Artikkeli: Uutiset 2013–2018

29.3.2017 klo 16:04

PAM kutsuu Keskustorille perjantaina

PAMilaiset kutsuvat kaikkia ystäviään Tampereen Keskustorille perjantaina kello 15 ja kaksi tuntia sen jälkeen. Syyskuussa 2015 järjestetyssä STOP-mielenosoituksessa PAM oli näyttävästi mukana. (Kuva: Sinikka Torkkola)

 

Teksti: MEERIT HEIMLANDER
Perjantaina Keskustorilla kello 15–17 järjestettävän mielenilmauksen AINA AUKI idea poiki Palvelualojen ammattiliiton (PAM) Pirkanmaan aluetoimiston luottamusmiestapaamisen keskustelusta jäsenistön huolista ja työntekijöiden kurjistuvasta tilanteesta.

PAM Pirkanmaan aluepäällikön Elisa Pendersin mukaan mielenilmaus järjestetään useasta eri syystä. Jäsenten ahdinko on kuultu myös aluetoimistolla. Eniten Pendersiä huolestuttaa kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen myötä pidentyneet aukioloajat sekä niiden vaikutus jäsenten perhe-elämään. Lisäksi on selvää, että työntekijöiden palkka ei riitä elämiseen ilman yhteiskunnan maksamia tukia. Kauppojen aukioloaikojen pidentäminen ei ole vähentänyt alalla teetettävää vastentahtoista osa-aikatyötä.

Maksatko sinäkin palvelualan palkkoja?

PAM:n vasta julkaistun tutkimuksen mukaan kaupan alalla olisi varaa maksaa kunnon palkkaa. Vähittäiskaupoilla menee hyvin, mutta veronmaksajat itse asiassa hoitavat osan palkanmaksusta työnantajan puolesta. Samaan aikaan EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattila on tullut ulos kommenteilla, joiden mukaan palkkoja pitäisi vielä laskea 10–15 prosenttia. Pendersin mukaan tämä on ristiriidassa kaiken tutkimusmateriaalin kanssa, jota viime aikoina on tullut esille.

Mielenosoituksen markkinointigrafiikkaa (Mielenilmauksen Facebook-sivulta)

 

Kysymykseen, miksi mieltä osoitetaan juuri Tampereella, Penders vastaa napakasti.
– Tampere on työväen kaupunki. Meillä on jo historian havinaa siinä, että me emme pelkää nostaa yhteiskunnallisesti haastavia asioita esille ja vaatia muutosta.

–Tampereelle on myös loistavat kulkuyhteydet, joten meillä on mahdollista toteuttaa näyttävä mielenilmaus muiden, ympäri Suomea vaikuttavien ammattiosastojen kanssa, Penders kertoo.

Mielenilmausta on aluetoimiston lisäksi järjestämässä Suomen toiseksi suurin ammattiosasto PAM 003.

Kaikkien työntekijöiden oikeudet vaakalaudalla

Penders kutsuu mukaan mielenilmaukseen kaikki työntekijät puoluepoliittisesta kannasta, työstä, palkasta, perhetilanteesta ja iästä riippumatta. ”Oikeuksiamme poljetaan koko ajan ja työnantajapuolen ulostulot ovat olleet vain ja ainoastaan työntekijöiden tilannetta heikentäviä. Tästä syystä tämä mielenilmaus koskee meitä kaikkia,” Penders sanoo.

Mielenilmaus toteutetaan niin sanottuna hiljaisena mielenilmauksena. Mielenosoittajista muodostetaan kuja Keskustorilta Hämeenkadulle. Kantaa työntekijöiden kurjistuvaan asemaan otetaan banderollein ja plakaatein. Mielenilmauksessa voi myös puhua jos siltä tuntuu, meillä on vapaa mikki paikan päällä, Penders kertoo. Osallistujille on myös tarjolla pientä purtavaa sekä kahvia ja teetä.

Penders haluaa herätellä ihmisiä kansalaisvaikuttamiseen ja toivoo mielenilmaukseen laajaa osallistumista.

‒ Yksi ääni kuuluu heikosti, mutta joukossa on voimaa! Me tarvitsemme tukea ja on aika näyttää päättäjille ja työnantajille, että tämä linja ei voi jatkua näin!

Lisää aiheesta:

Mulle, mulle – ja sosiaaliluukulle. Palkkatyököyhyyden taloudelliset kustannukset veronmaksajille (Niina Tanner, Palvelualojen ammattiliitto PAM, julkaisuja 1/2017)

AINA AUKI Facebookissa

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *