Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

9.12.2017 klo 12:32

#Memyös voimme saavuttaa unelmamme tasa-arvosta

IIKKA NIKKINEN
Älä sulkeudu omaan kuoreesi, hajota se välillä. Se todennäköisesti parantaa yhteiskuntaamme riivaavaa ongelmaa. #Metoo kampanja on yksi tärkeimmistä ruohonjuuritason liikkeistä viime vuosina. Ei ole ollenkaan mahdotonta, että #metoo-liikkeestä kasvaa yhtä tärkeä muutosvoima kuin ovat olleet naisten äänioikeuden, Yhdysvaltojen kansalaisoikeuksien ja tasa-arvoisen avioliittolain puolesta toimineet liikkeet. Time-lehti nosti #metoo-kampanjan ja taustahenkilöt vuoden henkilöksi tänä vuonna.

Valitettavasti Suomessa keskustelu tuntuu hiipuvan. Onneksi uusi #memyös kampanja jatkaa kotimaassamme ruohonjuuritason toimintaa seksuaalisen häirinnän ja väkivallan estämisen puolesta. Se, että meistä jokainen kyseenalaistaa omia toimintamallejaan ja käyttäytymistään tämän kampanjan innoittamana, saattaa tuoda aidon tasa-arvoisen yhteiskunnan keskuuteemme. Meidän täytyy myös vaatia päättäjiä ja läheisiä ihmisiämme muuttamaan itseään muuttuvan maailman mukana. Emme saa pitää silmiämme ja korviamme kiinni. Jos näet epäsoveliasta käytöstä, puutu siihen. Älä mieti, että joku toinen kyllä puuttuu.

Reaktiot silmiä avaaviin kampanjoihin on ollut sitä tyypillistä internetiä, joka välittömästi vastakkainasettelee keskustelun eri osapuolet. Jos seksuaalista häirintää tiedostavien kampanjoiden pitää saada jotain aikaan, niin ainakin sen, että alkaisimme vihdoinkin päästä yli sukupuolittuneesta ja vastakkainasettelevasta yhteiskunnastamme.

Suomi on ollut teknologisesti innovatiivinen yhteiskunta viime vuosikymmenet. Muistakaamme, että Suomi kuului 1900-luvun alkupuolella tasa-arvoisen maailman edelläkävijöihin. Nyt on aika osoittaa maailmalle esimerkkiä ja toteuttaa innovatiivista ajatteluamme yhteiskunnallisiin ongelmiin, kuten seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan. Tämä muutos ei ole vain käyttäytymisemme muuttamista vaan myös virkavallan ja oikeuslaitoksen käytäntöjen uudistamista.

Olen varmasti itsekin joskus syyllistynyt häiritsevään käytökseen enkä tahdo kirjoituksellani ketään syyllistää. Minulle nämä muutosvoimat ovat aiheuttaneet sen, että tiedostan mennyttä käytöstäni ja pyrin tuomaan positiivista muutosta omaan toimintaani ja tasa-arvoa yhteiskuntaamme.

Laajasti nämä kampanjat tuovat esiin sen, että vaikenemisen aika on ohi. Nyt on aika katsoa peiliin ja tiedostaa omat käyttäytymisen tapansa. Ihmisten kohtaamisessa riittää yksi sääntö, kohtele häntä niin kuin haluaisit, että sinuakin kohdeltaisiin.

Kirjoittaja on Kangasalla asuva valtuutettu, joka tahtoo maailmaan lisää rakkautta.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

#memyös-kampajasivusto 

#memyös- adressi 

#memyös FB-ryhmä 

”Ihmiset eivät puutu, kun kaduilla ahdistellaan” – #memyös aikoo muuttaa asenteet ja lopulta lainkin. (Ylen uutinen 8.12.2017) 

Seksuaalisen ahdistelun paljastaminen palkittiin – Time-lehti ylistää rohkeita naisia (Ylen uutinen 6.12.2017)

Time-lehden vuoden henkilö (englanniksi) 

 

Etusivun kuva on #memyös-kampanjan kuvastosta.

 

*Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *