Artikkeli: Uutiset 2013–2018

14.11.2017 klo 12:00

Vasemmistoliitto tiukkana talousarviovaltuustossa

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä päätti antaa pormestarikoalitolle vielä mahdollisuuden ja äänesti pormestarin talousarvioehdotuksen puolesta. (Kuva: Antti Yrjönen.)

 

JANIKA KUNNARI  
Tampereen kaupunginvaltuusto käsitteli tulevan vuoden talousarviota maanantaina. Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen kiitti ryhmäpuheenvuorossa pormestariohjelman hyviä tavoitteita. Hän nosti esiin myös valtuustoryhmän huolen siitä, mahdollistaako talousarvio tavoitteiden toteutumisen.

‒ Tampereen taloustilannetta ei heikennä niinkään menojen kasvu, vaan tulopohjan riittämätön kehitys, muistutti Aaltonen.

Vasemmistoliitto päätti sunnuntai-iltana epäilyistään huolimatta hyväksyä talousarvioesityksen ja pysyä valtuustoryhmien välisessä yhteenliittymässä, joka tunnetaan nimellä pormestarikoalitio. Valtuustoryhmä arvioi, että koalitiossa ryhmällä on enemmän mahdollisuuksia varmistaa tamperelaisille tärkeiden palvelujen toteutumista.

Valtuustoryhmä pitää tärkeänä olla mukana toteuttamassa pormestariohjelmaa, jossa näkyy vasemmistoliiton kädenjälki. Ohjelmassa on paljon puolueelle tärkeitä tavoitteita. Myös monet talousarviossa mainitut asiat saavat ryhmältä kiitosta. Muun muassa ikäihmisten kotihoidon työntekijöiden lisääminen, syömishäiriöyksikön perustaminen ja perusopetuksen lisärahoitus ovat suunnitelmia, joita vasemmistoliiton on helppo tukea..

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on erityisen tyytyväinen pormestari Lauri Lylyn (sd.) avauspuheessaan antamasta ilmoituksesta, jonka mukaan uudet köyhyys- ja päihdetyöryhmät tullaan perustamaan. Asia on tamperelaisten hyvinvoinnille oleellinen ja vasemmistoliitolle tärkeä. Valtuustoryhmä tahtookin olla tiiviisti mukana ryhmien toiminnassa.

Ei hätäratkaisuja sosiaali- ja terveyspalveluihin

Vasemmistoliiton valtuustoryhmää huolestuttaa hyvinvointipalvelujen budjetointi, erityisesti sosiaali- ja terveyslautakunnalle varattu rahoitus, joka on kymmeniä miljoonia euroja edellisvuotta pienempi.

‒ Kulut tulevat väistämättä ensi vuonnakin ylittymään esimerkiksi lastensuojelussa. Siellä ollaan todella kuormittavassa tilanteessa jo nyt ja pelkään tilanteiden kärjistyvän lapsiperheköyhyyden kasvaessa, arvioi vasemmistoliiton valtuutettu Ulla-Leena Alppi.

Sosiaali- ja terveysmenoihin varatun budjetin koko on perusteltu sosiaali- ja terveysuudistuksella ja valtionosuuksien leikkaamisuhalla. Kaupungin nykyiset sosiaali- ja terveysmenot vaikuttavat sote-uudistuksen jälkeen kaupungin valtiolta saamaan rahoitukseen. Sote-menojen kasvu pienentää tukea ja lasku nostaa sitä. Valtionapuun vaikuttavaa muuntokerrointa ei kuitenkaan lasketa talousarvion vaan toteutuneiden menojen perusteella.

Vasemmistoliiton valtuutettu Sinikka Torkkola muistutti puheenvuorossaan, että sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluiden kulujen kasvun pienentäminen vaatii pitkäjänteistä toimintaa. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, jos joudutaan tekemään hätäjarrutuksia, esimerkiksi ostamaan lisää palveluita ilman riittävää valmistelua.

‒ Monet ei-lakisääteiset palvelut ovat sellaisia, jotka edistäisivät rakenteellisia uudistuksia ja toisivat myös taloudellisia säästöjä. Alibudjetoinnin vuoksi kuitenkin juuri nämä palvelut jäävät ensimmäisenä järjestämättä, muistutti Torkkola.

Lisää hyvinvointia ammattikoulujen opiskelijoille

Vasemmistoliiton valtuutetut puhuivat kokouksessa sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi muistakin kaupunkilaisten hyvinvointiin vaikuttavista palveluista. Valtuutetut Milka Hanhela ja Noora Tapio puolustivat voimakkaasti ammatillista koulutusta. He kiittivät talousarvion tavoitetta turvata opetuksen ja opintojen ohjaus, joiden riittävyyden hallituksen leikkauspolitiikka on vaarantanut.

Noora Tapio puuttui puheessaan ammatillisen koulutuksen keskeyttämisen vähentämisen keinoihin. Hän pitää rahallista tukea opiskelumateriaalien hankkimiseen mainiona keinona, sillä peräti neljäsosa keskeyttävistä toisen asteen opiskelijoista perustelee keskeytystään oppimateriaalien hinnalla-

‒ Lähes 60 prosenttia toisen asteen opiskelijoista pitää kustannuksia kohtuuttomina. Keskeytysten lisäksi stressi opiskelun rahoituksesta johtaa mielenterveysongelmiin, kuvaili Noora Tapio ammattikoulujen opiskelijoiden tilannetta.

Vasemmistoliiton valtuutetut pyysivät ahkerasti puheenvuoroja valtuuston talousarviota käsiteltäessä. (Kuva: Ulla-Leena Alppi.)

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön terveyskyselyn mukaan ammatillisilla opiskelijoilla on selkeästi enemmän toimeentulo-ongelmia sekä terveys- ja mielenterveysongelmia kuin yliopisto-opiskelijoilla. Milka Hanhela katsookin, että ammatillisen koulutuksen rahoitukseen iskevä reformi voi entisestään pahentaa tilannetta.

‒ Ammattiopiskelijoista 21 prosenttia kokee, ettei ole saanut tukea ja apua hyvinvointiin opettajalta lukuvuoden aikana, vaikka olisi tarvinnut. Täällä on kuultu jokunen hyvä puheenvuoro ammatillisesta koulutuksesta, mutta talousarvioesityksessä ammattiin opiskelevien hyvinvointi tuntuu jääneen sivuun. En oikein tiedä, onko kyse siitä, että täällä ei arvosteta ammattiin opiskelevia, vai eikö heidän olemassaoloaan vain muistettu vai eikö näistä hyvinvointiongelmista tiedetty, vetosi Noora Tapio valtuustoon ja puolusti ammattiin opiskelevien hyvinvointia.

Nuorten maksuton ehkäisy on säästökeino

Valtuutettu Minna Minkkinen (vas.) on julkisuudessa useasti vaatinut parannuksia Tampereen päihdehuollon tilanteeseen. Maanantain kokouksessa Minkkinen kiitti erityisesti pormestari Lylyn mainitsemaa päihdehuollon työryhmän perustamista. Päihdetyön tekemisestä Minkkisellä on omaa kokemusta, ja nämä kokemukset osuvat yksiin lisääntyneeseen huumeidenkäyttöön viittaavien tutkimusten kanssa. Hän vaatikin panostuksia huumetyöhön.

Kuvakollaasi: Janika Kunnari; valokuva: Antti Yrjönen.

 

Minkkinen puolusti myös nuorten maksuttoman ehkäisyn käyttöönottoa Tampereella. Hän perusteli muiden kuntien kokemuksilla nuorten maksuttoman ehkäisyn vaikutuksista.

Kunnat ovat raportoineet merkittävistä säästöistä. Keskustelin 2015 Rauman nuorisoneuvolan työntekijän kanssa ja hän kertoi 60 000 – 100 000 euron säästöistä aborttikuluissa. Miksi ihmeessä emme ottaisi maksutonta ehkäisyä käyttöön myös Tampereella, kysyi Minkkinen.

Tampereesta kulttuuripääkaupunki ja hiilineutraali

Sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen, valtuutettu Noora Tapio kiitteli vuolaasti kaupungin linjausta Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun valmistelusta. Tapio muistutti, että Tampere hyötyy projektista, vaikkei tulisikaan valituksi ja esitti toiveen, että hanke näkyisi myös kaikkien saavutettavilla olevassa kulttuurissa.

‒ Uskon, että parhaan tuloksen saavutamme lähtemällä kisaan rohkeasti, muistamalla menneisyytemme, katsomalla tulevaisuuteen ja olemalla rehdisti tamperelaisia. Se vie pitkälle, kannusti Tapio.

Myös ympäristönäkökulma oli läsnä Tampereen vasemmiston valtuutettujen puheissa. Milka Hanhela huomautti, että hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä on hieno tavoite ja pormestariohjelman tavoitteista kenties kaikkein tärkein pitkällä aikavälillä.

Hanhela ei kuitenkaan ollut vakuuttunut, että tavoite on otettu talousarviossa riittävästi huomioon. Hän kritisoi pyrkimystä kasvattaa lentoliikenteen määrää viidellä prosentilla. Vierailumäärien lisäämisen sijaan Hanhela pyrkisi pidentämään matkailijoiden vierailujen kestoa.

‒ Lentoliikenteeseen panostaminen tällaisena aikana, kun päästöjä pitäisi vähentää todella radikaalisti, on vähän outo viesti nuorille, jotka ovat erittäin tietoisia siitä, että joutuvat jonain päivänä kantamaan ympäristökriisin seuraukset hartioillaan. Panostetaan siis mieluummin raide- ja joukkoliikenteeseen kuin lentoliikenteeseen, ja vierailujen pituuteen mieluummin kuin määrään, painotti Hanhela.

Seuraavan kerran kaupunginvaltuusto kokoontuu jo tulevana maanantaina. Tällöin asialistalla on muun muassa hyvinvointikertomus.

.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Tampereen talousarvio vaatii riskien hallintaa (13.11.2017)

Alibudjetointi ja kasvava pahoinvointi ei pelasta taloutta (26.10.2017)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Tampereen valtuussa alkaa kova vääntö budjetista (Aamulehti 13.11.2017)

Tampereen talousarviossa on riskejä hyvinvoinnin kannalta (Mikko Aaltosen verkkosivujen blogi.)

Noora Tapion puheenvuorot (Tapion FB:n poliitikkosivu)
Talousarviossa varattu liian vähän rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin (Torkkolan verkkosivujen julkaisu 13.11.2017.)

Ensi vuoden talousarvio ennakoi sosiaali- ja terveyspalveluiden leikkauksia (Aamulehden yleisönosastokirjoitus 31.10.21017 Torkkolan verkkosivuilla)

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *