Artikkeli: Uutiset 2013–2018

15.10.2017 klo 13:54

Uusi kansalaisaloite ajaa reilua peliä lobbaamiseen

‒ Vaikuttamistyö eli lobbaaminen kuuluu demokratiaan, mutta salailu ei ole nykypäivää. Esimerkiksi tuorein eduskunnan kansliatoimikunnan päätös säilyttää vierailijatiedot yhden päivän ajan on aivan riittämätön, sanoi Open Knowledge Finlandin (OKF) toiminnanjohtaja Teemu Ropponen (kuvassa vasemmalla) Lobbaus läpinäkyväksi -kansalaisaloitteen tiedostustilaisuudessa perjantaina. Kuvassa keskellä puheenjohtaja Joonas Pekkanen Avoimesta ministeriöstä ja OKF:n Aleksi Knuutila (Kuva: Kari Kallonen)

 

Teksti: CAI MELAKOSKI
Lobbaus läpinäkyväksi -kansalaisaloite ehdottaa eduskunnan työjärjestyksen muuttamista siten, että  kansanedustajien on ilmoitettava taustatiedot merkittävistä tapaamisistaan sidosryhmien edustajien kanssa erityiseen rekisteriin.

Kansalaisaloite avattiin allekirjoituksia varten viime torstaina. Jos allekirjoituksia huhtikuun 12 päivään mennessä kertyy vähintään 50 000 on eduskunnan käsiteltävä aloite.

Viime viikkojen aikana on keskusteltu paljon eduskunnan vierailijalistojen julkisuudesta. Eduskunnan kansliatoimikunnan päätös säilyttää vierailijatiedot yhden päivän ajan ei juuri tee lobbaamisesta avoimempaa. Tämä ei helpottaisi nykyistä lobbaamiseen liittyvää pääongelmaa: eduskunnan seinien ulkopuolella toteutuvan sidonnaisuuksien ja vaikuttamisen salailua.

Lobbaamisessa ei sinänsä ole mitään arvelluttavaa. Demokratian toteutuminen vaatii, että kansanedustajat saavat tietoja eri kansalaisryhmien, yhteisöjen ja yritysten näkemyksistä siitä, miten lainsäädäntöä tulisi parantaa.

Kansalaisaloitteessa perustellaan sen toteuttamista seuraavasti:

Demokratiaan kuuluu, että eri tahoja sekä intressejä kuullaan kattavasti, avoimesti ja yhdenvertaisesti. Ongelmaksi vaikuttamistyö, tai yleisemmin lobbaus, muodostuu silloin, kun se tapahtuu julkisen tarkastelun ulottumattomissa.

Kansalaisilla on oikeus tietää, kuinka edunvalvonta vaikuttaa päätöksiin. Selkeät säännöt läpinäkyvyydestä kannustavat päivänvaloa kestäviin toimintatapoihin, myös silloin, kun vaikuttaminen tapahtuu epävirallisissa yhteyksissä.”

Kansalaisaloite esittää seuraavia muutoksia eduskunnan työjärjestykseen: Edustajat ilmoittavat tapaamisistaan vaikuttamisrekisteriin, sidonnaisuusrekisteri julkaistaan avoimena tietona ja valtiopäiväasiakirjat julkaistaan avoimena tietona.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on avoimuuden ja demokratian nimissä sitoutunut julkaisemaan tiedot tapaamistaan lobbareista ja ilmoittamaan, mistä aiheista on keskusteltu.

Vasemmistoliiton IT-poliittisen ryhmän puheenjohtaja Mikko Pöri pitää kansalaisaloitetta tärkeänä:

‒ Erilaista eduskunnan työhön ja suomalaiseen demokratiaan liittyvää materiaalia on jatkuvasti entistä enemmän sähköisessä muodossa, koska asioita tehdään enenevissä määrin erilaisilla tietojärjestelmillä. Tämän seurauksena syntyy paljon dataa (sähköisessä muodossa).

‒ On totuttu sanomaan, että data on arvokasta vain liiketoiminnassa, mutta arvo koskee yhtä lailla myös sekä julkista että kolmatta sektoria. Kun me seuraavaksi digitalisoimme poliittisen päätöksenteon kulttuurin ja työtavat niin esimerkiksi tällä vierailijadatalla on demokratian kehittämisessä ja tehostamisessa merkittävä rooli.

IT-poliittista työryhmää ovat työllistäneet muutkin kysymykset, Pöri kertoo:

‒ Tiedustelulaki työllistää IT-poliittista työryhmää parhaillaan eduskuntaryhmän apuna. Tiedustelulaeilla on vankka tietotekninen ulottuvuus, joka kuuluu poliittiseen päätöksentekoon. Ei aina ole intuitiivista, minkälaisia riskejä tai mahdollisuuksia nykymuotoiseen lakiluonnokseen kuuluu. Merkittävin riski tällä hetkellä on massavalvonta, jota lakiluonnos ei estä tai kiellä, tarkentaa Mikko Pöri valmistelussa olevan lakiesityksen huolenaiheita.

|||

Kansalaisaloite on kolmen kansalaisjärjestön valmistelema, aloitteentekijöinä ovat Open Knowledge Finland, Avoin ministeriö ja Transparency Finland.

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Täältä saat lisätietoa kampanjasta:

Lobbaus läpinäkyväksi (Kansalaisaloitteen verkkosivut)

Lobbaus läpinäkyväksi (Kansalaisaloitteen Facebook-sivu)

LobbausLäpinäkyväksi (Kansalaisaloite Twitterissä)

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa Kansalaisaloite.fi verkkosivulla:

Lobbaus läpinäkyväksi (aloite, täällä voit allekirjoittaa sähköisesti)

Allekirjoitus verkossa vaatii vahvan tunnistautumisen. Tästä voi ladata paperisen lomakkeen allekirjoittamista varten, jos verkossa allekirjoittaminen ei onnistu:

Lataa esitäytetty lomake

Paperiset kannatuslomakkeet lähetetään osoitteeseen: Open Knowledge Finland, Lapinlahdenkatu 16, 00180 Helsinki.

Vasemmistoliiton tuoreita tiedotteita aiheesta:

Lobbaritiedot julkisiksi heti ‒ niin mekin teemme (Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän tiedote 28.9.2017) 

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän jäsenten vaikuttajatapaamiset 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *