Artikkeli: Uutiset 2013–2018

6.9.2018 klo 13:56

Vanhusasiainvaltuutetun aika on nyt

Keskustorilla kokoontuneet asiantuntijat ja poliittiset päättäjät olivat harvinaisen yksituumaisia. Vanhusasianvaltuutetun viran perustaminen on perusteltua ja tarpeellista ikäihmisten palveluiden parantamiseksi.

 

Teksti ja kuva: SINIKKA TORKKOLA    
Vanhusasiainvaltuutetun puolesta liputtavat kaikki poliittiset suunnat. Näin vakuuttivat Tampereen Keskustorille tiistaina kokoontuneet pirkanmaalaiset poliitikot, jotka kukin vuorollaan kannattivat puheissaan valtatakunnallisen vanhusasiainvaltuutetun viran perustamista.

Valtakunnallisesti ikäihmisten asioiden valvoja, vanhusasiainvaltuutettu on myös vasemmistoliiton kaupunginvaltuutetun Mikko Aaltosen mielestä tarpeen, mutta yksinään valtuutettu ei vanhustenhuollon ongelmia ratkaise.
− Ilman rahaa epäkohtia ei voida poistaa. Eduskunnan pitää osoittaa seuraavaan budjettiin riittävästi rahaa vanhustenhuoltoon, korostaa Mikko Aaltonen, joka viime valtuustokaudella vastasi apulaispormestarina muun muassa ikäihmisten palveluista Tampereella.

Poliittisen tahdon merkityksen nosti esiin myös gerontologian professori Marja Jylhä. Hän painotti puheenvuorossaan, etteivät vanhusten asiat etene, elleivät poliitikot ota asiakseen niitä hoitaa.

Ainakin Pirkanmaalta tätä poliittista tahtoa näyttäisi olevan. Kaikki Keskustorilla puhuneet poliittiset vaikuttajat kannattivat vanhusasiainvaltuutetun tehtävän perustamista. Aloitetta kannattivat kristillisdemokraattien, sosiaalidemokraattien, kokoomuksen ja keskustan piirijärjestöjen puheenjohtajat Sirpa Pursiainen, Roope Lehto, Leena Kostiainen ja Tuukka Liuha sekä vihreiden ja perussuomalaisten valtuutetut Tiina Wesslin Lempäälästä ja Lassi Kaleva Tampereelta. Myös Arvokas vanhuus -järjestön, Arvan Jari Pirhonen, Elämänpuu -yhdistyksen Leena Rauhala, Pirkanmaan omaishoitajien, Pionin Leo Levanen ja Superin Leena Kaasinen pitivät valtuutetun tehtävän perustamista olennaisena ikäihmisten palveluiden parantamiskeinona.

Kansalaisaloitteella aikaa alle kuukausi

Keskustorin mielenilmauksen vanhusasiainvaltuutetun tehtävän perustamisesta järjesti kristillisdemokraattien piirijärjestö. Valtuutetun tehtävän perustamisesta on tehty myös kansalaisaloite. Aloitteen tekijät ovat kristillisdemokraattien aktiiveja. Heistä yksi on Pirkkalan kunnanvaltuutettu Riitta Kuismanen, joka kutsui kaikki ikäihmisistä huolta kantavat allekirjoittamaan aloitteen.

Nimien kerääminen aloitteeseen käynnistettiin huhtikuun alussa. Tähän mennessä verkossa aloitteen on allekirjoittanut hieman yli 20 000 kannattajaa. Jotta kansalaisaloite etenisi eduskunnan käsittelyyn, sen pitää saada 50 000 allekirjoitusta puolessa vuodessa eli lokakuun alkuun mennessä.

Kansalaisaloitteessa muistutetaan, että kansalaisten oikeuksien turvaamiseksi on aiemmin perustettu muun muassa tasa-arvo-, lapsiasiain-, tietosuoja- ja yhdenvertaisuusvaltuutettujen virat. Myös ikäihmiset tarvitsevat virallisen puolestapuhujan, vanhusasiainvaltuutetun, joka on perehtynyt heidän asioihinsa ja puolustaa ikäihmisten asemaa yhteiskunnassa.

Ikäihmisten palveluista puhutaan Tampereella myös lokakuun lopussa. Tuolloin järjestetään Werstaalla Turvallinen vanhuus − ikäihmisten palvelut kuntoon -seminaari Tampereella. Tilaisuudessa puhuvat Marja Jylhä ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Puheosuuden jälkeen vanhustenhuollosta keskustellaan kolmesta näkökulmasta vanhusten ja heidän omaistensa, työntekijöiden sekä kunnallisten päättäjien. Ennakkoilmoittautuminen seminaariin on alkanut: sata ensimmäistä mahtuu mukaan.

Allekirjoita adressi

Vanhusasiainvaltuutettu Suomeen

Lisää aiheesta

Turvallinen vanhuus – ikäihmisten palvelut kuntoon -seminaarin ohjelma

Seminaariin ilmoittautuminen

Turvallinen vanhuus – ikäihmisten palvelut kuntoon -seminaarin Facebook tapahtuma

*

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *