Artikkeli: Lukijoilta 2013–2018

9.11.2018 klo 08:23

Halimaan kalliot tulee jättää ulkoilu- ja virkistysalueeksi

Halimaankallio on Anneli Lehtoselle ja Merja Techtolinille tärkeä ulkoilupaikka. (Kuva: Anneli Lehtosen kotiarkisto.)

 

ANNELI LEHTONEN
Nokian kaupungin suunnittelema Halimaan kallioiden kaavamuutos on herättänyt vastustusta sekä Halimaan asukkaiden keskuudessa että paljon laajemminkin. Hanketta vastustava adressi keräsi muutamassa päivässä tuhatkunta allekirjoitusta. Asian tiimoilta järjestetyssä yleisötilaisuudessa ei yleisön keskuudesta kuulunut yhtäkään kaavamuutosta puolustavaa puheenvuoroa. Päinvastoin kaikki tilaisuuteen osallistuneet kuntalaiset esittivät, että alue pitää jättää ulkoilu- ja virkistyskäyttöön. Vasemmistoliittoa kokouksissa edustaneet jäsenet ovat olleet samaa mielta.

Asiasta päätettiin kaupunginkehityslautakunnassa 9.10.2018. Siellä vasemmiston Merja Techtolin ehdotti, että Halimaankallion alueen yleiskaavan muutos asuin- ja teollisuusalueeksi hylätään ja jätetään alue kuntalaisten vapaa-ajan käyttöön. Äänestyksessä ehdotus hävisi todella täpärästi 5–4.

Kaupunginhallituksen 15.10.2018 esityslistalla oli edellä mainitun lautakunnan pöytäkirja. Ehdotin, että kaupunginhallitus käyttää otto-oikeutta kaupunkikehityslautakunnan lokakuiseen päätökseen Halimaankallion alueen yleiskaavan muutoksesta. Äänestyksessä esitykseni otto-oikeuden käyttämisestä hävisi täpärästi äänin 5–4.

Kaavamuutoshankkeen yhtenä perusteluna on pientalotonttien saaminen uusille asukkaille. Tonttien vuoksi aluetta ei tarvitse tuhota. Tontteja on kaupungilla tarjolla tällä hetkellä noin 200 kappaletta.

Tontit on tarkoitus sijoittaa kallioalueelle. Alueen rakentaminen tulee kalliiksi. Tonteista saatava tuotto ei tule kattamaan kunnallistekniikan rakentamista. Alueen reunoille suunnitellut viheralueriekaleet eivät ole riittäviä hyvinvointivaikutusten saamiseksi.

Nyt kun yleinen mielipide on selvästi kallioiden tuhoamista vastaan ja kun äänestykset eivät ole lainkaan selviä, mielestäni kaavamuutosta ei tule jatkaa. Aikaa ja rahaa kuluu turhaan.

Metsän vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen on kiistaton asia. Lyhytkin oleskelu metsässä alentaa verenpainetta, vähentää stressiä, ahdistuneisuutta ja masennusta, auttaa painonhallinnassa sekä ylläpitää hyvänlaatuista unta ja mielialaa.

Kyseinen alue on tärkeä lähivirkistysmetsä paitsi alueen asukkaille myös Myllyhaan päiväkodille ja koululle. Päiväkodista ja koulusta on vuosien ajan viety lapsia Halimaan kallioille saamaan elämyksiä ja kokemuksia. Lapset ovatkin ymmärtäneet alueen merkityksen ja nimenneet kalliot aurinkokallioiksi. Ikäihmisille alue on sopivan lähellä ja turvallinen, kun ei ole eksymisvaaraa.

Nyt jokaisen asiasta jo päättäneen ja jatkossa päättävän kannattaisi tutustua monimuotoiseen alueeseen, sen satavuotiseen kuusimetsään, avokallioihin ja saniaisia kasvavaan kosteikkoon.

Hanke ei ole hyvää mainosta strategiassamme mainitulle ’elinvoimaiselle ja ekologiselle Nokialle’. Ei ole kovin ekologista, että lähimetsän tuhoamisen vuoksi metsää pitää lähteä etsimään autolla. Nokian elinvoimaisuus ei kartu asuttamalla Halimaan kalliot.

Kaavamuutosasiaan ovat reagoineet myös monet ulkopaikkakuntalaiset. Mielestäni hanke heikentää Nokian vetovoimaa eikä ole hyväksi Nokian imagolle.

Kuntalaisten mielipiteet pitää huomioida ja säilyttää alue lähivirkistysmetsänä meille ja myös tuleville sukupolville.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Nokialta.

Teksti on julkaistu myös Aamulehden yleisönosastossa 9.11.2018

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *