Artikkeli: Uutiset 2013–2018

5.6.2018 klo 15:50

Vihreä viikko Ylöjärvellä: perunan istutusta kirkkopuistossa vuoden 1918 muistolle

Ylöjärvellä muistetaan vuonna 2018 kuolleita istuttamalla perunaa Kirkkopuistoon. Tapahtuma järjestetään keskiviikkona 6 kesäkuuta. Ylöjärven vasemmiston järjestämä tapahtuma kuuluu Vihreän viikon ohjelmaan.

 

Teksti: CAI MELAKOSKI, kuvat: AKI LEPPÄNEN   
Ylöjärven Vihreän viikon ohjelmaan kuuluu huomenna järjestettävä perunanistutus. Kesällä 1918 Suomessa oli sisällissodan aiheuttama suuri puute elintarvikkeista ja ruuan tuotantoon valjastettiin muun muassa kaupunkien puistot.

Ylöjärveläinen kaupunginvaltuutettu Anna Jukantupa (kuvassa) sai ja toteutti ajatuksen perunan istutustapahtuman järjestämisestä. Idea on otettu hyvin vastaan. Nyt järjestäjät toivovat suotuisaa säätä istutustalkoisiin.

Ylöjärvellä muistetaan kaikkia sisällissodassa henkensä menettäneitä istuttamalla perunaa Ylöjärven kirkkopuistoon. Ylöjärven kapunginvaltuutettu Anna Jukantupa (vas.) kertoo tapahtuman taustasta:

‒ Suomen itsenäistyminen ja kansalaissota on ollut paljon esillä viimeisen vuoden aikana ja molempia on juhlittu ja muisteltu erilaisin tapahtumin pitkin vuotta. Itse olen vuoden aikana halunnut perehtyä erityisesti kansalaissotaan, siihen mitkä asiat vaikuttivat kansalaissodan syttymiseen ja mitkä ovat olleet sen seuraukset.

‒ Asioita tutkiessani vastaan tuli kirjoituksia ja kuvia historiankirjoista kansalaissotaa ennen, aikana ja jälkeen koko kansaa koskettaneesta nälänhädästä ja puutteesta. Kansalaissodan jälkeen kaupunkien puutarhoihin istutettiin muun muassa perunaa ja lanttua helpottamaan nälänhätää. Tästä tuli ajatus, että voisimme perunan istutustalkoilla muistella kansalaissotaa myös tällaisella tapahtumalla.

‒ Hakiessani kaupungilta lupaa tapahtuman järjestämiseen kuulin että Ylöjärvellä järjestetään kesän kynnyksellä Vihreä viikko. Viikon koordinaattorin kanssa ajattelimme, että tämä sopisi hyvin myös Vihreän viikon ohjelmaan, vaikka viikko ei ole millään tavalla poliittinen.

Anna Jukantuvan mukaan idea on otettu hyvin vastaan, vaikkakin pientä byrokratiaa järjestelyt ovat vaatineet.

‒ Koska Vihreä viikko ei ole millään tavalla poliittinen eikä Ylöjärven kaupunki ole ottanut virallista kantaa Kansalaissodan muistamiseen, on tapahtuman järjestämistahon nimeä mietitty muutamaan otteeseen. Tapahtuman järjestämisestä vastaa Ylöjärven Vasemmistoliiton kunnallisjärjestö. Ylöjärven kaupungilta olemme saaneet istutuslaatikot ja mullat, muuten hoidamme kunnallisjärjestön kanssa koko tapahtuman ja perunoiden hellän hoidon kasvukauden aikana, Jukantupa kertoo.

Punajuuria Tampereen Koskipuistossa

Vuonna 1918 ja muutaman seuraavan vuoden ajan puistorakentaminen oli pysähdyksissä Tampereella. Tampereen puistoista kirjoitetun historiikin mukaan Koskipuistossa kasvatettiin muun muassa punajuurta, Eteläpuistossa oli suuret perunamaat ja nykyisen osuustoimintamuistomerkin paikalla kasvoi lanttua.

|||

Perunanistutus Ylöjärvellä keskiviikkona 6.6 klo 17 Ylöjärven Kirkkopuistossa:
Kokoontuminen Kirkkopuiston leikkipaikan puoleisessa päädyssä 6.6 klo 17, Kirkkotanhuantie 1

Tapahtuman järjestää Vasemmistoliiton Ylöjärven kunnallisjärjestö.

Lue lisää muualta verkossa:

Perunanistutustapahtuma Facebookissa
Ylöjärven vihreä viikko
Tampereen puistot 125 vuotta

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *