Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

28.6.2018 klo 09:33

Tarkastuslautakunta arvioi kaupungin toimintaa

Valtuustot, lautakunnat ja muut kuntien luottamuselimet ovat nyt istuneet vuoden vaalien jälkeen. Sampsa Rantanen kertoo ensimmäisestä vuodestaan Tampereen tarkastuslautakunnan jäsenenä. (Kuva: Esther Ariesta-Rantanen)

 

Teksti: SAMPSA RANTANEN   
Ensimmäinen kauteni tarkastuslautakunnassa huipentui arviointikertomuksen luovuttamiseen toukokuun lopussa valtuuston edustajalle sekä arviointikertomuksen varsinaisen valtuustokäsittelyn seuraamiseen. Vuosi on kaiken kaikkiaan ollut hyvin mielenkiintoinen.

Tarkastuslautakuntaa voisi oikeastaan sanoa aitiopaikaksi Tampereen toimintaan. Kauden aikana tarkastuslautakunta käy läpi lähes kaiken kaupungin toiminnan, mukaan lukien tytäryhtiöt. Kuluneen vuoden aikana olenkin päässyt tutustumaan monenlaisiin organisaatioihin jätehuollosta Pirkanmaan pelastuslaitokseen.

Tänä vuonna lautakunta kiinnitti arviointikertomuksessaan huomiota melko poikkeuksellisiinkin tilintarkastajan huomautuksiin sekä toiminnan lainrikkomuksiin, joita oli tavanomaista enemmän. Huomautukset hätkähdyttivät ehkä eniten ja lisäsivät mielenkiintoani tarkastuslautakuntatyöhön. Jatkossakin on selvästi tarve olla tarkkana. Sitten on tietysti myös tapaus Tampereen Vesi, johon en puutu tässä kirjoituksessa.

Mitä tarkastuslautakunta sitten oikeastaan tekee? Tärkein tehtävä on antaa valtuustolle tietoa siitä, kuinka valtuuston asettamat tavoitteet ovat toteutuneet. Olennaista on myös arvioida, onko toiminta ollut tuloksellisellista ja tarkoituksenmukaista. Lautakunta siis tarkastelee toimintaa pääasiassa jälkikäteen. Tänä kautena lautakunnalle tuli uutena tehtävänä sidonnaisuusilmoituksien valvonta. Siinä lautakunta otti melko tiukan kannan ja vaati selkeitä selvityksiä lain hengen mukaisesti.

Pöytäkirjoja voi lukea verkossa

Tarkastuslautakunnan kokousaineistot eivät pääosin ole julkista, ja suuri osa aineistosta on myös salassa pidettävää. Asia on mietityttänyt minua. Mitä asioista voi sanoa julkisuudessa ja mitä ei? Tästä on keskusteltu lautakunnassa ja säännöt ovatkin selkeytyneet mielessäni. Lautakunnan jäsenet ovat saaneet myös toivomaansa koulutusta.

Materiaalia on saatavissa paljon myös julkisesti, ja suosittelen kiinnostuneita tutustumaan tarkastuslautakunnan pöytäkirjoihin ja arviointikertomukseen, jotka kaikki on luettavissa kaupungin verkkosivuilla. Myös sidonnaisuusilmoitukset ovat julkisesti saatavilla kaupungin verkkosivuilla.

Jatkossa tarkastuslautakunta pyrkii nostamaan profiiliaan ja tuomaan arviointikertomuksen ja muut tarvittavat tiedot helpommin valtuutettujen sekä kaupunkilaisten käyttöön. Lisäksi olemme lautakunnassa puhuneet ennakoivasta toiminnasta. Asioista pitää pystyä keskustelemaan siinä vaiheessa, jossa vahinkojen ennaltaehkäisy on vielä mahdollista. Kannatan ennakoivaa toimintatapaa, sillä uskon mahdollisuuksiin luoda Tampereelle nykyistä läpinäkyvämpää ja parempaa hallintoa.

Kirjoittaja on yritysjuridiikan kauppatieteiden kandidaatti ja Keski-Tampereen vasemmiston puheenjohtaja.

Lisää aiheesta muualla Vasemmassa Kaistassa

Tampere ja tulevaisuus (15.6.2018)
*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *