Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

25.6.2018 klo 12:22

Jos metsään haluat mennä nyt

Etelä-Suomessa ei luonnontilaisia soita ole paljoakaan jäljellä. Seitsemisen kansallispuiston Saari-Soljasen rengasreitillä sellaiseen voi tutustua. (Kuva: Cai Melakoski)

 

Teksti: VESA SUOMINEN
Yleisradion verkkouutissivujen uutisen mukaan Suomen ojitettuja soita ryhdytään ennallistamaan ilmastonmuutoksen jarruttamiseksi. Soiden palauttaminen luonnontilaan tekee niistä hiilinieluja. (Taina Perkkiö 14.6. 2018)

Hanke on kannatettava, ja sille on tarvetta, koska Suomen nykyinen hallitus on päättänyt olla piittaamatta tutkijoiden varoituksista ja hakkauttaa Suomen metsävaroja ja supistaa sen hiilinieluja seurauksista välittämättä:

”Suomen hallituksen suunnitelmissa on kasvattaa metsien hakkuita noin 80 miljoonaan kuutiometriin vuodessa. Jos se toteutuu, hiilinielu pienenee vuosina 2021–2030 noin puoleen nykyisestä. Selvityksen mukaan lopputulos on se, että Suomen panos jää mitättömäksi ilmastonmuutoksen hillinnässä.” (Jenni  Frilander 3.2. 2017)

Tässä ei tietenkään ole mitään erikoista. Kansa on uutisista oppinut, että keskustan, kokoomuksen ja sinipersujen porvarihallitus on ideologialleen uskollisena tehnyt parhaansa suomalaisten kansallisomaisuuden hävittämiseksi sen laadusta riippumatta, menipä soteen tai saveen. (katso Antti Parviala 14.6. 2018)

Hallituksen ohjaamat toimet ilmastonmuutoksen ”torjumiseksi” ovat samaa luotettavaa laatua kuin sen muutkin toimet: lopputulos on parhaassa tapauksessa yhtä tyhjän kanssa, pahimmassa tapauksessa uusi kriisi entisten jatkoksi.

Ilmastonmuutoksesta oikeasti huolestuneet ihmiset koettavat pelastaa hiilinielujen tehoa esimerkiksi ennallistamalla soita. Hallituksen metsäpolitiikan tarkoituksena on hakkauttaa  hiilinieluja entistä voimakkaammin ‒ muun muassa tunnetusti ympäristöarvoja kunnioittavan Kiinan tarpeisiin.

”Kiina on hiipinyt Suomen metsäteollisuushankkeiden veturiksi. Vahva kiinalaiskädenjälki on nyt kaikissa neljässä isossa suunnitelmassa, kun Kuopioon kaavailtu maailman suurin havusellutehdas Finnpulp ilmoitti tänään merkittävän kiinalaissijoittajan mukaantulosta. Muut kolme hanketta ovat Kemijärvelle ja Paltamoon suunnitellut Boreal Biorefin ja KaiCellin sellutehtaat sekä Kemiin suunniteltu Kaidin biojalostamo.” (Janne Toivonen 23.4.2018)

Kun Stora Enso ja UPM häärivät Kiinassa, on luonnollista että kiinalaiset tulevat Suomen metsiin. Vuoroin vieraissa. Saammehan korvaukseksi vuokrata pari pandaa ja ehkä syntyy taas kerran niitä ”uusia työpaikkoja”, joita globaali kapitalismi on niin innokas synnyttämään samoin kuin vaurautta ihan kaikille. Ja samapa tuo, jos nuo työpaikat syntyvätkin suomisellua jalostavassa Kiinassa, kunhan edes muutama suomalainen saa kakusta siivunsa.

Tehokapitalismin järjelle käsittämättömien ihmetekojen tenhoon kuuluu, että vain vuosikymmen sitten suomalainen metsäteollisuus oli hullun hommaa, josta ei saanut kannattavaa sitten millään. (Katso Kari Ojanperä, Tuula Laatikainen 8.11.2007)

Tehtaat olivat kaukana kaikesta eikä tuotteiden kuljettaminen kannattanut, kun liikenneministeri Anne Berner ei ollut vielä remmissä eikä näköpiirissä ollut valtion rautatielaitoksen hävittäminen yksityisen voitontavoittelun jaloista.

Suomalaisen metsäkapitalismin kannatti paremmin mennä itse merten taa investoimaan  ulkomaille ja ruveta hakkaamaan muiden metsiä? Nyt Suomen metsien hyväksikäyttö on ilmeisesti taas kannattavaa ja houkuttelevaa, kun tavaraa kulkee Kiinaan? Selvä se, Kiinahan on ihan tuossa vieressä. Tämän salatun viisauden äärellä on pakko hartaana hiljentyä.

***

Pääasia on tietysti että globaali kapitalistinen järjestelmä toimii täydellä teholla ja seurauksista piittaamatta maalla, merellä ja ilmassa, ja takuuvarmasti se toimii meidän ihan kaikkien parhaaksi. Ainakin muutamat vaurastuvat kansallisvarallisuuttamme kauppaamalla ja pohjoisen Hölmölämme iloinen menestystarina sen kuin jatkuu, ilonpilaajien huuteluista huolimatta:

”Ilmastopaneelin mukaan Suomessa on vähennettävä päästöjä 85-100 prosentilla vuoteen 2050 mennessä, jotta Suomi saavuttaa Pariisin ilmastokokouksessa sovitut globaalit tavoitteet. Jo vuoteen 2030 mennessä päästöjä on vähennettävä 44-66 prosenttia vuoden 1990 määristä [–] Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää sekä päästöjen vähentämistä että merkittäviä maankäyttösektorin hiilinieluja. Kansalliseen keskipitkän aikavälin suunnitelmaan on kirjattu päästövähennystavoitteen lisäksi tavoite hiilineutraaliudesta. Hiilineutraalius on Ilmastopaneelin mukaan Suomelle tärkeä välivaihe, mutta ei riitä lopulliseksi tavoitteeksi. Suomen tulee Ilmastopaneelin mukaan saavuttaa hiilineutraalius pian vuoden 2030 jälkeen, aivan viimeistään vuonna 2045”. (Suomen ilmastopaneeli 21.06.2018: Suomen on kiristettävä päästövähennystavoitteitaan Pariisin sopimuksen toteuttamiseksi)

Lue lisää muualta verkossa:

Artikkelin viitteet:

Tiesitkö, että Suomen suot voisivat torjua ilmastonmuutosta? Nyt aloitetaan työ, jolla ojitettuja soita ja metsiä palautetaan hiilinieluiksi (Tanja Perkkiö, YLE, 14.6.2018)
Selvitys: Vaikka päästöjä vähennetään kaikkialla Suomessa, päästöt eivät vähene. Hallituksen suunnittelemat massiiviset metsien hakkuut vesittävät muut päästötoimenpiteet. (Jenni Frilander, YLE, 3.2.2017)
Näin valtio on pistänyt yhteistä omaisuuttamme lihoiksi – Sipilän aikana omistuksia on myyty kuin siimaa, Stubb ja Katainen jäivät kauaksi jälkeen (Antti Parviala, YLE, 14.6.2018)
Suomen metsiä myydään halpana selluna kiinalaisille: ”Suomalainen metsäteollisuus saa syyttää tästä itseään” (Janne Toivonen, YLE, 23.4.208)
Nämä paperitehtaat suljetaan seuraavaksi (Kari Ojanperä ja Tuula Laatikainen, Tekniikka&talous, 8.11.2007)
Ilmastopaneeli: Suomen on kiristettävä päästövähennystavoitteitaan Pariisin sopimuksen toteuttamiseksi (Suomen ilmastopaneeli 21.6.2018)

Katso myös:

Valta ja rahat (Saku Timonen, Apu, 20.6.2018)
Kainuun puu voi jalostua tekstiiliksi Kiinassa – ”Teks­tii­li­kui­tu­jen maa­il­man­mark­ki­noi­den arvioidaan kasvavan nopeasti” (Petri Hakkarainen, Kaleva, 19.1.2018)
Stora Enso ja UPM Kiinassakin, joten miksi kiinalaiset eivät olisi Suomessa?
Keskeiset tutkijat yksimielisiä metsien käytön ilmastovaikutuksista (Suomen ilmastopaneeli 23.5.2018)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *