Artikkeli: Uutiset 2013–2018

16.10.2017 klo 13:29

Demarit voittivat Ala-Saksin vaalit, die Linke lisäsi kannatustaan

Hannover on Ala-Saksin pääkaupunki, ja kuvassa näkyvä uusi kaupungintalo pääkaupungin tunnetuin rakennus. Kuvan on ottanut nimimerkki barnyz. Hän on julkaissut kuvan Flickr-kuvayhteisössä lisenssillä CC BY-NC-ND 2.0.

 

Teksti: CAI MELAKOSKI   
Kahdeksan miljoonan asukkaan saksalaisessa Ala-Saksin osavaltiossa käytiin eilen ennenaikaiset vaalit. Osavaltion punavihreä hallitus oli menettänyt yhden paikan enemmistönsä maapäivillä, kun yksi vihreiden kansanedustaja loikkasi konservatiiveihin.

Punavihreään hallitukseen osallistuivat Saksan sosiaalidemokraattinen puolue (Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD) ja Liittouma 90/Vihreät (Bündnis 90/Die Grünen). SPD sai komean vaalivoiton, ääniosuus kasvoi yli neljä prosenttiyksikköä ja lisäpaikkoja tuli viisi.

Punavihreä hallitusrintama ei kuitenkaan saanut enemmistöä takaisin, sillä vihreät hävisivät enemmän kuin demarit voittivat. Vihreiden ääniosuus väheni viisi prosenttiyksikköä ja paikat hupenivat kahdeksalla.

Punavihreät puolueet kuitenkin lisäsivät kannatustaan ja saivat äänienemmistön. Vasemmistopuolue (Die Linke) kasvatti ääniosuuttaan puolitoista prosenttiyksikköä ja nousi lähelle viiden prosentin äänikynnystä. Vasemmistopuolueen, demareiden ja vihreiden yhteinen ääniosuus nousi 50,2 prosenttiin. Äänikynnys kuitenkin nollasi die Linken paikat.

Saksan kristillisen unionin (Christlich Demokratische Union Deutschlands, CDU) vaalitappio ja putoaminen Saksan neljänneksi runsasväkisimmän osavaltion kakkospuolueeksi vaikeuttaa puolueen asemaa valtakunnan hallitusneuvotteluissa. Tilannetta pahentaa se, että myös kaksi kaavailtua hallituskumppania, vihreät ja vapaat demokraatit, hävisivät Ala-Saksissa. Vapaa demokraattinen puolue (Freie Demokratische Partei, FDP) menetti neljänneksen ääniosuudestaan.

Edellisten maapäivävaalien jälkeen perustettu radikaalioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle (Alternative für Deutschland, AfD) nousi maapäiville yli kuuden prosentin ääniosuuden voimalla. Tämäkin vaikeuttaa valtakunnallisia hallitusneuvotteluja, sillä se lisää painetta kiristää pakolaispolitiikkaa, johon vihreät eivät suostune.

Vasemmistopuolue die Linkelle vaalitulos oli sekä voitto että tappio. Nämä olivat tänä vuonna toiset läntisen Saksan maapäivävaalit, joissa kannatustaan reilusti kasvattanut puolue jäi täpärästi äänikynnyksen alle. Keväällä die Linke sai Nordrhein-Westfalenissa 4,9 prosenttia äänistä.

Positiivista die Linken kannalta oli kuitenkin se, että se onnistui saamaan taakseen liikkuvia äänestäjiä kaikista äänestäjäryhmistä, myös nukkuvista, lukuunottamatta AfD:tä, jonka äänestäjiksi siirtyi 10 000 äänestäjää. Die Linke sai vuoden 2013 maapäivävaaleissa 112 212 ääntä, näissä vaaleissa 177 107.

Lue lisää muualta verkossa:

Vaalitulokset (Saksan sisäasiainministeriön tulospalvelu)
Liikkuvat äänestäjät ja runsaasti muita taulukoita (Yleisradioyhtiö ARD)

Muuta asiaan liittyvää Vasen Kaistassa 2017:

Saksan vaalituloksia Vasen Kaistassa:
Demarit voittivat Ala-Saksin vaalit, die Linke lisäsi kannatustaan (16.10.)
Schleiße – oikeistovyöry Saksan vaaleissa (26.9.)
Vasemmistokin voitti ‒ äänestäjillä puolueenvaihtopäivä Saksassa (25.9.)
Saksan vaalit: die Linken kannatus kasvaa (15.5.)
Saarlandin vaalit: Radikaalioikeiston vauhti hiipumassa? (27.3.)
Mitä Saksassa nyt tapahtuu? (13.1.)

Euroopan politiittisten voimasuhteiden kehityksestä:
Tuolit vaihtuvat tiheään Euroopan parlamentissa (24.9.)
Mitä kevään vaaleissa todella tapahtui? (Yhteenveto kevätkauden parlamenttivaaleista Euroopassa, 22.9.)
Demarit jälleen Euroopan suosituimpia (17.9.)
Onko Euroopan unioni tulevaisuuden arvoinen? (24.3.)

Vuoden 2017 vaalitulokset Euroopassa:

Islanti:
Vasemmisto voittoisa ‒ Islannin tarkat vaalitulokset (29.10.)
Tšekki:
Tšekit haluavat kokeilla jotain aivan muuta (24.10.)
Itävalta:
Mitä Itävallassa tapahtuu? (19.10.)
Norja:
Punavihreä liittouma eteni Norjan vaaleissa (12.9.)
Albania, Armenia, Kosovo ja Malta:
Demarit jälleen Euroopan suosituimpia (17.9.)
Ranska:
Ranskan vaalitulokset, osa 3: Macron-kupla puhkesi alle kolmessa kuukaudessa (7.8.)
Ranskan vaalitulokset, osa 2: keskustaliberaalit, oikeisto ja radikaalioikeisto (25.7.)
Ranskan vaalitulokset, osa 1: vasemmisto, sosialistit ja vihreät (20.7)
Britannia:
Nuoret kyllästyivät talouskuripolitiikkaan myös Britanniassa (10.6.)
Bulgaria:
Bulgaria: kolmannet pikavaalit eivät päästäneet ahdingosta (28.3.)
Alankomaat
Hallituspuolueille rökäletappio Alankomaiden vaaleissa (16.3.)
Pohjois-Irlanti:
Vasemmistolle komea vaalivoitto Pohjois-Irlannissa (4.3.)
Liechtenstein:
Pienpuolueet etenivät Liechtensteinissa (6.2.)

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *