Artikkeli: Uutiset 2013–2018

15.5.2017 klo 15:44

Suomen lasten metsäretkipäivä keskiviikkona 17.5.

Metsämaisema. Kuva: Cai Melakoski.

 

Teksti: MEERIT HEIMLANDER
Metsässä me kaikki olemme tasa-arvoisia. Jokamiehenoikeus takaa kaikille Suomessa asuville ja oleskeleville mahdollisuuden nauttia luonnosta ja sen antimista maksutta. Marjastus, sienestys, kalastus, retkeily ja luonnon tarkkailu ovat vain muutamia esimerkkejä metsän tarjoamista mahdollisuuksista.

Kuitenkin myös Suomessa on tilanne, jossa joillakin lapsilla lähimetsä alkaa takapihalta, kun taas toiset eivät välttämättä pääse metsään lainkaan. Koulut ja päiväkodit retkeilevät metsissä vaihtelevasti, osa enemmän ja osa ei välttämättä ollenkaan. Metsään ei uskalleta lähteä liian vähäisen henkilökunnan tai tapaturmien pelon vuoksi.

Toukokuun seitsemästoista vietetään valtakunnallista Suomen lasten metsäretkipäivää, jonka tavoitteena on kannustaa kaikkia aikuisia, perheitä ja lasten kanssa työskenteleviä viemään lapsia metsään. Jokainen suomalainen lapsi on ansainnut metsäseikkailun edes kerran elämässään. Tapahtuma on osa Suomi 100 -hanketta ja sen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Ensimmäisen metsäretkipäivän järjestivät huhtikuussa 2016 Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen biologian didaktiikan tutkimusryhmä ja luokanopettajaopiskelijat. Koko maata koskevan päivän tarkoituksena on tuottaa yhteisöllinen kokemus ja sitä kautta rohkaista ja innostaa metsäretkeilyyn sekä jakaa tietoa siitä.

Virallisen metsäretkipäivän henkeen pääsee helposti mukaan, käytännössä ihan vain viemällä lapset metsään. Retken kestolla tai sisällöllä ei ole merkitystä, kunhan se tarjoaa lapselle kosketuksen luontoon. Muistoja metsästä syntyy seikkailemalla, näkemällä ja kokemalla. Metsäretkelle saa ja pitää lähteä toki vuoden muinakin päivinä! Vinkkejä, eväsideoita, retkiohjeita sekä -tarinoita voi jakaa tai etsiä sosiaalisesta mediasta hastageilla #suomenlastenmetsäretkipäivä ja #metsäretkipäivä2017.

Metsäretkipäivä verkossa

Tapahtuman blogi

Keskusteluun ja vinkkien jakamiseen tarkoitettu ryhmäsivu

Tapahtuman viralliset Facebook sivut

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *