Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

21.12.2016 klo 11:34

Laskuoppia taloustoimittajille: prosentti ei ole euro

Taloussanomat_vaarassa_900x538_cm

Teksti ja grafiikka: CAI MELAKOSKI   
“Keskituloisilla surkeinta”, otsikoi Taloussanomat Tilastokeskuksen eilen julkistamaa tulonjaon kokonaistilaston tuloeroraporttia vuodelta 2015. Otsikko olisikin paikallaan, jos vuokra ja ruoka maksettaisiin prosenteilla. Ainoa käypä valuutta on kuitenkin euro.

Prosenteissa keskituloisten reaalitulot kasvoivat 0,8 prosenttia ja pienituloisimman kymmenesosan tulotaso 1,4 prosenttia. Keskituloiset eivät kuitenkaan lisänneet tulojaan “surkeimmin”, vaan pienin lisäys tuli pienituloisimmalle ryhmälle. Tuo 1,4 prosenttia alimman kymmennyksen vuoden keskitulosta on 177 euroa, 0,8 prosenttia kuudennen kymmenyksen vuosituloista on 312 euroa. Tuloerojen kasvu jatkui.

Suurituloisimmille 23 prosenttia, pienituloisimmille 3,8 prosenttia tuloista

Käteen jäävät tulot
Käteen jäävät tulot

Yksi oikeistolaisen talouspuheen keskeinen perustelu leikkausten kohdistamiselle kaikkein köyhimpien sosiaaliturvaan on se, että suurituloisia on niin vähän, että verotusta kiristämällä ylemmissä tuloluokissa ei valtion budjettia paikata. Perustelu ei voisi olla valheellisempi. Tilastokeskuksen tuloeroraportti kertoo, että suurituloisin kymmenys saa liki neljänneksen, 23 prosenttia kaikista nettotuloista, pienituloisin vain 3,8 prosenttia kaikista nettotuloista. Valtio paikkaa talouttaan ottamalla sieltä missä rahaa on vähiten, ja antaa sinne missä on eniten.

Suurituloisimman 10 prosentin sisälläkin on suuret tuloerot. Kaikkein suurituloisimman prosentin tulot kasvoivat peräti 6,1 prosenttia.

Suurituloisimman prosentin tulotaso on yli tuplaantunut 20 vuodessa, loput suurituloisimman kymmenyksen jäsenet ovat joutuneet tyytymään 60 prosentin tulonlisäykseen. Keskituloisiin laskettavilla kymmenyksillä, tuloluokissa V–IX, tulotaso on noussut vuodesta 1995 47 prosenttia. Neljän pienituloisimman kymmenyksen käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet 33 prosenttia samassa ajassa. Ja tuo 33 prosenttia pienimmistä tuloistahan on valtavasti vähemmän kuin 60 prosenttia suurista tuloista.

Tuloerot ovat Suomessa kansainvälisessä vertailussa melko pienet, mutta ne kasvavat. Tuloerot ovat 20 vuoden aikana kaventuneet selvästi vain vuonna 2012, jolloin perusturvaetuuksiin tehtiin tasokorotuksia ja omaisuustulot vähenivät.

Aiheesta lisää:

Tuloerot kasvoivat hieman vuonna 2015 (Tilastokeskus 20.12.2016)

Näin tuloerot kasvoivat: keskituloisilla surkeinta (Taloussanomat 20.12.2016)

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *