Itsenäisyys kaipaa päivitystä

Kuva Antti Yrjönen
Kuva Antti Yrjönen

SINIKKA TORKKOLA
Itsenäisyys kaipaa uutta suuntaa. Aika, jolloin kiväärien, panssarivaunujen, ohjusten ja muiden tappokoneiden ohimarssittaminen oli pätevä osoitus valtiollisesta itsenäisyydestä, on ohi.  Aseiden näkemiselle alueellisen tai minkään muunlaisenkaan itsenäisyyden varmenteena ei ole perusteita. Itsenäisyyttä puolustetaan ihan toisilla kentillä.

Kun tilanne kiristyy, niin pienen maan mahdollisuudet selvitä eivät rakennu asevarustelussa vaan rauhan rakentamisessa. Siinä Suomella on vahvat perinteet ja tulevaisuuden mahdollisuudet. Tämän hetken rauhan rakentaminen on muutakin kuin vain perinteisten aseellisten selkkausten välttämistä ja sovittelua. Kansainvälistä yhteistyötä ja kaikinpuolista ymmärrystä tarvitaan koko ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaavien ongelmien, pakolaisuuden, köyhyyden, ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristökatastrofien ratkaisemiseksi.

On aika päivittää ymmärryksemme Suomen itsenäisyydestä. Yhteiskuntamme ja sen asukkaiden itsemääräämisoikeutta kavennetaan joka päivä. Erilaisin verukkein demokraattinen päätöksenteko ohitetaan ja valta annetaan taloudelliselle voitontavoittelulle. Pahiten suomalaisten itsenäisyyttä loukkaakin kansainvälinen rahavalta, joka pääsee sanelemaan, miten suomalaisten tulisi verovarojaan ja kansallista omaisuuttaa käyttää.

Meillä on todella syytä puolustaa Suomen itsenäisyyttä ja oikeuttaa ylläpitää juuri niin kattavaa hyvinvointiyhteiskuntaa kuin tahdomme. Tämän itsenäisyyden puolustamiseen me emme tarvitse sotilasparaateja emmekä ohimarsseja vaan hyvinvointi-itsenäisyydestä kiinni pitävää poliittista tahtoa.

Kirjoittaja on Vasen Kaistan päätoimittaja ja Pirkanmaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

Suomalaiset eivät anna lippunsa vettyä kaunasta tai pelosta likaisenharmaaksi
Anna Kontulan itsenäisyyspäivän puhe 6.12.2015

 

One Response to “Itsenäisyys kaipaa päivitystä”

  1. RJK

    Itsenäisyyttä ei olisi saatu sovinnolla ilman Leniniä, sotaministeri Niinistö!

    http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/itsen-isyytt-ei-olisi-saatu-sovinnolla-ilman-lenini-sotaministeri

    Vastaa

Leave a Reply