Artikkeli: Uutiset 2013–2018

26.3.2018 klo 07:20

Vasemmistoliitto: Konkreettisin muutoksin tasa-arvoisempaan koulutukseen

Pirkanmaalaiset vasemmistoliiton puoluevaltuutetut Leena Saarinen, Milla Jurva, Jouni Sirén ja Rauno Kesseli ovat puheenjohtaja Li Anderssonin kanssa samaa mieltä siitä, että koulutuspolitiikan korjausliike on tehtävä heti. (Kuva: Pinja Nikki.)

Teksti: MILLA JURVA     
Vasemmistoliitto tarjoaa kehysriiheen valmistautuvalle hallitukselle kolme vinkkiä koulutuksen tasa-arvon parantamiseen. Lauantaina Helsingissä kokoontunut vasemmistoliiton puoluevaltuusto vaatii kannanotossaan esiopetuksen laajentamista koskemaan viisivuotiaita sekä subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamista.

Vasemmistoliitto penää selvitystä siitä, miten yksityisen varhaiskasvatuksen voitontavoittelu voitaisiin kieltää. Puolueen mukaan ala on monopolisoitumisvaarassa, ja suurten kaupallisten toimijoiden kasvuun sisältyy riski lasten eriarvoisuuden kasvusta ja työehtojen heikentymisestä.

Kolmantena vinkkinä hallitukselle puolue esittää, että oppivelvollisuusikä nostetaan 18 ikävuoteen ja toisen asteen oppimateriaaleista tehdään opiskelijoille maksuttomia.

– Suomalaisilla lapsilla ja nuorilla ei ole aikaa odottaa seuraavia eduskuntavaaleja ja tulevia hallitusneuvotteluja, vaan koulutuspolitiikan suunnanmuutokseen on sitouduttava heti. Suomen kaltaisessa maassa yhdenkään nuoren opintopolku ei saa katketa vähävaraisuuden takia kuten nykyään käy, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson linjaa.

Maakuntavaalityö käynnissä sekavasta sotesta huolimatta

Puolue lähetti kipakat terveiset asiantuntijoiden ja kansan tyrmäämää sosiaali- ja terveysuudistustaan jääräpäisesti ajavalle hallitukselle. Puolueen puheenjohtaja Li Andersson haastoi valtiovarainministeri Petteri Orpon esittämään edes yhden asiantuntija-arvion, joka tukee hallituksen näkemystä sote-uudistuksen luvatuista kustannussäästöistä.

Lauantaina tukea vasemmistoliiton sote-kritiikille saatiin Uutissuomalaisen kyselystä, jonka mukaan lähes kolme viidestä suomalaisesta haluaisi keskeyttää uudistuksen valmistelun. Kyselystä ilmenee, että vasemmistoliiton kannattajista peräti 84 prosenttia toivoo valmistelun keskeytyvän.

Sekava sote-tilanne ei puoluevaltuutettuja kuitenkaan lamaannuttanut. Vaikka maakuntavaalien toteutuminen näyttää yhä epävarmalta, oli puolueväki tarttumassa vaalityöhän tarmolla. Kokouksen yleiskeskustelupuheenvuoroissa muistutettiin, että maakuntahallinto vastaa lukuisista vasemmistolle ja puolueen äänestäjille tärkeistä asioista.

–  Kaikki halukkaat ja kyvykkäät on asetettava ehdolle, painotti puolueen varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Uutissuomalainen: Enemmistö suomalaisista kaataisi sote-uudistuksen (Etelä-Suomen Sanomat 24.3.2018)

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksen 24.3.2018 kokoustallenne, osa 1 (Punaisen Vaaran YouTube-kanava)

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksen 24.3.2018 kokoustallenne, osa 2 (Punaisen Vaaran YouTube-kanava)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *