Artikkeli: Uutiset 2013–2018

30.1.2017 klo 15:43

Juotko muovijätteesi?

Mikromuovia on kaikkialla, vaikka emme sitä näe. (Kuva: Oregon State University CC BY-SA 2.0)

 

Teksti: LIISA AHOLA  
Muovi on helppoa, halpaa ja huoletonta. Siihen ei kuitenkaan pitäisi suhtautua huolettomasti, sillä emme tiedä lainkaan sen pitkäaikaisvaikutuksista luontoon, eläimiin ja meihin ihmisiin. Ongelmana eivät niinkään ole näkyvät muoviroskat – ne voi kerätä ja viedä kierrätykseen. Ongelmana sen sijaan on näkymättömän pieniksi partikkeleiksi jauhautunut mikromuovi, jota on kaikkialla. Siis missä kaikkialla?

Mikromuovia leijailee ympärillämme. Me hengitämme sitä. Mikromuovia on vesistöissä ja sieltä se joutuu ravintoketjuun. Emme tiedä, mitä se vaikuttaa syömiimme kaloihin. Iso osa juomavedestä otetaan järvien pintavesistä. Joudummeko juomaan muovia juomaveden mukana? Tosiasia on, ettei olla varmoja, pystyvätkö jätevesien puhdistamot erottelemaan kaikkein pienimpiä muovihiukkasia vedestä pois. Näiden asioiden tutkimiseen on vasta herätty. Ensimmäiseksi Suomessa siihen heräsi Itä-Suomen yliopisto aloittamalla tutkimuksen Kallavedessä. Alustavat tulokset ovat hätkähdyttäviä.

On todettava, että nyt on käynnissä maailmanhistorian suurin ja suunnittelemattomin ihmiskoe. Meillä ei ole aavistustakaan, minkä verran syömme, juomme tai hengitämme muovia.  Tiedämme vain sen, että muovia on kaikkialla. Ja runsaasti. Ei riitä, että hammastahna pakataan muovituubiin, itse tahnaankin sitä lisätään. Lämmin ja pehmeä fleece on tehty kierrätysmuovista. Joka pesukerralla siitä irtoaa hiukkasia veden mukana vesistöihin. Tupakannatsat sisältävät muovia. Jotkut linnut ovat oppineet rakentamaan niistä pesäpehmusteita, mutta iso osa natsoista päätyy lopulta vesistöihin.

Norjalaisessa tutkimuksessa on todettu liikenteen olevan pahin mikromuovipäästöjen aiheuttaja. Siitä tulee liki puolet kaikista mikromuovipäästöistä. Pikitie ei ole pikeä vaan bitumia eli öljyhiekkaa, jota asfaltin ainesosana käytetään. Liikenne irrottaa sitä suuria määriä pölynä ilmaan. Autojen renkaat kuluvat pieneksi mustaksi pölyksi. Mitä emme hengitä, huuhtoutuu hulevesien mukana viemäreihin, vedenpuhdistamoihin ja kaikkein pienimmät hiukkaset vesistöihin.

Muovin aiheuttamista terveyshaitoista ei ole tieteellistä tietoa. Valistunut päätelmä kuitenkin on lupa tehdä. Muovin nauttiminen, juominen tai hengittäminen on luonnotonta.

Samuel Hartikainen Itä-Suomen yliopistosta kertoo Sampolan auditoriossa keskiviikkona 1.2.2017 klo 18.00 heidän mikromuovitutkimuksistaan. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tapahtuman verkkosivu

Mikromuovit järvissämme

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *