Artikkeli: Uutiset 2013–2018

12.10.2018 klo 08:47

Hämeenkyrön vasemmisto seurakuntavaaleihin

Hämeenkyrön vasemmiston seurakuntavaaliehdokkaat Hämeenkyrön kirkon edessä. Takana Pasi Komsi ja Pekka Kiukainen, edessä Riitta Palomäki.


Teksti ja kuva: JUSSI NIINENMAA   

Viime kuntavaaleissa vasemmisto sai näyttävän vaalivoiton Hämeenkyrössä ja nousi Pirkanmaan kunnista toiseksi vasemmistolaisimmaksi. Vasemmistoliitto sai 15,5 prosenttia äänistä ja viisi valtuutettua.

Aiemmin vasemmistolla ei ole seurakuntavaaleissa ollut omia ehdokkaita, vaikka merkittävä osa seurakuntalaisista on vasemmistolaisia. Joitakin kertoja muilla listoilla on esiintynyt sitoutumattomana vasemmistolaisia, mutta nyt Hämeenkyrön vasemmisto katsoi, että omien ehdokkaiden asettaminen on perusteltua, koska seurakunnalla on merkittävä vaikutus kuntalaisten elämässä, etenkin sosiaalipuolen asioissa.

Hämeenkyrön vasemmisto lähtee vaaleihin kolmen ehdokkaan listalla. Ehdolla ovat Pekka Kiukainen, Pasi Komsi ja Riitta Palomäki.

Pekka Kiukainen

Pekka Kiukainen on 50-vuotias paljasjalkainen hämeenkyröläinen Mahnalan kylästä. Hän on ammattikoulusta ajoneuvoasentajaksi valmistunut, mutta koneistajana työuraansa tehnyt. Kiukainen työskentelee Nokian Linnavuoressa entisellä Valmetilla, nykyisin se tunnetaan nimellä AGCO Power. Kiukainen asuu puolisonsa kanssa ja on myös kaksinkertainen isoisä.

Edunvalvonta ja politiikka ovat Kiukaiselle jo tuttua maastoa ammattiyhdistystoiminnasta, työelämän luottamustoimista ja kuntapolitiikan lautakuntatyöstä.

‒  Uudet haasteet alkoivat kiinnostaa, joten ajattelin tutustua paremmin seurakunnan luottamustoimiin, kertoo itsestään Pekka Kiukainen.

Pasi Komsi

Pasi Komsi on neljän lapsen isä, alkuperäiseltä koulutukseltaan puutarhuri, myöhemmin kouluttautunut datanomiksi. Ikää hänellä on 47 vuotta. Radiotoiminnalla on merkittävä rooli Komsin elämässä. Radioharrastus alkoi DX-kuuntelusta ja eteni LA-puhelimiin ja radioamatööriksi asti. Nykyään hän tuottaa senioriyleisölle suunnattua Pispalan Radiota.

Seurakuntaelämä on Komsille tuttua useista eri seurakunnista ja suunnista. Hän erosi evankelis-luterilaisesta kirkosta vuonna 1995 ja on sen jälkeen ollut mukana vapaiden suuntien seurakunnissa, opiskellut Suomen Baptistikirkossa ja ollut kuusi vuotta Tampereen Adventtiseurakunnan vanhemmistossa. Komsi on tehnyt myös lähetystyötä Ghanassa ja Gambiassa.

Pieni luterilainen Komsin sisällä kutsui kuitenkin hänet takaisin evankelis-luterilaiseen seurakuntaan. Harjun seurakunta on ollut Komsille aiemmin läheisempi henkinen koti. Nyt hän pyrkii Hämeenkyrön seurakunnan valtuustoon tehdäkseen seurakunnasta keskeisemmän ja näkyvämmän toimijan paikkakunnalla niin seurakunnan jäsenille kuin muillekin.

‒ Meni yli kaksikymmentä vuotta että löysin kotiin jälleen. Paikallisella seurakunnalla on monta sille uskottua tehtävää. Kun seurakunta ei ole piilossa sillä on positiivisia vaikutuksia kaikille paikkakunnan asukkaille, pohdiskelee Pasi Komsi.

Riitta Palomäki

Riitta Palomäki on syntyjään Helsingistä kotoisin oleva 34-vuotias perheenäiti. Nuoruudessaan Palomäki opiskeli matkailualaa, mutta on sittemmin työskennellyt henkilökohtaisena avustajana ja siivousalalla. Hän on myös opiskellut merkonomiksi, mutta on joutunut jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle sairauden vuoksi. Hän on myös aktiivinen järjestötoimija lemmikkieläin- ja potilasjärjestöissä.

Palomäki asuu puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa. Nuorempi lapsista on erityislapsi, mikä tietää kiirettä perheessä. Palomäen puoliso toimiikin koti-isänä ja kuopuksen sekä Palomäen itsensä omaishoitajana. Palomäen harrastuksena ovat koirat ja koiranäyttelyissä vierailu.

– Lähdin seurakuntavaaleihin ehdolle, koska koen että sielläkin olisi hyvä olla ihmisiä, jotka tietävät, miltä tuntuu elää suoraan kädestä suuhun ja ihmisiä, jotka ymmärtävät mitä on syrjäytyminen ja pitkäaikaissairaana eläminen, kuvailee Palomäki ehdolle asettumistaan.

Palomäelle on tärkeää, että kirkon toiminta olisi ihmisille näkyvää. Etenkin vähäosaisten olisi hyvä tietää, että kirkon piiristä löytyy ihmisiä, jotka kuuntelevat murheita. Seurakuntaan voi tulla juuri sellaisena kuin on, muoteista välittämättä.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on 6.-10.11.2018, Varsinainen vaalipäivä on 18.11.2018.

Lisää aiheesta  Vasemmassa Kaistassa

Vasemmisto seurakuntavaaleissa (8.11.2014)
Seurakuntavaaleissa vasemmistolainen vaihtoehto (25.8.2014)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Seurakuntavaalit (Kirkon vaalisivut)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *