jälkeenpäin.

 

Teksti ja kuvakaappaukset: SINIKKA TORKKOLA   
Yhdyskuntalautakunta päätti eilen äänin 8–3, että Eteläpuiston kaavaa ei palauteta uudelleen valmisteluun vaan kaava etenee päätökseen. Tampereen kaupunginvaltuusto päättää asiasta kevään 2017 aikana.

Kaavan uudelleen valmistelua esitti Matti Höyssä (kok). Palautusehdotusta kannattivat Kalle Hyötynen (vas.) ja Aarne Raevaara (Raevaaran valtuustoryhmä). Eteläpuiston ja sen lähialueiden rakentamista valmistellun suunnitelman mukaan kannattivat Pekka Salmi (sd.), Jaakko Stenhäll (vihr.), Reeta Ahonen (kok.), Anne Liimola (sd.), Kari Niemelä (sd.), Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen (kesk.), Hannele Strömberg (kok.) ja Anne Tervo (sd.).

Kalle Hyötynen kannatti Eteläpuiston ja sen lähialuiden kaavan uudelleen valmistelua, sillä nykyinen kaava mahdollistaa vanhan, Klingendahlin eteläpuolella olevan puistoalueen hävittämisen. Eteläpuiston hävittäminen katkaisee myös  Näsinkalliolta Hämeenpuiston ja Eteläpuiston kautta kulkeva viheryhteyden Pyynikille.

Tuhotaanko seuraavaksi Hämeenpuisto?

Hyötynen on huolissaan kaavan liikennevaikutuksista. Ratinan kauppakeskuksen, Mustalahden eritasoliittymän ja Kunkunparkin valmistuttua liikenne kaupunkikehän Tampereen valtatie–Hämeenpuisto–Mustalahti välillä tulee voimakkaasti lisääntymään.

– Kestääkö väylän välityskyky näiden vaikutuksen lisäksi kokonaisen kaupunginosan mukanaan tuovan liikenteen? Vai ollaanko tulevaisuudessa tilanteessa, että Hämeenpuiston välityskyvyn parantamiseksi joudutaan pohtimaan Hämeenpuiston viherkaistan kaventamista lisäkaistojen tilantarpeen vuoksi, kysyy Hyötynen.

 

Eteläpuistovide Tampereen kaupungin sivullhttp://koppa.tampere.fi/alfresco/service/com/eduix/stream-ui/c20c7d8a-7d32-4adc-9f13-684fc77af818a
Tampereen kaupungin sivuilla julkaistu video Eteläpuisto-suunnitelmasta havainnollistaa, miltä nyt hyväksytty Eteläpuiston kaava käytännössä näyttäisi.

 

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

Eteläpuistoa ei pidä tuhota, vaan kehittää puistona (19.12.2016)

Eteläpuisto viritti keskustelua tulevaisuuden Tampereesta (26.11.2016)

Elääkö Eteläpuisto? (7.10.2016)

Onko Eteläpuisto ylellisyyttä? (29.6.2016)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Eläköön Eteläpuisto (Liikkeen kotisivut)

Eteläpuiston puolustajat (Facebook-ryhmä)

Eteläpuiston suunnittelu (Tampereen kaupunki)

Eteläpuiston osallistumis- ja arviointisuunnitelma (Tampereen kaupunki)

Vihervuosi 2016

*

Kommentteja: 6

 1. Kaupissa ja Niihamassa on puita, menkää sinne halailee niitä ja antakaa kaupungin keskustan kehittyä.

 2. Kaavasuunnitelman mukaan upea puisto tuhotaan ja kerrostaloalueen eteen tehdään täyttömaalle keinoranta. Pyynikki ei tule olemaan entisensä menetettyään suojavyöhykkeenään toimivan Eteläpuiston ylätasanteen puuston, vaan kuluu tavalla joka ei ole luonnonsuojelualueen arvon mukaista. Kaavaehdotuksen alue on liian pieni näin massiiviseksi kerrostaloalueeksi. Sinikka Torkkolan ja Pentti Mettisen näkemykset vastaavat useimpien tamperelaisten arvomaailmaa, tasapainoista kaupunkiluonnon kunnioitusta sekä Tampereen maisemaa. iAikalisä tarvitaan.

 3. Lähimetsät, -vedet ja puistot ovat osa kaupunkitilaa ja paikalliskulttuuria. Niissä voi elpyä ja virkistyä, harrastaa tai vain oleskella ja nauttia luonnosta. Kaupunkiluonnon terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Rannat on pidettävä vapaana asuntokaavoituksesta. Vesien virkistysarvo kuuluu kaikille. Täydennysrakentaminen ei saa tarkoittaa puistojen ja muiden lähivirkistysalueiden tärvelemistä.

  Nämä edellä mainitut periaatteet on poimittu asikirjasta ”Vihreitä linjauksia kasvukeskusten, kaupunkien asuntopolitiikkaan”. (hyväksytty 28.9.2008) Ennen vihreiden kanta oli itsestään selvä näissä asioissa. Nyt kun puolue profiloituu lähinnä muiden, sinänsä hyvien tavoitteiden mukaan, se aiheuttaa helposti vihreyden unohtamista. Valta turmelee silloin, kun siihen ei olla kunnolla varauduttu. Ulkoinen tai vapaaehtoinen, sisäistetty puoluekuri, käännytykset ja junttaukset hoitaa loput. Vetääkö Vihreät vihreältä kansanliikkeeltä maton jalkojen alta? Tuleeko kaupunkilaisilta anastetuttuun puistoon rakennetusta betonimassasta Vihreiden uusi muistomerkki? Vielähän voi valita puolensa, kunnallisvaalit odottavat.

 4. Papinkadun varteen ei missään nimessä saa rakentaa korkeita kerrostaloja varjostamaan näkymiä sen verran pitää olla kunnioitusta vanhaa arvokasta tehdasrakennusta.Korkeet talot sopii Koulukadun varteen,siellä ei häiritse ketään!
  Miksei Laukontorin saunaprojektia voinut sijoitta Eteläpuistoon Pyhäjärvelle,siellä on puhtaammat vedet? Toivon järkeviä asiallisia suunnitelmia .

 5. Minulla ei ole gryndereiden kanssa mitään tekemistä, mutta kannatan tiivistä kaupunkirakentamista ja Eteläpuiston kehittäminen nyt suunnitellulla tavalla saa minulta täyden tuen. Asunnot ja elämä rannoille on tervetullutta. Viheralueita riittää runsaasti Pyynikillä, vaikka Eteläpuisto rakennetaan. Ratina on hyvä esimerkki, kuinka rannat saatiin asuntojen myötä ihmisten olohuoneeksi. Kukaan ei kaipaa niitä pusikoita, jossa kukaan ei viettänyt aikaansa.

 6. Kiitos tiedosta YLAn kokouksesta ja kuka äänesti mitäkin. Näyttää siltä, että pääosa päättäjistä on grydereiden ”sätkynukkeja ( vrt.mm. AL 21.12.2016) ja osa toisten mielipiteiden vankeja. Tai niin kuin Irja Tulonen sanoi, että kun tietää sen että Eteläpuisto rakennetaan, niin äänestää sitten niim , ei hänen kannata vastustaa. ( Hänetkin lienee äänestetty meidän kaupunkilaisten asioita ajamaan…)
  Taistelu jatkuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *