Artikkeli: Kulttuuri

25.1.2019 klo 15:37

Maalauksen voima ylittää vaivatta valokuvan

Teksti: MARJA-LIISA TORNIAINEN   
Jo Vermeer käytti apunaan camera obscuraa eikä nykytaiteilija voi mitenkään välttyä valokuvalta sen jossain muodossa tai tarkoituksessa. Ikävä kyllä sen vaikutus moneen maalariin on liiankin voimakas. Onnistunutta yhteiseloakaan ei nähdä usein. Monistettavasta valokuvasta ollaan valmiita maksamaan suhteessa enemmän kuin uniikista maalauksesta. Mitenkään valokuvan arvoa vähättelemättä maalauksen vaikutus katsojaan on kuitenkin voimakkaampi. Se on tutkittu juttu. Ja tämän voiman saa näyttelyssäkävijä tuntea Maaria Märkälän (s.1964) vaaleanpunavoittoisten kankaiden edessä.

Oikeastaan abstraktia maalausta ei ole olemassakaan, sillä ei-figuratiivinenkin kuva kertoo aina jostakin. Vaikka teosnimistä sitä ei välttämättä havaitsekaan, ovat alppiruusut olleet innoittajina parhaisiin teoksiin galleriassa. Märkälä maalaa rehellisesti ja suoraan tunteella aiheensa sisimmän olemuksen. Siihen ei valokuva pysty.

Maaria Märkälä: Pink Sparkling Wine, 185×155 cm, öljy kankaalla, 2018. (Kuva: Jussi Tiainen,)

Maaria Märkälän maalauksia Galleria Saskia 11.1.–30.1.2019
Galleria Saskia (Pirkankatu 6, Tampere) avoinna joka päivä 12–18

Neljän näyttelyn sarja Vasen kaista -verkkolehdessä

Ihmisyyden mitta (24.1.2019)
Valokuva dokumentin ja taiteen välimaastossa (25.1.2019)
Lähtökohtana valokuva (25.1.2019)
Maalauksen voima ylittää vaivatta valokuvan (25.1.2019)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Galleria Saskia 

 

Juttuun on lisätty teoksesta koko kuva 26.1.2019 klo 15.08.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *