Artikkeli: Uutiset 2013–2018

11.12.2017 klo 13:00

Palaako subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus Pirkkalan lapsille?

Pirkkalan kunnanvaltuusto päättää tänään, saavatko kaikki lapset yhdenvertaiset oikeudet kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen. Pirkkala luopui viime vuonna lasten subjektiivisesta varhaiskasvatusoikeudesta.

 

Teksti ja kuva: JOUNI KALLIOLUOMA
Pirkkalan pormestari
Marko Jarva antoi esityksensä ensi vuoden talousarvioksi marraskuun ensimmäisellä viikolla, hieman ennen kunnanhallituksen kokousta. Menettely poikkesi pormestari Helena Rissasen aikana toimitusta. Tuolloin kunnanhallituksen talousarvioseminaarin jälkeen poliittiset ryhmät saivat talousarvioesitykseen liittyvät materiaalit pureskeltavakseen hyvissä ajoin. Pormestarin esityksen valmistuessa poliittisia neuvotteluja talousarvion sisällöstä olikin jo ehditty käydä.

Kunnanhallitus aloittikin nyt talousarvioesityksen käsittelyn aika lailla ”kylmiltään” 6. marraskuuta, jotta asia olisi ehtinyt marraskuun valtuustoon, niin kuin tapana on ollut. Koska talousarviossa oli lautakuntakäsittelyn jälkeen joitakin kipukohtia erityisesti varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen puolella, ei pormestarin esitystä sellaisenaan hyväksytty. Kunnanhallituksessa tehtiin muutosehdotukset terveyskeskussairaalan paikkamäärän nostamisesta, subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamisesta, perusopetuksen resursseista ja varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvun hillitsemisestä. Näistä muutosesityksistä muut voittivat äänestykset, mutta varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen esitetty 150.000 euron lisäysesitys ei menestynyt vihreiden toisen kunnanhallituksen edustajan äänestäessä tyhjää. Pirkkalan ensi vuoden talousarvion mukaiset toimintamenot ovat noin 140 miljoonaa euroa.

Joulukuun valtuustossa äänestettäneen näistä muutosesityksistä uudestaan. Tilanne on täpärä ainakin subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamisen osalta. Pirkkalassahan oikeus rajattiin Juha Sipilän hallituksen mahdollistamalla tavalla 2015 tehdyillä päätöksillä. Epäselväksi on jäänyt, saavutettiinko tuolla päätöksellä säästöä, mutta useiden perheiden arkeen se vaikuttaa.

Vasemmiston, demareiden ja vihreiden vaaliohjelmissa oikeuden palauttaminen oli keskeisellä sijalla. Voi kuitenkin olla, etteivät valtuutettujen äänet riitä puolustamaan vasemmiston Rauno Lehtisen kunnanhallituksessa esittämää muutosta, mikäli kokoomuksen johtama porvariryhmittymä pysyy yhtenäisenä.

 

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Päivähoito-oikeus kutistuu Pirkkalassa (22.2.2016)

 

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *