Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

7.10.2017 klo 13:52

Onnea ICAN, risuja Suomi

Lääkärit ydinsotaa vastaan -järjestö (IPPNWsai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1985. Kuvan, Flaggentag der Bürgermeister für den Frieden 2017 (Pormestarin liputuspäivä rauhan puolesta) on julkaissut IPPNW:n osasto Saksan Hagenissa lisenssillä CC BY-NC-ND 2.0. Saksassa joukkoliike ydinaseita vastaan on erityisen voimakas. Enemmistö saksalaisista vaatii ydinaseiden poistamista maansa alueelta.

 

Teksti: CAI MELAKOSKI   
Rauhanjärjestöt saivat eilen Nobelin rauhanpalkinnon. Kansainvälinen kampanja ydinaseiden lopettamiseksi ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) toimii sadassa maassa. Yhdistyneiden kansakuntien (YK) kokouksessa viime kesänä hyväksytty ydinaseiden kieltosopimus on ollut ICANin päätavoite.

Edellisen kerran rauhanpalkinto myönnettiin kansainväliselle kansalaisjärjestölle lähes 20 vuotta sitten. Lääkärit ilman rajoja (Médecins Sans Frontières, MSF) palkittiin vuonna 1999. Vuonna 1997 International Campaign to Ban Landmines (ICBL), Kansainvälinen kampanja maamiinojen kieltämiseksi sai Nobelin rauhanpalkinnon.

Aseistariisunnan puolesta muiden liittoutumattomien maiden kanssa perinteisesti toiminut Suomi vaihtoi leiriä ydinasekieltosopimuksen valmistelujen yhteydessä. Suomi jäi kokouksesta pois NATOn, käytännössä Yhdysvaltain painostuksesta.

Pirkanmaan Rauhanpuolustajien puheenjohtaja Jouni Sirén riemuitsi muiden rauhanaktiivien lailla rauhantyön ja ydinasekielltosopimuksen saamasta tunnustuksesta:

‒ Tänä vuonna Nobelin rauhanpalkinto tuli todella oikeaan osoitteeseen. Vaikka virallinen palkinnon saaja on kansainvälinen ICAN, otan osan palkintohuumasta myös Rauhanpuolustajille. ICAN on nimittäin on kansalaisjärjestöjen verkosto, johon Suomessa kuuluvat Rauhanpuolustajat, Rauhanliitto, Sadankomitea, Aseistakieltäytyjäliitto, Lääkärin sosiaalinen vastuu, Naiset Rauhan Puolesta ja Tekniikka elämää palvelemaan, luettelee Sirén palkinnon voittajia.

‒ Suomalaisena voi vähän röyhistää rintaansa siksikin, että idea ICANiin syntyi Suomessa 2006 ydinaseita vastustavien lääkärien järjestön IPPNW:n kokouksessa.

‒ Palkinto suoraan sanoen vähän yllätti, sillä viime aikoina on tuntunut, että rauhan ja järjen ääni ei tahdo kuulua kaikelta sapelinkalistelulta. Erityisen hyvältä Nobel-komitean valinta tuntuu siksi, että viime aikoina rauhanjärjestöt ovat yrittäneet pitää meteliä YK:n ydinasekieltosopimuksesta. Sen puolesta äänesti 122 maata, mutta Suomi ei ole niiden joukossa, Jouni Sirén harmittelee.

‒ Virallinen selitys kuuluu, että Suomi ei ole mukana, koska ydinasemaatkaan eivät ole allekirjoittaneet, mutta oikea syy on selvästi Trumpin hallituksen painostus. Ehkä nyt ääni muuttuu kellossa. Ainakin kaikki oppositiopuolueet tuntuvat nyt olevan sillä linjalla, että Suomen pitäisi allekirjoittaa sopimus, kiittää Sirén.

Suomi vieraassa seurassa

Ydinaseita omistavat maat kuten Pohjois-Korea ja Venäjä sekä NATO-maat boikotoivat YK:n kokousta, jossa ydinaseet kieltävä sopimus hyväksyttiin. NATOn jäsenistä vain Alankomaat osallistui kokoukseen, mutta äänesti lopulta ainoana maana sopimuksen hyväksymistä vastaan.

Suomen ulkopoliittinen johto jätti ydinaseet kieltävän sopimuksen valmistelun yhteydessä perinteiset yhteistyökumppaninsa, muun muassa Ruotsin, Irlannin ja Itävallan. Suomi on ainoa Euroopan unionin tai Euroopan vapaakauppajärjestö EFTA:n jäsenmaa, joka ei osallistunut ydinasekieltosopimuksen hyväksymiseen.

Vain yksi on joukosta poissa. Suomi ei äänestänyt ydinaseet kieltävän sopimuksen hyväksymisestä, koska boikotoi sopimuksen hyväksynyttä kokousta. Euroopan maista sopimuksen puolesta äänesti taulukon ”Kyllä”-maiden lisäksi Andorra, Armenia, Azerbaidžan, Moldova, Monaco, San Marino ja Vatikaani.

 

Euroopan unionilla on 28 jäsenmaata. Niistä 22 kuuluu NATOon. NATOon kuulumattomat kuusi EU:n jäsenmaata ovat tehneet tähän asti yhteistyötä rauhan puolesta, mutta nyt Suomi erkaantui ryhmästä.

Perinteinen YK:n päivän rauhantapahtuma Keskustorilla

Rauhanpalkinto ja ydinasekielto ovat varmasti puheenaiheina maailmalla ja Tampereen Keskustorilla Yhdistyneiden kansakuntien päivänä 24.10. kello 19 alkavassa Rauhanpuolustajien ja Tampereen Evankelis-Luterilaisten Seurakuntien rauhantapahtumassa.

Ohjelmassa on kynttilöitä, musiikkia ja puheenvuoroja. Puheita pitävät Rauhanpuolustajien Mervi Grönfors ja Jouni Sirén sekä seurakuntien puolesta Ilkka Hirvi.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *