Artikkeli: Kulttuuri, Pirkanmaa, Urjala

31.1.2019 klo 11:34

Menetetyn Kaitasuon laulu raikasi Keskustorilla

Kaitasuo toimii symbolina vallitsevalle ilmastopolitiikalle. Suolla järjestetään sunnuntaina 7.4.2019 yhteislaulutapahtuma "Laulu menetetylle suolle”. Yhteislaulua harjoiteltiin viime sunnuntaina Keskustorilla ‒20 asteen pakkasessa.

Turvetuotanto tuhoaa korvaamattomia ja uhanalaisia suomalaisia ekosysteemejä ja kiihdyttää ilmastonmuutosta. Huoli ja suuttumus hallituksen tukemaa turvetuotantoa kohtaan on synnyttänyt ruohonjuuritason liikehdintää kuten ”Laulu menetetylle suolle”-protestin.

Tamperelaiset kansalaisaktivistit ja Luonto-liiton Hämeen piirin metsäryhmä järjestävät huhtikuussa yhteislaulutapahtuman Kaitasuolla. Mukana on myös Saine Ensemblen Suolaulu-hanke, jossa rakastutaan suolla ja tanssitaan. Tapahtumaan järjestetään yhteiskuljetus Tampereelta.

Kaitasuo on jo menetetty turvetuotannolle, ja protestilla halutaan tuoda konkreettisesti, omin silmin nähtäväksi, mitä tarkoittaa suomalainen bioenergiatuotanto käytännössä. Kaitasuo on ensimmäinen soidensuojeluohjelman valtakunnallisesti arvokkaaksi määrittelemä suo, jossa turpeen kaivaminen on aloitettu. Turvetta käytetään muun muassa multana ja poltettavina turvepaloina.

Ennen oikeuden päätöstä paikalliset luonnonsuojelijat pyrkivät saamaan tuhansia vuosia vanhan, hiilinieluna toimivan Kaitasuon suojelun piiriin, mutta taistelu hävittiin syksyllä 2017. Urjalan ja Humppilan raja-alueella toimivalla suolla operoivat Vapo ja Viipurin Turve ja Multatehdas. 

Lauluharjoitus Keskustorilla

Viime sunnuntaina puolenpäivän aikaan Keskustorille kokoontui Luonto-liiton Hämeen piirin metsäryhmäläisiä ja muita luontoaktivisteja lauluharjoituksiin. Paikalle tuotiin banderolleja, kylttejä ja flyereitä. Yhteislauluna esitettiin Oi Kaitasuomme, mennyt maa, joka on laadittu Maamme-laulua mukaellen. Järjestäjien mukaan tarkoituksena on käyttää mahdollisimman tuttua sävelmää, jotta varsinaisessa päätapahtumassa vaikutelma olisi mahdollisimman voimakas ja liikuttava.

Kirkkaassa, -20 asteen pakkassäässä kajahti laulu suolle monta kertaa noin kymmenen ihmisen voimin. Mukana oli myös yksi sylikoira. Kaukaisin osallistuja oli Oulusta saapunut Jalmari Suutari. Hän oli muutenkin käymässä Tampereella ja menetetyn suon arvon ymmärtävänä luonnonsuojelijana ehtiessään osallistui mielellään tempaukseen. Hän toimii Luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistyksessä ja Greenpeace Oulussa.

Suomalaisesta nykyisestä turvetuotannosta Suutari sanoi, että soiden tuhoutuminen säälittää sillä ne ovat tärkeitä sekä luonnon monimuotoisuudelle että hiilivarastoina. Hän kertoi pyrkivänsä osallistumaan myös kevään Kaitasuo-tapahtumaan.

Kaitasuoryhmä poistui paikalta kylmettynein varpain ja huuruisin hiuksin, mutta hyvin sujunut yhteislaulu toi luottamusta kevään tapahtuman onnistumiseen. Kaitasuo tulee saamaan arvoisensa jäähyväiset.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Kävimme katsomassa, miltä 9 000 vuotta elämää tuonut suo näyttää – oikeus myönsi turpeenottoluvan ja Kaitasuo tuhotaan (Matti Kuusela, Aamulehti, 3.9.2017)
Suomen luonnonsuojeluliiton video (Kaitasuo 3.11.2017)
Lauluharjoitus Facebookissa 

*

Kommentteja: 1

  1. Kyl täytyy olla tylsä elämä kun täytyy ajan puutteen vuoksi lauleskella. Tää suomi on yks hiilinielu koko paikka tai sitä ollaan tästä tekemässä. Menköön Koreaan tai intiaan kiipeileen tolppiin ja lauleskelemaan. Sieltä ne ongelmat löytyy eikä täältä perähikiältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *