Artikkeli: Uutiset 2013–2018

9.11.2018 klo 11:10

Punaisten naisvankien tekstit soivat Susinartuissa

Punaisten naisten teksteihin perustuva Susinartut-kuoroteos koskettaa myös tämän päivän naisvihaa ja naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan teemaa. (Kuva: Heikki Gröhn.)

VK   
– Sisällissotaan osallistuneiden naisten tekstit ovat todella henkilökohtaisia ja raadollisen koskettavia. Samalla niissä on jotain todella vahvaa, ymmärtävää, armahtavaa, ajankohtaista ja universaalia. Niissä korostuu hetken arvokkuus, kuvailee Susinartut – 1918 naisvankien laulut elävät -kuoroteosta ohjaaja Päivi Järvinen.

Tampereella sunnuntaina ensi-iltansa saava naiskuoro Telluksen liikkuva kuoroteos perustuu sisällissotaan osallistuneiden naisten aikaisemmin julkaisemattomiin runoihin ja lauluihin. Luvassa on uutta materiaalia, jossa pääsevät esiin naisten omat vankileirikokemukset.

Autenttiset tekstit kaivoi esiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, Työväen arkiston ja Kansan arkiston sisällissotaa käsittelevistä muistitietoaineistoista tuottaja Anne Koski. Arkistoista löytyi yksi oikea työläisnaiskirjailija Ida Maria Saarinen ja kaksi muuta kiinnostavaa naiskirjoittajaa. Teokseen on valittu tekstejä omaperäisyytensä ja erityisyytensä vuoksi ja sivuun on jätetty aikanaan suosituimpia ja tunnettuja lauluja.

– Alusta asti on tuntunut, että nyt on oikea hetki perehtyä näiden naisten omiin sanoihin ja katsoa, mitä syntyy kun oman aikamme osaavat naistaitelijat ja lähes plutoonan kokoinen naiskuoro eläytyvät niihin sävellettyyn musiikkiin, Telluksessa laulava Koski pohtii.

Kuudella paikkakunnalla yhdeksän kantaesitystä

Susinartut – 1918 naisvankien laulut elävät on kolmen naiskuoromusiikkia ja naiskuorojen esiintymisperinteitä uudistavan naistaitelijan yhteistyön tulos. Kuoroteos koostuu yhdeksästä uudesta ja kantaesityksensä saavasta sävellyksestä. Sävellystyön ovat tehneet Tellus-kuoron johtaja, Petra Poutanen-Hurme ja Tellu Turkka. Koreografian, näyttämöohjauksen ja dramaturgian teokseen on suunnitellut Päivi Järvinen, joka on liikkuvien kuoroteosten pioneeri Suomessa.

Naiskuoro Tellus esittää ennen julkaisemattomia naisvankien kirjoittamia runoja ja laulunsanoja. (Kuva: Heikki Gröhn.)

 

Susinartut katsovat historian kautta tähän päivään. Sekä Petra Poutanen-Hurme että Päivi Järvinen toivovat teoksen kasvattavan kykyä ratkaista ristiriitoja ja ymmärtää mennyttä.

– Eri aikojen vastakkainasettelun sijaan tämä teos voisi auttaa näkemään, että kaikissa konflikteissa takana on ihminen, joka on peloissaan, hämmentynyt ja voi olla yhtä aikaa viisas ja tyhmä. Toivon, että musiikki kantaisi mukanaan tunteita uudestaan tunnettavaksi ja pohdittavaksi, sanoo Petra Poutanen-Hurme.

– Kokonaisvaltaisuudellaan Susinartut-teos voikin synnyttää yleisössä uskalluksen kunnioittaa omaa historiaansa, olla oma itsensä ja samalla arvostaa jokaista elävää olentoa. Liikkuvan kuoron, joka pystyy sopeutumaan tilaan ja sen akustiikkaan, reagoimaan toisiinsa ja yleisöön, säätämään äänen voimakkuutta portaattomasti ja olemaan sekä yksilöinä että joukkona läsnä, on mahdollista avata yleisön kaikki aistit. Ei väkivalloin, vaan lempeästi, pohtii puolestaan Päivi Järvinen

Susinartut nähdään Tampereen lisäksi Valkeakoskella, Lahdessa, Turussa, Helsingissä ja Hämeenlinnassa. Konserttikiertueen jokaisesta konsertista syntyy erilainen moniaistinen elämys, kun kuoro liikkuu konserttitilassa ja käyttää sen akustiikkaa hyväkseen. Osa konserttipaikoista on myös sisällissodan historiallisia tapahtumapaikkoja.

Lisää aiheesta muualla verkossa

Susinartut-verkkosivu 
Naiskuoro Telluksen Facebook-sivut 

Kiertueohjelma

Tampere 11.11.2018 klo 16 & klo 19 Tullikamarin Pakkahuone.

Valkeakoski 18.11. 2018 klo 15 & klo 18 Kaupunginteatterin päänäyttämö.

Lahti 24.11.2018 klo 15 & klo 19 Teatteri Vanha Juko.

Turku 25.11.2018 klo 19 Wäinö Aaltosen Museo WAM

Helsinki 2.12.2018 klo 15 & klo 17 Tenalji von Fersen, Suomenlinna.

Hämeenlinna 20.1.2019 klo 18 Hämeen linna.

 

 

 

*

 

 

 

 

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *