Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

25.11.2018 klo 16:06

Paraneeko talous jos pahoinvointi lisääntyy?

ULLA-LEENA ALPPI   
Tampereen maanantaisen talousarviokokouksen positiivista asioista on uutisoitu hyvinkin näyttävästi. Tällaisia asioita ovat hoitajamaksun käyttöönotosta luopuminen, Pispalanharjun bussiliikenteen turvaaminen sekä kulttuuriavustusten leikkausten pienentäminen. Nämä olivat valtuustossa hyviä yksimielisiä päätöksiä. Hoitajamaksusta luopumista tosin ehdotin jo syyskuussa sosiaali- ja terveyslautakunnan budjettikokouksessa, mutta vielä silloin en saanut asiaan tukea keneltäkään. Hienoa, että järki voitti ja ymmärrettiin, että hoitajamaksu olisi vain lisännyt Acuta-käyntejä.

Moni muu päätös ei sen sijaan kiitosta ansaitse. Valtuuston enemmistö päätti sallia terveyskeskusmaksujen ja suun terveydenhuollon maksujen korottamisen lain sallimaan maksimiin sekä ikäihmisten palvelumaksujen korotukset. Myös vanhusten ympärivuorokautisen hoidon hoitajamitoituksia kiristettiin, vaikka hoitajia vanhusta kohden on jo nyt liian vähän. Lisäksi hoitotarvikejakelun kriteereitä tiukennettiin ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalveluiden saamisen ikärajaksi asetettiin 75 vuotta. Lukuisista puheista huolimatta Nekala saa lopulta vain omatoimikirjaston. Valtuuston enemmistön päätös korottaa bussimaksuja on käsittämätön. Päätöshän on ristiriidassa valtuuston asettamien ympäristötavoitteiden kanssa.

Valtuusto ei myöskään hyväksynyt ryhmämme esityksiä lastensuojelun, sekä lasten ja nuorten mielenterveystyön resurssien parantamisesta. Näin siitä huolimatta, että valtuusto on saanut lastensuojelun työntekijöiltä vakavia vetoomuksia, itse asiassa hätähuutoja. Sosiaalityöntekijät ovat ovat toistuvasti kertoneet valtuutetuille, miten mahdotonta on nykyisillä voimavaroilla tehdä laadukasta työtä hätää kärsivien lasten auttamiseksi. Myös lasten ja nuorten psykiatrisessa hoidossa hoidossa on viiveitä, mikä voi johtaa hyvin vakaviin, jopa vaarallisiin tilanteisiin.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän esitysten menolisäykset olivat alle kaksi miljoonaa euroa, mikä on 1,5 miljardin euron budjetista vain 0,13 prosenttia. Pienellä veronkorotuksella talous olisi ollut tasapainossa. Tampereen taloutta ei paranneta lisäämällä ihmisten pahoinvointia.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu.

Kirjoitus on julkaistu myös Aamulehden yleisönosastossa 23.11.2018

Pimenevän syysillan Tampereen virastotalon ikkunasta kuvasi Ulla-Leena Alppi.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *