Artikkeli: Orivesi, Pirkanmaa

26.1.2019 klo 08:09

Pirkanmaan järjestöt ja kunnat yhdessä eteenpäin

Teksti: KATJA WALLENIUS
Maakunta- ja soteuudistus odottaa vielä tulemistaan, tulevaan on kuitenkin hyvä jo nyt kurkistella. Ihmisten eli kuntalaisten, hyvinvointi syntyy arjessa ja lähiyhteisössä. Näin on ja pysyy, vaikka muutoksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnan vastuulle. Ihmisten viihtyvyys ja hyvinvointi ovat sekä järjestöjen että kuntien yhteinen tavoite.

Suomi on yhdistysten luvattu maa. Pirkanmaalle on rekisteröity reilut 5000 yhdistystä, jotka ovat syntyneet erilaisista tarpeista. Sosiaali- ja terveysyhdistykset, kulttuuriyhdistykset, urheiluseurat sekä asukas- ja kyläyhdistykset edistävät hyvinvointia ja terveyttä merkittävästi. Niihin on helppo mennä mukaan (matalan kynnyksen toimintaa) ja niiden tuottama toiminta on kustannustehokasta.

Jotta yhteistyö yhdistysten ja kunnan välillä on mutkatonta, tarvitaan selkeät rakenteet ja vastuutahot. Kuntiin tulisi perustaa paikallinen järjestöneuvottelukunta tai muu yhdistysten ja kunnan pysyvä yhteistyörakenne. Esimerkiksi Tampereella toimii Järjestöedustamo, jonka toimintakaudelle 2019-2020 edustajat valittiin joulun alla eri kategorioihin. Lempäälässä on perustettu yhteisövaliokunta, joka kokoaa kunnan edustajat ja yhdistystoimijat pohtimaan yhdessä tekemistä ja yhteisen hyvän lisäämistä kunnassa. Osallistuva Orivesi-hanke luo Orivedelle toimintamallia, jonka avulla tuetaan yhdistysten ja kylien elinvoimaisuutta.

Kuntiin tulisi myös laatia järjestöyhteistyön ohje. Ohje toimii yhteistoiminnan työkaluna, johon kirjataan yhteistoiminnan periaatteita. Ohjeeseen sisältyvät muun muassa foorumitoimet (neuvottelukunnat ja muut kokoonpanot), kumppanuustoiminta, järjestöille suunnatut avustukset ja muut tuet sekä toimitilojen käyttö, yhteistyön vuosikello ja kunnan järjestöyhteyshenkilö. Yhteyshenkilön ajatus on siinä, että yhdistysten toimijat voivat toimia ”yhden luukun”-periaatteella kuntaan päin. Yhteyshenkilö ohjaa asian oikealle taholle, mikäli ei osaa sitä itse ratkoa.

Yhdistyksillä on myös hallussaan paljon laadullista kokemustietoa, jota on hyvä käyttää hyväksi kuntien päätöksenteossa ja hyvinvointikertomuksia laadittaessa muun hyvinvointitiedon rinnalla.

Kirjoittaja on Pirkanmaan Järjestö 2.0 -hankkeen tiedottaja.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Tampereen järjestöedustamo
Lempäälän yhteisövaliokunta 
Oriveden järjestöjen talo

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *