Artikkeli: Uutiset 2013–2018

4.3.2018 klo 12:14

Syyrian sodan kauheudet kuvina Keskustorilla

Kylteissä sotaa ei kaunisteltu.

 

Teksti ja kuvat: OSKARI JOKINEN
Kaareen asettuneet mielenosoittajat pitelevät kylttejä Tampereen Keskustorilla. Kylteissä vaaditaan viattomien tappamisen lopettamista, loppua lasten murhaamiselle ja päätöstä Iranin, Hizbollahin sekä Venäjän valtapelille Syyriassa. Kylttejä ja banderolleja kantavat Tampereen syyrialaiset, jotka lauantaina osoittivat mieltään Syyrian sisällissodan mielettömyyttä vastaan.

Kylttien takana seisovia vakavailmeisiä lapsia, naisia ja miehiä huoletti etenkin Itä-Ghouta, jota on piiritetty vuosia. Sen asukkaita on viime viikkoinakin kuollut pommituksissa satoja. Kaupunki on tuhottu lähes maan tasalle eikä sivullisten hädälle näy loppua.

Niin kutsutun pakolaiskriisin keskellä sotaa pakeneviin ihmisiin on monesti suhtauduttu kylmästi ja välinpitämättömästi. Sitä kylmyyttä mielenilmaus mursi näyttämällä sodan kauhut kaikille niille, joilla on silmät, jotka näkevät.

Mielenilmausta kuvasi kiivaasti arabiaksi huutava mies, joka monesti kuvasi kylttejä piteleviä lapsia ja niissä esiintyviä ruumiita. Suomeksi hän huusi ”Ei Bashar al-Assad! Ei Bashar al-Assad!” ja osoitti peukalollaan alaspäin. Siinä missä mielenosoitukset yleensä keräävät runsaasti niin sivullisten kuin poliisinkin huomiota, oli syyrialaisten mielenilmaus hyvin vähäeleinen. Palopuheita ei pidetty. Miehen lopetettua kuvaamisensa oli hiljaisen juttelun lisäksi ainoa ääni autosta soitettu arabiankielinen musiikki.

Torilla ei näkynyt yhtäkään poliisiautoa. Ohikulkijat kiinnittivät mielenilmaukseen huomiota, mutta harva jäi sitä seuraamaan. Markkinakojut peittivät mielenilmauksen eikä se näkynyt bussipysäkeille. Mielenilmaus tuntui jäävän omaan maailmaansa: lasten ruumiita esittävien kuvien vieressä torinpitäjät purkivat vieressä hiljakseen kojujaan ja ihmiset kävelivät ostoskasseineen nopeasti ohitse.

Mielenilmaukseen osallistui myös runsaasti lapsia, joista useat heiluttelivat FSA:n kolmitähtisiä lippuja. Keskellä Husam al-Tawabeh lapsensa kanssa.

Hätää pakeneminen yhdistää

Syyriasta pakolaisena Suomeen tullut Husam al-Tawabeh osallistui mielenilmaukseen pieni lapsi sylissään. Selittäessään mielenilmauksen tarkoitusperiä Al-Tawabeh viittoi kohti lukuisia kylttejä, joiden sanoma puhui puolestaan.

– Syyrian sodassa on kuollut kaksi miljoonaa ihmistä ja seitsemän miljoonaa on joutunut lähtemään pakoon. Pakolaisia on valtava määrä pelkästään Syyriassa ja sen naapurimaissa.  

Mielenilmauksessa heiluteltiin runsaasti myös Vapaan Syyrian Armeijan (FSA) lippuja, joka on merkittävä, joskin hajanainen Syyrian kapinallisten yhteenliittymä. Liittouman todellisesta auktoriteetista ei ole yksimielisyyttä ja sen on toisinaan väitetty tehneen yhteistyötä myös äärijärjestöjen kanssa. FSA on kuitenkin keskeinen symboli taistelusta Syyrian hallitusta vastaan. Hallituksen vastaisuus oli myös mielenosoittajien ja al-Tawabehin mukaan yleisemmin Suomessa asuvien syyrialaisten kanta.

– Suurin osa syyrialaisista Suomessa on tullut tänne pakolaisina, jonka vuoksi he myös vastustavat hallitusta, toteaa al-Tawabeh.

Käsitys Syyrian presidentistä liittolaisineen väkivallan pääasiallisena syypäänä on voimakas. Al-Tawabehin mukaan monet hallitusta vastustavat syyrialaiset eivät näekään suurta eroa al-Assadin ja Isisin välillä.

Turkkia vastaan banderolleissa ei hyökätä. Samana päivänä järjestettiin Helsingissä mielenosoitus Afrinin kurdien puolesta, joita vastaan Turkki taistelee. Al-Tawabehilta löytyi osittain ymmärrystä Turkin toimia kohtaan, mutta hän ei kuitenkaan hyväksynyt tappamista.

– Turkilla on huolia kansallisesta turvallisuudestaan. Mutta Afrin on kuitenkin osa Syyriaa ja kurdit syyrialaisia. Kenenkään tappaminen ei ole hyväksyttävää.

Kuvaamisen lopetettuaan mies näytti voitonmerkkiä kameralle.

Sisällissota huutaa ratkaisuaan

Syyrian seitsemättä vuotta jatkunutta sisällissotaa on hyvästä syystä kuvattu maailmansodaksi yhdessä valtiossa. Sotivia osapuolia on useita ja Syyrian ulkopuoliset voimat ovat voimakkaasti sekaantuneet siihen. Mukana ovat vaihtelevissa rooleissa niin Venäjä, Yhdysvallat kuin Irankin.

Diktaattorin elkein toimiva Syyrian presidentti Bashar al-Assad ei ole kaihtanut poikkeuksellisten voimakeinojen käyttöä. Syyrian hallitus on tehnyt sariini-iskuja, pommittanut kapinallisalueita siviiliuhreista välittämättä ja piirittänyt siviilien asuttamia alueita.

Viime aikoina myös Turkki on osallistunut aktiivisesti Syyrian konfliktiin hyökkäämällä Pohjois-Syyrian kurdialueille. Sodan sekavuuden keskellä Turkin autoritäärinen hallitus on laajentanut sisäisen sotansa omaa kurdiväestöään kohtaan myös Syyrian alueelle. Seitsemän vuoden teurastukselle ei ole loppua näkyvissä.

 

Lue lisää Vasemmasta Kaistasta:

Totaalikieltäytyjät (2.3.2018)

Kynttiläkulkue vaati rauhaa Syyriaan (25.10.2016)

Pakolaisleiri on ihmisten elämää (9.10.2016)

Vastuuta ihmisoikeuksista ei voi ulkoistaa (30.3.2016)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *