Artikkeli: Uutiset 2013–2018

20.11.2018 klo 11:28

Infran yhtiöittäminen palaa valmisteluun – vasemmistoliitto johdonmukaisesti yhtiöittämistä vastaan

Infran kunnossapitopalvelut pitävät kadut, puistot, urheilu- ja leikkikentät sekä uimarannat kunnossa. (Kuva: Cai Melakoski)

 

Teksti: JANIKA KUNNARI    
Valtuusto päätti maanantain talousarviokokouksessa palauttaa valmisteluun Tampereen Infra Liikelaitoksen yhtiöittämisen. Asiasta oli tarkoitus päättää alunperin jo lokakuussa, ja kaupungin omistaman Infra Oy:n oli määrä aloittaa toimintansa tammikuun alussa. Palautusesitys tuli sosiaalidemokraattien valtuustoryhmältä, ja esitystä kannattivat muun muassa vasemmistoliiton Sinikka Torkkola sekä vihreiden Jaakko Stenhäll.

Vasemmistoliitto on johdonmukaisesti esittänyt yhtiöittämisestä luopumista, ja talousarviokokouksessa valtuutettu Torkkola olikin valmistautunut jättämään asiasta eriävän mielipiteen. Yhtiöittämistä alettiin valmistella vauhdilla elokuussa konsernijaoston päätöksellä ja jo lokakuussa se tuotiin valtuustoon. Tällöin valtuusto päätti asian jättämisestä pöydälle.

Yhtenä merkittävänä syynä sosiaalidemokraattien tekemälle palautusesitykselle oli toistaiseksi selvittämätön työnjako kaupungin muiden toimijoiden kanssa. Vasemmistoliiton ryhmä on ollut erityisen huolissaan kuntademokratian kaventumisesta yhtiöittämisen myötä.

Infra Liikelaitoksen yhtiöittäminen merkitsisi, että yhtiön tuottamista palveluista päättäisi enimmillään seitsemän hallituksen jäsentä 67 valtuutetun sijaan. Yhtiön päätökset tehdään salassa, sillä kaupungilla ei vieläkään ole omistajaohjauksen linjausta, joka takaisi valtuutettujen tiedon saannin. Kansalaisilla, tutkijoilla tai toimittajilla ei ole mitään mahdollisuuksia seurata, mitä päätetään ja miten päätöksiä tehdään. Niinpä mahdolliset ongelmat saavat muhia katseilta piilossa pitkäänkin.

Lisää aiheesta Vasen Kaista -verkkolehdessä:

Tampereen Infraa yhtiöitetään (19.9.2018)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *