Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

24.8.2018 klo 09:12

Valtuustoko kantaa vastuun valtion toiminnasta?

MIKKO AALTONEN    
Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jouni Ovaska vastasi Aamulehden yleisönosastossa (16.8.2018) kirjoitukseeni Tampereen kaupungin taloudesta (Aamulehti 14.8.2018).  

Ovaska mainitsee, että valtionosuuksia ovat leikanneet myös hallitukset, joissa vasemmistoliitto on ollut mukana. Tämä pitää paikkansa. Vasemmistoliitto on ollut tiukassa tilanteessa valmis tasapainottamaan valtion taloutta leikkaamalla kuntien valtionosuuksia. Maan taloustilanne oli erityisen vaikea vuosikymmenen alkupuolella ja kuntien valtionosuuksien laskeminen oli välttämätöntä valtiontalouden tervehdyttämiseksi.

Nyt kun talous on lähtenyt kasvuun, aiempien valtionosuusleikkauksien vaikutuksista olisi jo voitu toipua. Mutta näin ei ole käynyt, sillä Sipilän hallitus on jatkanut valtionosuuksien leikkauksia. Niitä on tehty lähes miljardilla eurolla. Samaan aikaan hallitukselta on kuitenkin löytynyt jakovaraa hyvätuloisten verotuksen keventämiseen. Leikattuja valtionosuuksia ei ole haluttu palauttaa aikaisemmalle tasolle vaan on leikattu lisää, jotta saadaan lisää jaettavaa niille, joilla jo ennestään on paljon.

Sipilän hallitus on ulkoistanut näiden leikkausten toteuttamisen meille kuntapäättäjille. Tampereella ja monessa muussa kunnassa joudutaan nyt tekemään ikäviä päätöksiä, koska kasvavasta taloudesta huolimatta leikkaukset vain jatkuvat.

Kirjoituksessaan Ovaska mainitsee keskustan valtuustoryhmän olevan sitoutunut pormestari Lauri Lylyn ohjelmaan. Tästä huolimatta valtuustossa keskustan ryhmä äänesti keväällä asiakasmaksujen korotuksien puolesta pormestariohjelman vastaisesti, toisin kuin vasemmistoliiton ryhmä, joka toimi pormestariohjelmassa sovitun mukaisesti ja äänesti korotuksia vastaan. Nyt esitetty leikkauslista on juuri sitä säästämistä, joka tulee tulevaisuudessa maksamaan paljon.

Kirjoittaja on Tampereen vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Tampereen talous ei ole eristetty saari (14.8.2018)

Juha Sipilän hallitus on jatkanut valtionosuuksien leikkaamista. Kuvan Sipilästä ja Petteri Orposta Suomen ja Viron hallitusten juhlakokouksessa Tallinnassa on julkaissut Suomen valtioneuvosto lisenssillä CC BY-NC 2.0.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *