Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

5.9.2018 klo 15:30

Päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelma ei ole säästölista

NOORA TAPIO    
Kaupunginvaltuutettu Kalle Kiili (kesk.) esitti mielipidekirjoituksessaan (AL 2.9.) opettajien opetusvelvollisuuden tuntimäärän nostamista koulujen lakkauttamisen sijasta. Ehdotus tuntuu halpamaiselta populismilta, joka kumpuaa ikiaikaisesta kesälomakateudesta. Opetusvelvollisuuden määrän muuttaminen ei kuulu kaupungille, sillä asiasta päätetään valtakunnallisissa työehtosopimusneuvotteluissa.

Toivon Kiilin muistavan, että opettajat tekevät paljon työtä oppituntien ulkopuolella: esimerkiksi oppimateriaalin valmisteleminen, tehtävien ja kokeiden arviointi, oppilashuolto ja lisäkoulutus eivät sisälly opetusvelvollisuuteen.

Kiili vihjaa, että koulu- ja päiväkotiverkkosuunnitelmassa olisi kyse säästöistä. Suunnitelmaa ei ole tehty säästöjen vuoksi, vaan kasvava kaupunki tarvitsee pitkäjänteisen suunnitelman koulu- ja päiväkotiverkon kehittämiseksi. Nykyiset tilat eivät riitä kasvavalle lapsimäärälle, koulurakennusten sisäilmaongelmien määrä on hälyttävä ja joitain opetussuunnitelman vaatimuksia on hankala toteuttaa kaikista pienimmissä yksiköissä. On syytä muistaa, että esitykseen sisältyy myös lähes 200 miljoonan euron investoinnit koulu- ja päiväkotiverkon korjaamiseen ja uudisrakentamiseen.

En hyväksy kaikkea suunnitelmassa esitettyä, kuten Terälahden koulun lakkauttamista, mutta koko selvityksen leimaaminen säästölistaksi osoittaa asiantuntemattomuutta ja perehtymättömyyttä.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu sekä sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen.

Kirjoitus on julkaistu myös Aamulehden yleisönosastossa 5.9.2018.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Tampereella on varaa kyläkouluihin (5.9.2018)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Kalle Kiilin mielipidekirjoitus: Opettajien tuntimäärää voi hyvin nostaa Tampereella – Koulujen sulkeminen on viimeinen vaihtoehto (Aamulehti 2.9.2018)

Terälahden koulun kuva on kaapattu Goolen karttapalvelun kuvista.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *