Artikkeli: Uutiset 2013–2018

5.12.2016 klo 11:07

Raivion työväenyhdistys: jäsenten voimaa 110 vuotta

Kari Oksanen ja Li Andersson valmistautuvat kunniamerkkien jakoon.
Kari Oksanen ja Li Andersson valmistautuvat kunniamerkkien jakoon.

 

Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuvat: ANTTI YRJÖNEN
Ilta hämärtää. Pihassa palavat roihut näyttävät tietä tulijoille. Raivion työväentalolle kulkevat monet päättäväiset askeleet nyt, niin kuin tuhansia kertoja aiemminkin. Hymy kareilee tulijoiden huulilla, on juhlan aika.

Tyrvään Sanomat 28.10.1906
Tyrvään Sanomat 28.9.1906

110 vuotta aiemmin, yhdentenätoista marraskuuta 1906 tyrvääläisiä kutsuttiin lokakuussa perustetun Tyrvään työväenyhdistyksen, Raivion, kuukausikokoukseen Raivion lukutuvalle neljäksi iltapäivällä. Johtokunnan jäseniä kutsuttiin tuntia aiemmin täsmälleen kello kolmeksi.

Marraskuisten iltojen väliset vuosikymmenet yhdistyvät Vammalan Vasemmistoliiton puheenjohtajan Kari Oksasen avauspuheessa toiminnan jatkumoksi, jossa työväenliikkeen voimalla on rakennettu suomalainen hyvinvointiyhteiskunta. Työ on vaatinut satojen ihmisten talkootyötä ja uskoa työväen vaatimusten oikeutukseen.

– Ihmisillä riitti tarmoa ja aatteen paloa paremman huomisen puolesta, vaikka nälkä oli usein vieraana ja terveys uhattuna, kuvaa Oksanen toiminnan paloa paremman huomisen puolesta.

Vasemmistoliiton kultaiset ansiomerkit saivat (vasemmalta) Anja Säiniö, Leena Saarela,  Marita Pohja-Sato,  Marja Nieminen,  Raija Mäkitalo, Tuula Hakanen ja Ossi Lammi.
Vasemmistoliiton kultaiset ansiomerkit saivat (vasemmalta) Anja Säiniö, Leena Saarela, Marita Pohja-Sato, Marja Nieminen, Raija Mäkitalo, Tuula Hakanen ja Ossi Lammi.

 

Työväenyhdistyksen juhla onkin juuri jäsenten juhla. Hetki pysähtyä, voimaantua menneiden työn tuloksista ja jatkaa sitten työtä.

Jäsenten juhlasta muistutti myös kunniamerkkien jako. Kiitokseksi pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kiinnitti kultaiset ansiomerkit seitsemän sastamalalaisen jäsenen rintaan. Ansiomerkin saivat Tuula Hakanen, Ossi Lammi, Raija Mäkitalo, Marja Nieminen, Marita Pohja-Sato, Leena Saarela ja Anja Säiniö.

 

Leena Saarela muisteli palkittujen kiitospuheessaan, miten vappu ja yhteisesti laulettu Kansainvälisinen saivat hänen tuntemaan yhteenkuuluvaisuutta.
Leena Saarela muisteli palkittujen kiitospuheessaan, miten vappu ja yhteisesti laulettu Kansainvälinen saivat hänen tuntemaan yhteenkuuluvaisuutta.

 

Me ansaitsemme parempaa

Kansan Lehden uutine 17.10.1906
Kansan Lehden uutinen 17.10.1906

Juhlapuheessaan Li Andersson muistutti vasemmistolaisuuden pitkistä perinteistä Vammalassa ja Sastamalassa. Niistä ajoista, jolloin Raivion työväenyhdistys perustettiin ja työväentalon rakennettiin, maailma ja yhteiskunta ovat muuttuneet moneen otteeseen ja vasemmisto niiden mukana. Mutta vaikka vasemmisto on liikkeenä muuttunut vuosien saatossa, on jäsenten yhteenkuuluvuuden tunne ja vahva halu muuttaa yhteiskuntaa säilynyt. Tavoitteena on edelleen parempi elämä, sillä me ansaitsemme paljon parempaa.

– Me ansaitsemme hyvän elämän ja arjen. Me ansaitsemme vanhustenhuollon, joka takaa jokaiselle arvokkaan vanhuuden ja jossa hoitajilla on aikaa kohdata vanhuksia. Me ansaitsemme päästä lääkäriin, kun tulemme sairaiksi. Me ansaitsemme päiväkoteja ja kouluja, joissa kasvattajilla on aikaa jokaiselle lapselle ja kaikilla on tilaa tulla kohdatuksi. Me ansaitsemme, ettei kukaan joudu leipäjonoon tai nukkumaan yötään ulkona pakkasessa. Me ansaitsemme, puhtaan ympäristön sekä perusturvan, jolla pärjää. Minusta me emme vaadi mahdottomia, korosti Andersson

Vasemmiston vahvoihin perinteisiin kuuluu usko tulevaisuuteen ja muutoksen mahdollisuuteen. Synkistä ajoista huolimatta vasemmistoliitolle kuuluu hyvää. Puolueen jäsenmäärä on kasvanut jo parin vuoden ajan eikä kyse ole vain hetkellisestä innostuksesta jäsenyyteen ja toimintaan.

– Alueellinen toiminta on äärimmäisen tärkeää Vasemmistoliiton kannatuksen kasvulle. Sitä työtä tehdään täällä piirijärjestöissä ja sitä te olette tehneet erinomaisesti täällä Vammalan Vasemmistoliitossa, kiitti Andersson Sastamalan vasemmiston aktiiveja.

 

Vammalan Vasemmistoliiton sihteeri Anja Säiniö johdatti yleisön Raivion työväenyhdistyksen ja historiaan, Työväentalon historiikki on julkaistu 1996.
Vammalan Vasemmistoliiton sihteeri Anja Säiniö johdatti yleisön Raivion työväenyhdistyksen historiaan. Työväentalon historiikki on julkaistu 1996.

 

III

Lehtileikkeet on kuvakaapattu Kansalliskirjaston digitaalisesta lehtiarkistosta.

Tiedot Raivion Työväenyhdistyksen historiasta ovat peräisin Raivion työväentalon vaiheilla 1906–1996 -historiikistä.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *