Artikkeli: Uutiset 2013–2018

19.11.2018 klo 11:33

Hannele Lehikoinen valittiin Lempäälän kirkkovaltuustoon

Tampereen Tuomiokirkon kuvasi pyhäinpäivän iltana Cai Melakoski

 

Teksti: CAI MELAKOSKI   
Pirkanmaalla vain yksi vasemmistoliiton ehdokkaista valittiin kirkkovaltuustoon eilisissä seurakuntavaaleissa. Hannele Lehikoinen sai 40 ääntä Lempäälän Demarien ja Vasemmistoliiton ehdokaslistalla ja on yksi 27 kirkkovaltuustoon valituista.

Seurakuntavaalien äänestysaktiivisuus laski jälleen. Alustavaksi äänestysprosentiksi ilmoitettiin 14,4. Vuonna 2014 seurakuntavaaleissa äänesti 15,5 prosenttia äänioikeutetuista. Lopulliset seurakuntavaalien tulokset vahvistetaan keskiviikkona.

Vasemmistoliiton jäseniä ja kannattajia on edelleen vaikea saada liikkeelle seurakuntavaaleissa. Edellytyksiä parempaan vaalituloksiin tuntuisi olevan, sillä yli puolet vasemmistoliiton kannattajista kuuluu kirkkoon. Kirkon tutkimuskeskuksen vuonna 2011 tekemän laajan haastattelututkimuksen mukaan vasemmistoliittoa äänestävistä 54,4 prosenttia on evankelis-luterilaisten seurakuntien jäseniä.

Useimmat vasemmistoliiton jäsenet eivät kuitenkaan osallistu aktiivisesti seurakuntien toimintaan. Vain kuusi prosenttia vasemmistoliiton jäsenistä kuuluu kiinteästi omaan uskonnolliseen yhteisöönsä, kertoo Puolueiden rakenteet ja jäsenistön verkostot -tutkimus vuodelta 2017.

Akaan kirkkovaltuuston vaaleissa äänensä antoi 14,5 prosenttia äänioikeutetuista, 1 413 seurakuntalaista. Vasemmistoliiton ehdokkaat osallistuivat vaaleihin Ilon kirkko -listalla, joka sai 467 ääntä. Vasemmistoliiton ehdokkaiden äänimäärät: Wanda Lindgren 13, Jari Laihia 11 ja Juhani Jara 6.

Hämeenkyrön kirkkovaltuuston vaalien äänestysprosentti oli 20,4 ja äänestäjiä 1 283. Hämeenkyrön vasemmistoliiton ehdokaslista sai 43 ääntä, joista Riitta Palomäki sai 21, Pekka Kiukainen 15 ja Pasi Komsi 7.

Kangasalan kirkkovaltuuston vaaleissa äänioikeuttaan käytti 3 025 (16,6 prosenttia) seurakuntalaisista. Koko kansan kirkko -lista sai 505 ääntä ja listan vasemmistoliittolainen ehdokas Kati Jouhki 14 ääntä.

Hannele Lehikoinen ja Esa Salminen olivat vasemmistoliittolaisia seurakuntavaaliehdokkaita Lempäälässä. (Kuva: Kari Kanarva)

 

Lempäälän kirkkovaltuuston vaaleissa äänestysprosentti oli 16,4 ja äänestäjiä 2 042. Lempäälän Demarien ja Vasemmistoliiton ehdokaslistalta valittu vasemmiston Hannele Lehikoinen sai 40 ääntä ja varasijalle jäänyt Esa Salminen 12 ääntä.

Tampereen Harjun seurakunnan kirkkovaltuuston vaaleissa äänesti 2 183 (8,8 prosenttia) äänioiketetuista. Vasemmiston ehdokaslista sai 70 ääntä, Aaron Kallinen 51 ja Petteri Kiponoja 19. Harjun seurakunnan seurakuntaneuvoston vaaleissa äänestäjiä oli saman verran kuin kirkkovaltuuston vaaleissa, mutta vasemmistoliiton ehdokaslista sai 73 ääntä (Kallinen 50 ja Kiponoja 23).

Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan kirkkovaltuuston ja seurakuntaneuvoston vaaleissa äänestysprosentti ja äänestäjien määrä oli sama, 10,3 prosenttia 3 663 äänestäjää. Vasemmistoliiton ehdokaslista sai kirkkovaltuuston vaaleissa 170 ääntä ja seurakuntaneuvoston vaaleissa 175 ääntä. Vasemmistoliiton ehdokkaat saivat ääniä seuraavasti: Elina Halttunen-Riikonen 72 ja 75 ääntä, Ilkka Järvelä 45 ja 48 ääntä, Ilkka Hirvi 25 ja 27 ääntä, Liisa Ahola 17 ja 13 ääntä sekä Seppo Säämäki 11 ja 12 ääntä.

Ylöjärven seurakunnan äänestysprosentti oli 15 ja äänestäjiä 2 675. Sosialidemokraattien ja sitoutumattomien lista sai 475 ääntä, ja listalla ollut Niko Ährling 13 ääntä.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Tampereen vasemmiston ehdokkaat seurakuntavaaleissa. Ennakkoäänestys alkoi (6.11.2018) Vasemmistolla kolme ehdokasta seurakuntavaaleissa Akaassa (5.11.2018)
Vasemmistolla kaksi ehdokasta seurakuntavaaleissa Lempäälässä (4.11.2018)
Vasemmiston ja kirkon kivinen tie (29.10.2018)
Hämeenkyrön vasemmisto seurakuntavaaleihin (12.10.2018)
Kuka omistaa oikeuden kirkon sanomaan? (2.4.2018)

Lue lisää muualta verkossa:

Puolueiden rakenteet ja jäsenistön verkostot (Kunnallisalan kehittämissäätiön Tutkimusjulkaisu-sarjan julkaisu nro 103)
Poliittiset puolueet ja kirkollisveron maksaminen (Helsingin kirjaston Kysy-sivut)

*

Kommentteja: 1

  1. Tampereella vihreiden Kaikkien kirkko -lista oli selvä voittaja. Sen listoilla oli suhteellisen vähän ehdokkaita, eikä vaaliohjelmakaan erityistä tarjoa: puhuu pyöreästi suvaitsevaisuudesta ja sukupuolineutraalista avioliitostakin. Kuitenkin kirkko on vahvasti ylemmän keskiluokan kirkko ja naisten kirkko. Tämä sopii vihreiden kannattajaprofiliin. Vasemmiston korostama sorron, riiston, taloudellisen eriarvoisuuden ja ympäristön tuhoamisen näkeminen syntinä ei valitettavasti ole tyypillisen seurakuntavaaliäänestäjän ajattelun keskiössä.

    Tuomiokirkkoseurakunnassa, jonka seurakuntaneuvostoon paikka oli lähimpänä, jäätiin nyt paikasta 22 ääntä ja vuonna 2014 ero oli 39 ääntä. Olen pahoillani, että oma äänimääräni jäi ponnisteluista huolimatta tosi vaatimattomaksi, vielä huonommaksi kuin vuonna 2014. Vuonna 2022 tulisi vasemmiston saada ainakain noin 10 ehdokkaan lista joka seurakuntaan. Sellaisella joukolla pitäisi vasemmiston ensimmäinen luottamushenkilöpaikkakin avautua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *