Artikkeli: Uutiset 2013–2018

6.10.2017 klo 07:53

Jyräävätkö lentokoneet linnut Mänttä-Vilppulassa

Tältä näyttää Mäntän Sassin alue tulevaisuudessa, jos asemakaavamuutos hyväksytään. Kuva on kaapattu Mänttä-seuran julkaisemasta Sassin kansanpuisto -suunnitelmasta.

Teksti: SINIKKA TORKKOLA    
Mäntän Sassin alueesta suunnitellaan lentokentällistä asuinaluetta. Mänttä-Vilppulan kaupunginhallitus päätti syyskuun lopussa aloittaa alueen uudelleen kaavoituksen. Uudelle asuinalueelle suunnitellaan pienkoneiden lentokenttää huoltorakennuksineen.

Vasemmistoliiton valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Pentti Paananen jätti päätökseen eriävän mielipiteen, sillä hän pitää suunnitelmaa epärealistisena. Hän ei usko, että rikkaat pienlentokoneiden harrastajat ryntäisivät sankoin joukoin asumaan tai mökkeilemään Mänttä-Vilppulaan.

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan Sassin alueelle rakennetaan kiitorata, jota reunustaa omakotitalojen rivistö. Kunkin tontin rakennusoikeudesta varataan sata neliötä hangaarille eli lentokoneiden huoltorakennukselle. Lopullisen päätöksen asiasta tekee Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuusto. Suunnitelman mukaan asemakaavasta päätetään tämän vuoden loppupuolella.

 

Ilmakuva Sassin alueesta nyt. Kuva on kaapattu Mänttä-seuran julkaisemasta Sassin kansanpuisto -suunnitelmasta.


Pentti Paananen on erityisen huolissaa alueen luontoarvoista ja epäilee kaavan toteutuessaan tuhoavan alueen luonnon monimuotoisuuden. Mäntän Sassin metsien monipuolinen ja iäkäs puusto on arvokkaan ja runsaan linnuston sekä liito-oravan elinaluetta.

Alueen luontoarvojen selvityksessä luontokohteet suositellaan säilytettäväksi. Arviossa ei kuitenkaan osoiteta, miten linnuston ja liito-oravan elinympäristö säilyisi elinkelpoisena, jos alueelle rakennetaan lentokenttä.

– Rakentaminen saattaa aiheuttaa muitakin ympäristöriskejä, sillä alue on vanha teollisuuden kaatopaikka ja entinen saha-alue, arvioi Paananen.

Eriävässä mielipiteessään Paanenen arvioin kaupungin kaavoitusresusseja ja taloutta. Hän katsoo, ettei kaupungilla ole tässä taloudellisessa tilanteessa varaa rakennuttaa aluetta suunnitellun kaavan mukaisesti.

Kaavahankkeesta järjestetään yleisötilaisuus 12.10.2017 klo 17 alkaen Serlachius museo Gustafin auditoriossa Mäntässä.

 

Aiheesta lisää muualla verkossa

Mänttä-Vilppulan kaupunginhallituksen päätösasiakirjat  (Mänttä-Vilppulan verkkosivut)

Sassin alueen kaavoitussivut (Mänttä-Vilppulan verkkosivut)

 

*

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *