Artikkeli: Kuntavaalit 2013–2018

24.1.2017 klo 08:26

Vasemmisto tapasi kaupunkilaisia Lentävänniemessä

Kuntavaaliehdokas Päivi Tyni selvittää koiran näkemystä Tampereen politiikasta.

Teksti ja kuvat RAINER PANULA
Kahvia, mehua ja  auringonpaistetta oli tarjolla Lentävänniemen K-marketilla lauantaina vasemmiston teltalla. Kuntavaaliehdokkaat Ulla Aatsinki, Tatu  Ahponen,  Ilkka Hirvi, Kalle Hyötynen, Ilkka Järvelä, Timo Lahtinen, Ilkka Porttikivi, Virva-Mari Rask, Jouni Sirén ja Päivi Tyni olivat mukana kaupunkilaisia tapaamassa.

Kuntavaaliehdokas Ilkka Porttikivi asuu itsekin Lentävänniemessä.

Juttu luisti. Teltalle poikenneet halusivat keskustella työttömyydestä ja työttömyysturvasta, päivähoidosta ja vanhustenhoidosta. Hoidon ja hoivan yksityistämissuunnitelmat huolettavat ja sosiaali- ja terveysuudistuksen uhat puhuttivat monia. Jos kokoomuksen tavoitteet sellaisenaan toteutetaan, on potilaan valinnanvapaus vain toissijaista. Pääasiaksi jää rahan vapaus. Raha kulkee vapaasti johonkin kauas pois. Riittävätkö rahat itse asiaan, terveydenhoitoon ja sosiaalipalveluihin?

Puhe Lentävänniemessä kääntyi monta kertaa maailman tilanteeseen, politiikan suuriin virtauksiin. Ne ovat monissa länsimaissa samansuuntaisia kuin Suomessa. Yhdysvaltain uusi presidentti Donal Trump sanoo, että tästä lähtien kaikki tehdään ajatellen vain Amerikan etua. Hän uhkaa siirtolaisia karkotuksella ja on jo aloittanut Barak Obaman kaudella aikaan saadun terveydenhoitouudistuksen purkamisen. Jako meihin ja muihin tehdään lähes 1930-luvun sanoin. Euroopan oikeistopopulistit säestävät ja kiittävät vetoavusta.

Ihmisten jakaminen toisiaan vastaan taisteleviin ryhmiin näyttää nyt tehokkaalta tavalta viedä kehitystä taaksepäin, silti toivoa on. Hyvinvointivaltiota ei vielä ole kokonaan purettu. Mikään ei ole pysyvää, ei edes tämä taantumus. Pysyvämpää on toivo, toivo paremmasta.

 

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *