Artikkeli: Uutiset 2013–2018

30.3.2018 klo 10:28

Eläkepolitiikkaa selvällä suomella

Pirkanmaan eläkeläisten tapaavat usein kokouksissa ja harrastuksissa. Usein paikkana on Uudenkylän Tapiola Tampereella. (Kuva: Erkki Moisio.)

Toimittaja: SINIKKA TORKKOLA         
Napakka ja helppolukuinen. Ne ovat hyvän poliittisen ohjelman tunnusmerkit. Tätä mieltä on Eläkeläisten Pirkanmaan aluejärjestö, joka hyväksyi kevätkokouksessaan uudentyylisen eläkepoliittisen ohjelman.

– Kokous päätti esittää, että aluejärjestön kevätkokouksen hyväksymä ohjelma hyväksyttäisiin koko järjestön ohjelmaksi, toteaa Eläkeläiset ry:n  Pirkanmaan aluejärjestön puheenjohtajana juuri aloittanut Vilho Ponkiniemi.  

Eläkeläisten keskusteluissa on nykyistä ohjelmaa kritisoitu. Jäsenet eivät tunne kovin hyvin nykyistä eläkepoliittista ohjelmaa, sillä monisivuisen, kapulakielisen ohjelman vain harva jaksaa kahlata läpi.

Vasen Kaista julkaisee Eläkeläisten Pirkanmaan aluejärjestön eläkepoliittinen ohjelman Ikäihmistä ei jätetä kokonaisuudessaan. Ohjelman tekstin on kirjoittanut Pekka Lehtonen.

Ikäihmistä ei jätetä

Suomen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa merkittävä osuus on ollut niillä ihmisillä, jotka nyt ovat eläkeiässä. Näille ihmisille pitää taata kohtuullinen toimeentulo, ihmisarvo ja laadukkaat palvelut. Maamme tulevaisuuden linjauksissa painotetaan entistä enemmän tehokkuutta, kilpailukykyä ja uuden tekniikan antamia mahdollisuuksia. Muutokset ovat nopeita ja eläkeläisiä uhkaa putoaminen tämän muutoksen nopeasti liikkuvista rattaista. Uudistuksia suunniteltaessa pitää kuitenkin taata, ettei ikäihmisiä pudoteta muutosten vauhdista pois. Suomalaista yhteiskuntaa kehitettäessä ikäihmistä ei saa jättää.

Varsinkin pienituloiset ikäihmiset ovat vaarassa menettää mahdollisuudet ihmisarvoiseen elämään, kun eläkkeet eivät riitä normaaliin toimeentuloon ja osallistumiseen. Tammikuussa 2018 kansaneläkkeen saajia ja työeläkettä kansaneläkkeellä täydentäviä oli yhteensä yli 600 000. He ovat suurimmassa vaarassa syrjäytyä ja menettää mahdollisuutensa ihmisarvoiseen elämään. Tähän voidaan saada korjausta kahdella eri tavalla. Pienimpiä eläkkeitä nostetaan niin, että eläkkeiden korotus ylittää inflaatiovauhdin. Toinen tie on vähentää pienituloisten välttämättömiä menoja. Eläkeläiset ry:n pitäisi ottaa tavoitteekseen terveyspalvelumaksujen poistaminen niiltä ihmisiltä, jotka saavat kansaneläkettä tai työeläkettä kansaneläkkeellä täydennettynä.

Eläkeläisiä ei saa jättää myöskään niin, että pääsy palveluiden pariin estetään. Jos iäkkäiden palvelut automatisoidaan ja digitalisoidaan, jos jatkuvaa hoivaa vaativat jätetään yksin, jos viranomaiset uskovat tietävänsä paremmin kuin vanhus itse, mitä hän tarvitsee, se merkitsee ihmisen heitteille jättämistä. Ikäihmisten pitää saada kaikki haluamansa palvelut läheltä niin, että hänellä on mahdollisuus kertoa tarpeensa ihmiselle.

Ikääntyvä ihminen tarvitsee virikkeitä, ystäviä ja tukihenkilöitä. Niitä hän saa omaisilta, ystäviltä ja yhteiskunnalta. Omaisten ja ystävien lisäksi yhteiskunnan pitää ottaa vastuuta ikääntyvän hyvinvoinnista. Sen yhteiskunta on velkaa ihmisille, jotka ovat koko ikänsä hyvinvointivaltiota rakentaneet. Yhteiskunnan tuen pitää olla paljon suurempi itse eläkeläiselle, mutta myös hänen lähipiirilleen. Ikääntyvän ihmisen pitää saada viimeisinä elinvuosinaan sellaista turvaa ja huolehtimista, jota hän haluaa. Kotihoito on usein paras. Laitoshoidonkin pitää olla tasokasta.

Suomessa on monenlaisia ikäihmisiä. On terveitä ja hyvissä voimissa olevia, edelleen osallistuvia, opiskelevia ja liikkuvia vanhuksia. On myös väsyneitä, sairaita ja otteensa elämästä irrottavia ihmisiä. On muualta Suomeen muuttaneita pakolaisia, perheensä mukana turvaa hakevia ikäihmisiä. Kaikkien heidän pitää voida tuntea olevansa arvostettuja vertaisia ihmisiä, joita autetaan, joita ei jätetä.

Eläkeläiset ry. toimii sen puolesta, että kaikilla ikäihmisillä olisi maassamme hyvä elää. Yhdistys järjestää toimintaa, joka auttaa eläkeikäisiä pysymään terveinä ja vireinä. Se ottaa oman vastuunsa. Mutta yhteiskunnan pitää ottaa paljon suurempi vastuu, jotta toteutuisi inhimillinen tavoite: ikäihmistä ei jätetä..

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Eläkeläisten Pirkanmaan aluejärjestön

Eläkeläiset ry.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *