Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

13.11.2017 klo 07:33

Tampereen talousarvio vaatii riskien hallintaa

MIKKO AALTONEN     
Tampereen kaupungin talousarviota on jälleen valmisteltu hyvin vaikeassa tilanteessa. Vaikka talous on kehittynyt parempaan suuntaan, muun muassa työttömien määrä on laskenut, niin vaikutukset kaupungin talouteen ovat olleet toistaiseksi vähäiset. Kaupungin tulot ja menot ovat edelleen epätasapainossa: tulot ovat menoja pienemmät

Tänään kaupunginvaltuustossa käsiteltävä ensi vuoden talousarvioesitys on alijäämäinen. Talouden epätasapaino ei kuitenkaan johdu kasvaneista menoista. Kaupungin menojen kasvu on viime vuosina ollut maltillista. Vuoden 2018 talousarvioesityksessäkin menojen kasvu on vähäistä. Tampereen kaupungin talouden epätasapainon syy on verotulojen vähäisyys. Ne eivät ole toistaiseksi kasvaneet kasvavan kaupungin tahtiin.

Kireästä taloustilanteesta huolimatta ensi vuoden budjettiin on saatu monia myönteisiä asioita. Tällaisia ovat muun muassa perusopetuksen lisärahoitus, jolla parannetaan koululaisten yhdenvertaisia oppimismahdollisuuksia,  syömishäiriöyksikön perustaminen ja ikäihmisten kotihoidon työntekijöiden lisääminen. Hyviä ja mainitsemisen arvoisia tavoitteita ovat myös lasten fyysisen toimintakyvyn parantaminen ja kirjastojen palvelujen parantaminen.

Kaupunkikehityksen kannalta talousarvioesityksessä on mukana monia vasemmistoliitonkin eteenpäinviemiä hankkeita, kuten Hiedanrannan kehittäminen ja raitiotien jatkaminen keskustasta Lentävänniemeen. Vasemmistoliitto pitää myös kulttuuripääkaupunkihakemuksen rahoittamista erittäin hyvänä ja tulevaisuutta rakentavana hankkeena.

Talousarvio lupaa paljon kaupungin kehittämisestä ja palveluiden parantamisesta mutta antaako se eväitä näiden lupausten toteuttamiseen?

Talousarvioesityksen ongelmana on menojen budjetointi. Vasemmistoliiton ryhmää huolestuttaa erityisesti hyvinvointipalveluihin varatut rahat. Hyvinvointipalvelut ovat niitä palveluita, joita tamperelaiset eniten tarvitsevat ja joiden toimivuudesta kaupunkilaiset ovat valmiitaa maksamaan veroja. Hyvinvointipalvelut ovat juuri niitä palveluita, joita kaikista hankalimmassa asemassa olevat tamperelaiset tarvitsevat.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on huolestunut ristiriidasta pormestariohjelman ja talousarvion välillä. Sosiaali- ja terveyslautakunnalle varatut toimintamenot ovat 777 miljoonaa euroa. Tämä on noin 40 miljoonaa euroa vähemmän kuin lautakunnan vuoden 2017 tilinpäätösennusteessa on arvioitu. Miten tämä ero kurotaan umpeen vaarantamatta palveluita?

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ei ole tyytyväinen talousarvioon. Ryhmä ei myöskään ole tyytyväinen siihen tapaan, jolla talousarviota valmisteltiin. Jättäytymällä ulos yhteistyöstä vaikuttaminen ja pormestariohjelman tavoitteiden edistäminen olisi hankalaa tai jopa mahdotonta. Tukiessaan pormestarin talousarvioesitystä vasemmistoliiton valtuustoryhmä haluaa olla puolustamassa pormestariohjelman hyviä ja tärkeitä tavoitteita.

Kirjoittaja on Tampereen vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja.

 

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontuu tänään käsittelemään vuoden 2018 talousarviota. Kolumni perustuu Mikko Aaltosen pitämään vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoroon.

 

Tampereen vasemmiston valtuutetut ja varavaltuutetut vasemmalta: Johannes Tolonen, Antti Salonen, Ulla-Leena Alppi, Mikko Aaltonen, Sinikka Torkkola, Ilkka Portttikivi, Noora Tapio, Virva-Mari Rask, Sirkka-Liisa Virtanen, Kalle Hyötynen, Milka Hanhela ja Minna Minkkinen. Kuvasta puuttuvat varavaltuutetut Janika Kunnari ja Jouni Sirén. (Kuva: Antti Yrjönen.)

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *