Artikkeli: Kuntavaalit 2013–2018

29.3.2017 klo 18:55

Ennakkoäänestys alkoi, tässä ehdokasasettelun voittajat ja häviäjät

Ennakkoäänestys käynnistyi! Vasemmistoliiton osuus Pirkanmaan kuntavaaliehdokkaista nousi ihan kivasti, ja loi hyvät pohjat vaalityölle. Perussuomalaiset ottivat kunnon notkahduksen ennenkuin vaalit alkoivatkaan.

 

Teksti ja grafiikka: CAI MELAKOSKI
Perussuomalaiset saivat Pirkanmaalla listoilleen reilut viidenneksen (21 prosenttia) vähemmän ehdokkaita tänään alkaneissa kunnallisvaaleissa kuin vuoden 2012 vaaleissa. Muutkin suuret eduskuntapuolueet törmäsivät vaikeuksiin saada ehdokkaita listoilleen. Sosiaalidemokraattien ehdokasjoukosta katosi 12 prosenttia, keskustalta kymmennys ja kokoomukselta liki yhtä suuri osuus, 8,9 prosenttia.

Vasemmistoliitto oli suunnilleen omillaan, vähennystä vajaat kolme prosenttia. Vihreät saivat saman verran lisäystä kuin perussuomalaiset hävisivät, ehdokasmäärä kasvoi 20,9 prosentilla. Myös kristillisdemokraatit paransivat, ehdokkaiden lisäys 6,7 prosenttia.

Jos otetaan huomioon ‒ kuten oikein on ‒ puolueiden osuus kaikista ehdokkaista, muuttuu kuva hieman. Tällöin vasemmistoliitto siirtyy ehdokasasettelun voittajien puolelle. Kun vasemmistoliiton listoilla vuonna 2012 oli 10,4 prosenttia kaikista ehdokkaista, on vasemmistoliiton osuus nyt 11 prosenttia. Vasemmistoliitossa toivotaan, että sama luku tulee puolueen osuudeksi Pirkanmaan äänistä. Viime vaaleissa vasemmistoliitto sai yhdeksän prosentti äänistä Pirkanmaalla, kahdeksan prosenttia koko maassa.

Sosiaalidemokraatit, keskusta ja kokoomus saivat tälläkin keertaa asetettua ehdokkaita kaikissa Pirkanmaan 22 kunnassa. Perussuomalaisia voi äänestää 21 kunnassa, vasemmistoliittoa 19 ja kristillisdemokraatteja 18 kunnassa aivan kuten viimeksi. Sen sijaan vihreät ovat saaneet listat koottua kolmessa kunnassa, joissa viimeksi ei ollut ehdokkaita, näissä vaaleissa vihreät tavoittelevat valtuutetun pulpetteja 18 kunnassa.

Lue lisää kuntavaaliasetelmista Pirkanmaalla

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *