Artikkeli: Uutiset 2013–2018

17.11.2018 klo 19:06

Haglund, Kyllönen ja Torkkola ehdolle Euroopan parlamenttiin

Juuri nimettyjen vasemmistoliiton europarlamenttiehdokkaiden kukitus ja kuvaus käynnistymässä, Sinikka Torkkola ja Mia Haglund seisomassa vasemmalla. Kolmas ehdokas Merja Kyllönen lähetti kokoukselle videotervehdyksen. (Kuva on kaapattu vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokoustallenteesta)

 

CAI MELAKOSKI   
Euroopan parlamentin vaalit järjestetään toukokuun lopulla. Vasemmistoliiton puoluevaltuusto nimesi tänään ensimmäiset ehdokkaat, Pohjoismaiden neuvoston vasemmistoryhmän pääsihteeri Mia Haglundin, europarlamentaarikko Merja Kyllösen ja pääluottamushenkilö Sinikka Torkkolan.

Vasemmistoliitto asettaa vaaleihin täyden määrän ehdokkaita. Loput asetetaan tammikuussa. Suomen paikat Euroopan parlamentissa lisääntyvät yhdellä, 14 paikkaan. Britannia eroaa Euroopan unionista maaliskuun lopulla, ja osa vapautuvista parlamenttipaikoista jaetaan eräiden jäsenmaiden kesken.

Vaalit järjestetään kaikissa EUn jäsenmaissa 23.-26.5. Suomessa vaalipäivä on sunnuntai 26.5. Ennakkoäänestys järjestetään 15.-21.5, ulkomailla ennakkoäänestys päättyy kolme päivää aikaisemmin.

Ehdokaslistat on jätettävä viimeistään 16.4. ehdokasnumerot saadaan 25.4, jolloin vaalikampanja pääsee täyteen vauhtiiin, 11 päivää eduskuntavaalien varsinaisen vaalipäivän jälkeen.

 

Vasemmistoliitto menestyi hyvin viime kerralla

Vuoden 2014 Euroopan parlamentin vaaleissa vasemmistoliitto sai takaisin vuoden 2009 vaaleissa menettämänsä paikan. Vasemmistoliiton kaksi ehdokasta sijoittui kymmenen eniten ääniä saaneiden ehdokkaiden joukkoon. Euroopan parlamenttiin valittu Merja Kyllönen oli seitsemäs 58 611 äänellä ja 3,4 prosentilla kaikista vaaleissa annetuista äänistä. Li Andersson oli yhdeksänneksi suosituin ehdokas 47 599 äänellä ja 2,8 prosentilla kaikista äänistä.

Vasemmistoliitolla on ollut viisi meppiä sen jälkeen, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin vuoden 1995 alussa. Ensimmäiset mepit valitsi eduskunta vuosiksi 1995‒1996. Vasemmistoliittoa edusti Marjatta Stenius.

Vuoden 1996 lokakuussa samanaikaisesti  kunnallisvaalien kanssa järjestetyissä vaaleissa mepeiksi valittiin Esko Seppänen ja Outi Ojala. Ojalan tultua valittua kansanedustajaksi maaliskuussa 1999, hänen tilalleen nousi Inna Ilivitzky. Kaudet 1999‒2004 ja 2004‒2009 Esko Seppänen edusti vasemmistoliittoa yksin. Vuoden 2009 vaaleissa Seppänen ei enää asettunut ehdolle, ja vasemmistoliitto jäi ilman meppiä vuoden 2014 vaaleihin asti, jolloin Merja Kyllönen vei vasemmistoliiton takaisin Euroopan parlamenttiin.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *