Artikkeli: Kulttuuri

16.1.2019 klo 11:28

Hyvän energian perjantait kutsuvat kokeilemaan

Meditaatio ei ole avain, vaan se on enemmän keino, se auttaa läsnäoloon kaikessa elämässä, sanoo Iikka Nikkinen. Kuvassa hän hiljentyy Ganges-joen kalliolla. (Kuva: Nikkisen kotiarkisto)

Teksti: ANNE SOIMAJÄRVI
Olisiko sinulla aikaa ja kiinnostusta kokeilla joogaa? Entä meditaatiota? Ylävitosessa Hyvän energian perjantaisin pääsee kokeilemaan kumpaakin. Hyvän energian perjantait järjestävät Iikka Nikkinen ja Jenni Saxholm. He myös ohjaavat harjoitusta.

Vasemmistolaisuus ja jooga yhdistivät jonkin aika sitten Hyvän energian perjantain vetäjät. Saxholm ja Nikkinen tapasivat vasemmiston tapahtumassa ja myöhemmin Nikkinen oli vaimonsa Anna Nikkisen kanssa Saxholmin joogaohjauksessa. Sitä myötä syntyi ajatus näistä illoista.

Saxholm asuu Orivedellä, jossa hän toimii vasemmistoliiton paikallisyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on pieni joogasali ja samassa yhteydessä hierontapiste Oriveden keskustassa. Iikka Nikkinen on puolestaan Kangasalan vasemmistoliiton paikallisyhdistyksen puheenjohtaja. Hän asuu Kangasalan Kuhmalahdella, melko lähellä Oriveden rajaa.

Jenni Saxholm on lempeyttäjä, joka ei tahdo rahan ratkaisevan maailmassa. (Kuva: mainosstudio Sanna H.)

Kehon ja mielen yhteys

Hyvän energian perjantait alkavat Jenni Saxholmin ohjaamalla hathajoogalla. Hän on valmistunut kymmenen vuotta sitten urheiluhierojaksi. Joogaohjauksen hän aloitti noin puolitoista vuotta sitten. Saxholmin mukaan hathajooga on länsimaissa joogan perinteisin ja klassisin muoto, jonka päälle voi rakentaa niin sanotusti mitä vain. Joogaa on lukemattomia eri lajeja ja tyylejä ja tunteja on oikeastaan yhtä monenlaisia kuin ohjaajia.

Saxholmlla tärkeintä on kehon ja mielen yhteys, lempeys, pehmeys, matala kynnys kenen vain saapua mukaan. Joogassa ei ole kyse akrobatiasta, hienoista asuista ja taipuisuudesta. Ydin on siinä, mitä osallistuvalle ihmiselle kuuluu juuri tänään, tässä ja nyt omassa kehossaan ja kuinka olon voisi saada paremmaksi. Löytäessään tähän ytimeen ihminen voi saada joogasta helpotusta kiireen ja stressin keskelle ja apua myös fyysisiin vaivoihin. Asanat eli asennot tai fyysiset harjoitukset, jotka joogaan kuuluvat, avaavat kehon lukkoja, lisäävät liikkuvuutta, auttavat monia esimerkiksi selkäkipujen voittamiseen.

– Ihmiset luulevat välillä, että pitäisi osata jotain, olla ennalta notkea, hoikka ja taitava. Vertaan sitä kielen opiskeluun. Ethän sä mene alkeisespanjan tunnille, kun puhut jo espanjaa? Samoin joogaan voi tulla pelkän kiinnostuksen kanssa, kuvailee Jenni Saxholm, joka haluaa mataloittaa kynnystä kokeilla joogaa.

Meditaatiosta voimaa elämään

Joogan jälkeen oli vuorossa Iikka Nikkisen vetämä meditaatioharjoitus. Sama rauhoittavan lämmin tapa ohjata osanottajia on Nikkisenkin tyyli. Sen myötä on helppoa vajota vielä syvemmälle itseeni ja keskittyä vain siihen. Nikkisen tyyli oli vähäeleinen, kuin riisuttu ja samalla turvallisen varma. Muuta meditaatiossa ei välttämättä tarvitakaan.

Nikkiselle meditaatio ja jooga ovat pitkään olleet luonnollisia osia elämää. Hän tutustui ensin meditaatioon.

– Vuonna 2009 teimme Annan kanssa häämatkan Lontooseen. Elämässäni oli ollut raskasta aikaa, olin kokenut urheilijana loukkaantumisia ja oli kaikkea muuta vaikeaa. Muistan, kun astuin kirjakauppaan ja katseeni kiinnittyi Dalai Laman kirjoittaman kirjan kanteen, jossa pysäyttävä, elämäniloa pursuava hymy osui minuun lujasti. Ostin kirjan, luin ja syvennyin. Se avasi minussa uudenlaisen tavan ajatella ja löytää polkuja elämässä.

Pari vuotta myöhemmin Nikkiset tekivät reppureissun Aasiaan. Siellä he viettivät kuusi viikkoa maailman joogapääkaupungiksi kutsutussa Rishikeshissä. Tästä alkoi Iikka Nikkisen kosketus joogaan, joka on jatkunut Suomessa.

– Pidän siitä, että joogassa on tietty tyyli, rutiini ja toistuvuus. Saan siitä voimia elämään, jossa on keskeistä pyrkimys kasvaa ihmisenä, kuvaa Nikkinen suhdettaan joogaan.

Miten tällaiselle hiljentymiselle löytyy aikaa hektisessä arjessa? Nikkisen mukaan kyse on valinnoista. Hän korostaa, että aikaa henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille kannattaa etsiä ja pitää kiinni tuosta ajasta. Se tuntuu omassa voinnissa.

– Ajattelen, että jokaisen poliitikon olisi hyvä harrastaa joogaa ja meditaatioita. Haluan tuoda politiikan tekijänä esiin, että syventyminen henkiseen läsnäoloon kannattaa ja luo hyvää. Siksi haluaisin myös auttaa muita löytämään nämä asiat. Minulle näissä tilanteissa on tärkeää myös jakaa ihmisten kanssa sama tila, muiden syventyminen antaa voimaa, tunnen jaetun läsnäolon, kuvailee Nikkinen joogan merkitystä.

Kiinnostuitko? Jos sinulla on oma jumppapatja tai sopiva pieni matto, nappaa se kainaloon ja tule mukaan. Ilman mattoakin voi tulla, järjestäjien puolesta on käytössä muutama patja. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja avoimia kaikille. Tahtoessaan tilaisuudessa voi maksaa vapaaehtoisen maksun Iikka Nikkisen eduskuntavaalikampanjakassaan.

Ennakkoon voi ilmoittautua Facebook-tapahtumaan, mutta ilmoittautuminen ei ole välttämätöntä, voi vain saapua.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa:

Kosketus joogaan (18.1.2019)

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Hyvän energian perjantait Facebookissa
Hyvän energian perjantait Vasemman Kaistan tapahtumakalenterissa
Jenni Saxholmin lempeyttäjä-sivut
Iikka Nikkisen verkkosivut

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *