Artikkeli: Uutiset 2013–2018

8.12.2018 klo 08:41

Pirkanmaan vasemmisto liikkeellä itsenäisyyspäivänä

Juhlapuheen perinteisessä tapahtumassa punaisten muistomerkillä Kangasalla piti filosofian tohtori Milla Peltonen ja seppeleen laski yhdistyksen pitkäaikainen aktiivi Pertti Salo. (Kuva: Jorma Mäntylä)

 

Teksti: VK ja HELI PIIRAINEN (Akaan osuus)   
Vasemmistojärjestöt Akaassa, Kangasalla ja Nokialla järjestivät itsenäisyyspäivänä muistotilaisuuksia punaisten muistomerkeillä. Ylöjärvellä paljastettiin muistolaatat, joihin on kirjoitettu vuoden 1918 tapahtumien yhteydessä kuolleiden nimet. Ylöjärven tilaisuudesta on jo julkaistu raportti eilen.

Kangasalla puhunut Milla Peltonen kertoi puheessaan muun muassa mummonsa isän, 22-vuotiaan sekatyömiehen kohtalosta sisällissodassa.

‒ Tämä vuosi on osoittanut, että sisällissodasta on yhä tarve kirjoittaa, lukea ja keskustella. Kyseessä on kansallinen trauma, jota on lupa surra. Ja kiviä on käännettävä niin kauan, kuin niitä käännettäviksi löytyy. Tänään, itsenäisen Suomen täyttäessä 101 vuotta, saamme toki olla onnellisia siitä, että elämme rauhan aikaa. Mutta yhteiskunnassamme on myös epäkohtia, jotka ovat kiristäneet tunnelmia ja kasvattaneet kuilua hyvin toimeentulevien ja vähäosaisten välillä, muistutti Peltonen.

Jukka Saari laski Akaan kaupungin seppeleen Kitulassa, joka on vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkin paikasta käytettävä nimitys Viialassa. (Kuva: Heli Piirainen)

 

Akaan Viialassa järjestettiin itsenäisyyspäivänä muistotilaisuus vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkillä. Akaan kaupunginhallituksen pitkäaikainen jäsen Jukka Saari (vas.) laski muistomerkille Akaan kaupungin seppeleen.

Seppeleenlaskun ja hiljaisen hetken jälkeen valtuutettu Saari pohti muistotapahtumien kehittämistarvetta tulevina vuosina. Kun kolme kuntaa (Kylmäkoski, Toijala ja Viiala) ovat muodostaneet yhteisen Akaan kaupungin, on vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkkejäkin kolme. Kullakin kolmesta paikkakunnasta on myös oma historiallinen tarinansa noista ajoista.

Nokian punaisten muistomerkillä järjestettyyn muistotilaisuuteen osallistuivat muun muassa kaupunginvaltuutetut Anneli Lehtonen ja Matti Haapala. (Kuva:Merja Techtolin)

 

Lue lisää aiheesta:

Milla Peltosen puhe Kangasalla (Kangasalan vasemmistoliiton kotisivut)
”Nimeäni ei ole unohdettu” ‒ punaiset saivat nimensä Ylöjärven muistomerkkiin (Vasen Kaista 7.12.2018)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *