Artikkeli: Uutiset 2013–2018

28.6.2018 klo 18:24

Kontula kanteli Tampereen ajanvarauksista

Anna Kontula vaatii Tampereen kaupunkia noudattamaan lakia. (Kuva: Antti Yrjönen)

VK
Vasemmistoliiton tamperelainen kansanedustaja
Anna Kontula jätti tänään hallintokantelun Tampereen kaupungin terveydenhuollon ajanvarauskäytännöstä. Ajanvarauksesta ei ole kesäkuun aikana saanut enää osaan toimipisteistä aikoja kiireettömään hoitoon, vaan yhteyttä on kehotettu ottamaan uudestaan heinäkuussa.  

– Kaupungilta saamani tiedon mukaan näin on toimittu joidenkin terveyskeskusten osalta jo toukokuun lopusta ja yleisesti kesäkuun alkupuolelta alkaen. Kuntalainen saattaa siis joutua odottamaan puolitoista kuukautta saadakseen edes varattua lääkäriajan, Kontula sanoo.

Kontulan mukaan laiton tilanne johtuu terveyskeskusten kesäsuluista: kun henkilökuntaa ei ole riittävästi ja ajat loppuvat, ihmisiä yksinkertaisesti ohjeistetaan soittamaan myöhemmin uudestaan.

– Ilmeisesti säästösyistä terveyskeskusten toimintaa on ajettu alas kesäkuukausiksi, erityisesti kiireettömän hoidon osalta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ihmiset ovat pitkiä aikoja epätietoisuudessa, saavatko he ylipäätään lääkäriaikaa.

Kiireettömään hoitoon kuuluu lähes kaikki ei-akuutti perusterveydenhoito ja suuri osa pitkäaikaissairauksien hoidosta.

Kontulan mukaan käytäntö on laiton. Laki potilaan oikeuksista määrää huolehtimaan, että potilas saa tietää, milloin pääsee hoitoon. Tämä on tärkeää myös siksi, että vasta ajan varmistuessa potilaalla on mahdollisuus vaatia lääkäriajan järjestämistä muualta, mikäli sitä ei omana palveluna hoitotakuun puitteissa pystytä antamaan (terveydenhuoltolain 51 ja 54 §).

– Oikea-aikainen pääsy lääkäriin on tärkeimpiä ihmisten hyvinvointiin ja turvallisuuden tunteeseen vaikuttavia tekijöitä, eikä siitä ole varaa säästää.

Lisää aiheesta muualla verkossa

Laki koskee myös Tampereen kaupunkia (Kantelu Anna Kontulan verkkosivulla)

*

Kommentteja: 1

  1. Minun käyttämäni terveyskeskuksen toimintaa loppui nyt. Lääkäri kieltäytyi uusimasta etukäteen elintärkeätä lääkettä joka saattaa loppuaa heinäkuussa. Laboratoriolähete on, mutta en tiedä mihin tulokset pitäisi lähettää, Ehkä laboratorio tietää,. Minusta on todella omituista, että kaupunki kilpailutuksen tuloksena vaihtaa terveskeskusta juuri tähän muutoinkin hankalaan kesälomasaumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *