Artikkeli: Uutiset 2013–2018

8.10.2018 klo 12:58

Vasemmistoliitto: Turvallinen tulevaisuus tarkoittaa tiukempia ilmastopäätöksiä

Kuva: Cai Melakoski

 

Teksti: VASEMMISTOLIITON EDUSKUNTARYHMÄ

Vasemmistoliitto vaatii pikaisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tänään julkaistun kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n raportin viesti on vakava: nykyiset ja suunnitellut toimet eivät ole lähelläkään riittäviä lämpötilan nousun rajoittamiseksi kriittiseen 1,5 asteeseen.

Aiemmin turvallisena lämpötilan nousun rajana on pidetty 2 astetta, mutta nyt on selvää, että lämpeneminen on rajoitettava 1,5 asteeseen. Raportin mukaan tarvitaan erittäin nopeita ja laaja-alaisia toimia kaikilla sektoreilla, jotta tässä onnistutaan. Tällä hetkellä lämpötila on noussut esiteollisesta ajasta noin asteen. Vasemmistoliiton mielestä ilmastonmuutoksen hillintä on hyvinvointivaltion rakentamiseen verrattava tehtävä, joka vaatii koko yhteiskunnan osallistumista.

Vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustaja ja eduskunnan ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Silvia Modig nostaa esiin ilmastonmuutoksen luonnontieteellisen perustan. Päästövähennysten lisäksi on tarkasteltava poistoja eli hiilinielujen kokoa.

– Olennaista on kokonaisvaikutukset ilmakehään. Rajutkaan päästövähennykset eivät riitä, mikäli ei samalla voimakkaasti kasvateta hiilinieluja eli Suomen metsiin, soihin ja maaperään sitoutuneen hiilen määrää. IPCC:n raportti osoittaa, että Suomen on tavoiteltava nettohiilinegatiivisuutta jo 2030-luvulla, eli hiilinielujen koon pitäisi silloin ylittää päästöjen määrä, Modig sanoo.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen vaatii yritystukiremonttia, jossa ympäristölle haitallisista tuista luovutaan ja tuet ohjataan kestäviin ja tuotantoa uudistaviin kohteisiin. Yritystukiremontti on osa vasemmistoliiton kestävää verouudistusta.

– Kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan eivät mahdu fossiilituet. Olemme esittäneet, että ympäristölle haitallisia tukia leikattaisiin parilla sadalla miljoonalla nyt heti, ja ensi vaalikaudella voitaisiin päästä noin puolen miljardin suuruusluokkaan. Lisäksi tarvitaan koko vero- ja tukijärjestelmän kestävyysmuutos, eikä voi unohtaa sitovaa ilmastosääntelyä ja ihmisten henkilökohtaisia valintoja. Nyt tarvitaan meitä jokaista, Sarkkinen sanoo.

Vasemmistoliitto haastaa kaikki puolueet tuomaan esiin omia ilmastotavoitteitaan, jotta kansalaiset voivat ottaa kantaa Suomen ilmastopolitiikan suuntaan eduskuntavaaleissa.

– Kevään vaaleista on tehtävä ilmastovaalit. Arvokeskustelu on käytävä nyt, kun ilmastonmuutoksen hillitseminen elinkelpoiselle tasolle vielä on mahdollista, kunhan vain toimeen tartutaan heti, Sarkkinen sanoo.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *