Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

10.11.2017 klo 11:15

Lue enemmän, lue parempaa!

Pispalan Kirjaston näyteikkuna ja Tampere Underground Orkesteri esiintymässä uuden tilan avajaisissa perjantaina 3.11.2017.

 

Teksti: MARKKU UUSINIEMI, kuvat: JUSSI LAHTINEN   
Lue enemmän, lue parempaa! räppäsi Taskumatti Tampere Underground Orkesterin solistina Pispalan Kirjaston uuden tilan avajaisissa viime perjantaina. Viisikymmenpäinen yleisöhän oli samaa mieltä. Lukemiskehotukselle löytyy totisesti katetta Pispalan Kirjastosta: sillä on niteitä noin 17 000, joista hyllyihin mahtuu arviolta seitsemän tuhatta.

Pispalan Kirjaston avajaisissa Pispalan teatteri esitti uuden tilan avajaisissa puheenvuoroja Pispalasta. Teatteria ylläpitää yhdistys, joka pyrkii jatkamaan vanhan Pispalan Työväen Teatterin perinteitä ja tarjoaa myös teatterikoulutusta.

 

Kirjasto joutui etsimään uudet tilat Tahmelan kiinteistön vuokrasopimuksen päätyttyä viime keväänä. Hieman aikaisempaa pienemmät mutta hyvin toimivat tilat löytyvät nyt osoitteesta Pispalan Valtatie 21.

‒ Pispalan Kirjastoyhdistys perustettiin 1993, kun Tampereen kaupunki lopetti kirjastopalvelut Pispalassa. Tämä yhdistysmuotoinen mielenosoitus on kestänyt jo kaksikymmentäneljä vuotta. Yhdistyksemme voi lakkauttaa itsensä, kun kaupunki järjestää kirjastopalvelut Pispalaan, sanoo yhdistyksen taloudenhoitaja Toivo Autiosaari.

Pispalan Kirjastolla on noin 17 000 nidettä kirjallisuutta, joista hyllyihin mahtuu noin seitsemän tuhatta. Tärkein ja kattavin on Pispalaa käsittelevä kauno-, yhteiskunnallisen ja muun kirjallisuuden kokoelma.

 

Pispalan kirjastoyhdistyksessä on 1190 jäsentä. Se toimii likeisessä yhteistyössä monien muiden paikallisten yhteisöjen kanssa. Yhteistyökumppaneita  ovat Pispalan Asukasyhdistys, Pispalan Kotiseutuyhdistys Moreeni, Haulitehdas, Pispalan nykytaiteen keskus Hirvi-talo, Lauri Viita -seura, Vastavirta-klubi ja Rajaportin sauna.  Myös kaupunki on tukenut kirjastoa ja sille toivotaan jatkoa uusissa tiloissa.

Kirjasto toimii Pispalassa paitsi kirjastona myös kohtauspaikkana ja järjestää erilaisia tapahtumia lukupiireistä musiikki-iltamiin.

‒ Kirjastolla on kolme pääkokoelmaa. Tärkein ja kattavin on Pispalaa käsittelevä kauno-, yhteiskunnallinen ja muu kirjallisuus, onhan tehtävänämme tallettaa Pispalan monipuolista paikallishistoriaa. Tampere-aiheinen kirjallisuus on myös melko laaja samoin kuin kirjallisuus, josta käytämme nimitystä Tyrni-kokoelma. Se koostuu kaikenlaisesta vaihtoehtoisesta, valtavirrasta poikkeavasta kirjallisuudesta eri elämänaloilta. Sitten on tietenkin myös laajat valikoimat klassista ja suomenkielistä kirjallisuutta sekä dekkareita, kertoo Toivo Autiosaari.

Tampere Underground Orkesteri

|||

Pispalan kirjasto

Pispalan Kirjasto on avoinna maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin klo 14-18, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 14-20. Viikonloppuisin suljettu. Lauantaisin järjestetään usein tilaisuuksia, joista ilmoitetaan erikseen.

Yhteystiedot: Pispalan valtatie 21, 33250 Tampere. Puhelin 050-3265904.

Pispalan kirjaston nettisivut

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *