Artikkeli: Uutiset 2013–2018

15.9.2017 klo 08:26

Ylöjärven valtuusto päätti hoivakodin myynnistä niukoin tiedoin

Esperi Oy tuottaa ison osan Ylöjärven vanhuspalveluista.  (Kuva; Sari Koivunen)

 

Toimittaja: SINIKKA TORKKOLA
Ylöjärvi yksityistää tehostetun hoivayksikkö Elokaaren. Kaupunginvaltuusto päätti Elokaaren myymisestä syyskuun kokouksessaan äänin 37–14. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä vastusti myyntiluvan myöntämistä ja teki useita vastaehdotuksia yksityistämisen estämiseksi.

Vasemmistoliiton perusturvalautakunnan jäsen Sari Koivunen pitää päätöksentekoa hätäisenä. Päätöksen tehneillä perusturvalautakunnan jäsenillä ja valtuutetuilla oli vain niukasti aikaa perehtyä asiaan ja harkita Elokaaren myyntiä.

Ylöjärven kaupunki myy Viljakkalassa toimiva Elokaaren muistisairaiden vanhusten hoitoyksikön brittiläisen sijoitusyhtiö Intermediate Capital Groupin (ICG), Eläkevakuutusyhtiö Eteran ja yhtiön toimivan johdon omistamalle, Esperi Oy:lle.

Hyödynnettiinkö päätöksenteossa lautakunnan kokemattomuutta?

Perusturvalautakunta päätti elokuussa Elokaaren tuotantotapaa palvelusetelillä toimivaksi.
– Vastustin palvelusetelimuutosta, mutta kokousteknisen kömmähdyksen vuoksi en ehtinyt tehdä vastaesitystä. Vastaesitys olisi todennäköisesti rauennut, sillä olen lautakunnan ainoa vasemmistoliittolainen jäsen. Muiden puolueiden lautakuntajäsenet kannattivat palvelusetelimuutosta, harmittelee Sari Koivunen.

Koivunen epäilee, että hänen ja muiden uusien lautakunnan jäsenten kokemattomuus ja tiukka päätösaikataulu estivät oikean demokratian toteutumisen. Hän kysyykin, onko tällainen päätöksentekotapa sellaista kuin kuntalaki edellyttää.

–  Elokaaren myynnin EVA-arvio eli päätöksen vaikutuksen ennakkoarvio oli kaupungin sivuilla nähtävänä kokousta edeltävänä päivänä. Esityslistaan pääsin käsiksi kaksi työpäivää ennen kokousta. Mietinkin, oliko asian käsittely tarkoituksellisesti ajoitettu uuden lautakuntakauden alkuun, pohtii Koivunen

Moni kysymys jäi vastausta vaille

Koivunen ei ole samaa mieltä kuin valtuuston kokouksessa puheenvuoron käyttänyt perusturvalautakunnan puheenjohtaja Kaija Järvinen (sdp.) ja jäsen Jari Niemi (ps.), jotka väittivät asiantuntijalautakuntana toimineen perusturvalautakunnan pohtineen ja puoltaneen asiaa.

Sekä palveluseteli- että myyntilupapäätöksissä epäselväksi jäi moni asia. Sari Koivunen luettelee joukon kysymyksiä, jotka jäivät vastausta vaille.

Esimerkiksi palveluseteliehdot ja vaikutukset hoitoon ja asiakasmaksuihin jäivät epäselviksi. Myöskään sosiaali- ja terveysuudistuksen vaikutuksia ei arvioitu riittävästi. Samoin rakennusten myyntihinnan perusteita ja myyntiehtoja käsiteltiin riittämättömästi.

Lisäksi henkilökunnan asema jäi käsittelemättä. Millaisin liikkeenluovutusehdoin hoitajat ja muu henkilökunta siirtyy Esperi Oy:n palvelukseen? Siirtyminen yksityisen sote-yrityksen työntekijöiksi heikentää sopimusehtoja ja työsuhdeturvaa.

Muilla paikkakunnilla on annettu vuosien työsuhdeturvia, jopa viisi vuotta. Ylöjärvellä työsuhdeturvaksi sovittiin kaksi vuotta – tai niin kauan kuin Esperi Oy jatkaa toimintaansa, toteaa Koivunen.

Erityisen huolissaan Koivunen on yksityisen, monikansallisen palveluntuottajan toiminnan valvomisesta. Onko kaupungilla riittävästi resursseja valvontaan? Kaupungin valvontaa tarvitaan, sillä aluehallintovirasto ei pysty vastaamaan nopeaan valvontatarpeeseen ruuhkien vuoksi.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Ylöjärven kaupungin verkkosivujen haku, josta pääsee katsomaan 4.9. 2017 pidetyn valtuustokokouksen pöytäkirjaa.

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *